Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Playoff 2012. Locul în care experiența triumfă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
20.04.2012

Playoff-ul ediției de campionat 2011/12 a demarat fără surprize ieșite din comun. În momentul de față cunoaște trei câștigătoare de serii în primul tur al fazelor eliminatorii în Divizia A la baschet masculin. După cum bine știți CSU Asesoft Ploiești, Gaz Metan Mediaș respectiv U Mobitelco Cluj-Napoca au avansat, în această ordine cronologică, în semifinale.

Rutina a prevalat. Experiența și-a spus cuvântul în debutul playoff-ului. CSU Asesoft Ploiești este pentru a 9-a oară consecutiv în penultimul act al Diviziei A la baschet masculin. U Mobitelco rămâne în cursă pentru cea de-a 3-a finală consecutivă și a 5-a în ultimii șapte ani, iar Gaz Metan Mediaș avansează în penultimul act pentru a 3-a oară în succesiune.

Luându-le pe rând avem:

CSU Asesoft Ploiești a învins pe CSM Oradea cu scorul general de 3-0. Prahovenii au învins având la dispoziție jucători precum Burlacu, Cepulis, Hargrove (care nu va juca în faza următoare), Szijarto. Adică jucători care au mai câștigat campionatul și care au scris istoria recentă a Diviziei A. Să nu îl uităm pe Vladimir Tica din această listă. Un jucător care a jucat în EuroCup chiar în sezonul actual. În schimb, Oradea nu a avut în componență niciun campion, Milos Pesic fiind singurul jucător care a jucat o finală de campionat și câștigat un trofeu în baschetul românesc.

Gaz Metan Mediaș a învins pe Energia Rovinari cu scorul general de 3-1. Ardelenii joacă în această formulă pentru al 3-lea sezon consecutiv. Mitchell, Nicoară, Jucan sunt jucătorii din rotația de bază aflați la al 3-lea sezon alături de Gaz Metan. Nu uităm de Dumotrescu, dar el nu a putut ajuta echipa de pe Târnava Mare în această serie. Ivanovic se află la al doilea sezon, Ziegranovic a revenit, iar Tomeljak a jucat finala cupei în sezonul trecut și a fost semifinalist în Divizia A. Ca să nu mai vorbim de experiența sa internațională. De cealaltă parte doar Viorel Mocanu are experiența meciurilor de playoff în Divizia A. Și oarecum Brice Kabengele, însă el nu a avut un rol atât de important fie că a jucat pentru CSU Sibiu (a avut un rol important doar în sezonul 2005/06), BC Timișoara sau CSU Ploiești. Ceilalți au avut cel mult o serie disputată înaintea actualului playoff.

În fine, U Mobitelco Cluj a depășit pe BC Mureș cu scorul general de 3-1. Actuala campioană a mizat pe Mihai Silvășan sau Zoran Krstanovic, jucători cu un trecut bogat alături de echipa pregătită de Marcel Țenter, precum și pe rutina lui Mihai Paul (de două ori campion național și cu o bogată experiență în Divizia A) respectiv David Lawrence, valoarea dovedită la cel mai înalt nivel în România a lui Kyndall Dykes, respectiv pe aportul consistent al lui Vladimir Mijovic. De cealaltă parte BC Mureș nu este o echipă cu experiență în playoff, chiar dacă Virgil Stănescu a dobândit acest statut în competiții mult mai valoroase decât campionatul nostru, iar Flavius Lăpuște și Liviu Dumitru au acumulat-o în ultimul deceniu și mai bine la Cluj respectiv Pitești.

Observăm, așadar, că experiența echipelor care s-au aflat în prim plan-ul Diviziei A pe parcursul sezoanelor precedente, respectiv cea a jucătorilor care au contribuit la realizarea rezultatelor din acei ani au contat într-o măsură evidentă.

Deloc surprinzător și departe de a fi vorba despre o coincidență, seria cea mai echilibrată este cea dintre BC Timișoara și CSM București. Care se va decide în partida decisivă.

Această situație ar putea surprinde doar prin faptul că Timișoara s-a aflat pe prima poziție a clasamentului în mare parte din sezonul regulat și a terminat pe locul al 2-lea. În schimb, CSM București a avut un sezon foarte solid, dar a încheiat pe locul 7 la cea mai bună participare din istorie și părea afectată de probleme medicale.

Însă un aspect important în desfășurarea acestei serii a fost încă o dată experiența. Sau mai degrabă lipsa ei. Nu vorbesc despre faptul că aceste echipe sunt lipsite de jucători rutinați. Din contră, baschetbaliști precum Zlatko Jovanovic, Robert Sarovic, Ivan Bosnjak și așa mai departe au experiență, dar nu în Divizia A.

Ambele echipe folosesc jucători străini aflați la primul playoff în România. Timișoara dispune de rutina lui Branko Cuic, completată de cea a autohtonilor Bogdan Popescu și Dan Păltinișanu. În schimb, CSM București poate răspunde cu Virgil Căruțașu, care a jucat foarte puțin și a făcut-o incomplet spre deloc refăcut din punct de vedere fizic, respectiv Claudiu Fometescu.

Timișoara folosește meci de meci patru jucători străini aflați la primul contact cu războiul fizic dus la extrem în playoff, în vreme ce București are cinci astfel de jucători. Iată o posibilă explicație a exchilibrului din playoff.

Mai pe scurt, în ultimii șapte ani: CSM Oradea și BC Mureș au, în acest moment, câte trei serii de playoff susținute în toată istoria. Niciuna dintre ele nu a câștigat vreuna. Bihorenii au 0-8 la meciurile jucate, iar mureșenii au 3-9. Energia Rovinari are două serii și 2-5 la meciuri jucate. Totodată majoritatea jucătorilor, în special cei străini, principali oameni în mai toate echipele din playoff, nu dispun de o experiență suplimentară la acest nivel.

În schimb, Asesoft are 18-1 la serii de playoff, U Mobitelco a ajuns la 11-5, pentru ca Gaz Metan să ajungă la 3-4 în ultimii șapte ani.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!