Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Playoff 2012. Timișoara - Cluj. O echipă nouă înfruntă una trecută prin multe războaie în (linii mari) aceeași formulă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.04.2012

BC Timișoara întâlnește pe U Mobitelco Cluj-Napoca în semifinalele Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Seria două dintre formațiile inteligente ale campionatului.

Seria opune o formație complet nouă, construită din temelii în timp record pe parcursul actualei ediții de campionat, respectiv una experimentată și trecută, în linii mari în aceeași formulă, prin veritabile teste și războaie la cel mai înalt nivel al campionatului nostru. În mod paradoxal, dar într-un fel explicabil, jocul colectiv al echipei noi pare să funcționeze mai bine decât cel al formației, pe hârtie, mai închegate. Așadar, câteva diferențe evidente între aceste echipe și totuși, teoretic, pare să fie atât de puțin între ele.

La prima vedere putem spune că se întâlnesc niște echipe inteligente, care agreează baschetul colectiv cu un plus din acest punct de vedere pentru Timișoara. Care este și mai periculoasă pe faza ofensivă. Totuși, echipa campioană compensează printr-un joc defensiv elaborat, bazat pe relațiile colective bine puse la punct.

Este impropriu să catalogăm astfel cele două echipe. Însă e evident că pe parcursul sezonului 2011/12, Timișoara, sub comanda lui Predrag Badnjarevic, s-a descurcat bine din punct de vedere ofensiv, în vreme ce Clujul a mizat pe apărare în condițiile în care i-a fost dificil să joace la potențial maxim, în primul rând din cauza accidentărilor.

BC Timișoara va miza în continuare foarte mult pe relația excelentă de joc creată între Zlatko Jovanovic și Bogdan Popescu. Cei doi execută pick and roll probabil cel mai frecvent în România. Și o fac foarte bine, în folosul echipei. Un aport deosebit de important, cel puțin în primul tur al playoff-ului, l-a avut Branko Cuic. Ținând cont de faptul că va juca împotriva fostei sale echipe, este de așteptat ca Cuic să joace la randament maxim și să-și folosească cunoștinețele despre jocul echipei campioane pentru a ajuta colegii actuali în această serie.

Rămâne de văzut în ce măsură Robert Sarovic va putea să fie productiv pentru echipa sa. El nu mai joacă precum a făcut-o înaintea operației la care a fost supus, dar o altă problemă pentru pivotul Timișoarei constă în faptul că U Mobitelco dispune de un tandem foarte mobil pe pozițiile 4-5. Astfel, Mijovic și Krstanovic au capacitatea de a-i crea probleme lui Sarovic, chiar dacă acesta se va afla în spatele semicercului. Acolo de unde a pedepsit multe echipe în cursul acestui sezon.

Campioana va încerca să răspundă cu un joc defensiv elaborat. Clujul obișnuiește să schimbe registrul tactic în apărare în mare succesiune. De altfel, Marcel Țenter a implementat un sistem colectiv defensiv foarte mobil, care permite formației sale să schimbe defensiva pe aceeași fază, în funcție de ce anume joacă adversarul.

U Mobitelco Cluj trăiește din valoarea individuală de excepție a lui Kyndall Dykes. Americanul va fi confruntat direct, foarte probabil pe o perioadă mai lungă, cu Dominique Archie. Cei doi jucători americani par să fie, în momentul de față, cei mai importanți jucători veniți de dincolo de ocean în Divizia A masculin. Desigur există destule alte exemple, însă atât Cluj, cât și Timișoara sunt dependente de cei doi jucători. Dykes nu poate fi oprit de nicio defensivă în Divizia A. Însă Archie dispune de disciplină. Combinată cu membrele sale mai lungi respectiv cu calitățile atletice de care dispune, acesta poate să creeze probleme oricui în apărarea individuală (și nu numai). Dacă Timișoara vrea să pătrundă în finală trebuie să aibă grijă de avantajul terenului propriu. Pentru a face acest lucru apărarea la Dykes este la fel de importantă precum orice alt aspect.

Confruntarea Dykes - Archie poate fi atracție seriei dar și duelul cheie al semifinalei dintre Cluj și Timișoara.

Campioana va miza pe aportul lui Zoran Krstanovic în ambele faze ale jocului. Iar profilul formației de pe Bega poate să îi convină lui Zoki. El este un jucător cu bogată experiență în astfel de faze ale campionatului și a avut destul timp de a învăța ce trebuie făcut în fiecare moment al jocului pentru a oferi avantaje echipei sale. Krstanovic poate marca de la distanță la fel cum poate produce și din spațiul de trei secunde. Nu are un dezavantaj evident în lupta de sub panouri, lucru care i se poate întâmpla în alte aspecte ale jocului.

Mihai Paul și Mihai Silvășan sunt doi dintre jucătorii români cu cea mai bogată experiență în playoff. Fiecare dintre ei dispune de alte calități care îi poate transforma în oameni periculoși. Primul are șut, dar poate destabiliza apărarea adversă prin orice decizie. Pentru că o are și se poate folosi de ea în momente de joc tensionate. Așa cum nu puține vor fi în această serie. Silvă este un jucător ce nu poate fi subsetimat. Aruncarea sa este letală, inteligența și masivitatea îi permit să joace pe mai multe posturi, iar dacă din punct de vedere fizic va fi în regulă șansele Clujului cresc simțitor în această serie.

În fine, David Lawrence și Jerome LaGrange sunt jucătorii străini extrem de importanți în rotația lui Marcel Țenter. Ei nu-și asumă un rol atât de evident în faza ofensivă, deși au calitățile necesare de a aduce puncte pe tabela de marcaj. Însă, au ajutat campioana și pe faza defensivă, fiind doi oameni în care U Mobitelco poate avea încredere pe relația unu la unu în apărare.

Rotațiile celor două echipe vor fi completate de către Ivan Siriscevic, Dan Păltinișanu și Dragoș Andrei, respectiv Vladimir Mijovic și Paul Chetreanu sau Alex Pop. Probabil ambele formații vor folosi rotații de câte șapte oameni, cu un psoibil al 8-lea. Mai mulți jucători vor apărea pe parchet doar în cazuri neprevăzute: accidentări, probleme cu faulturile sau chiar descalificări.

BC Timișoara a fost într-o pantă descendentă în ultima perioadă însă a izbutit să se califice în semifinale după o serie plină în primul tur al playoff-ului. Jocul nu a strălucit, dar formația bănățeană a strâns rândurile când a trebuit și se prezintă la startul acestei serii după două victorii conturate pe un joc bun practicat de alb-violeți.

U Mobitelco este într-un progres vizibil. Jocul echipei nu strălucește, dar este în urcare față de cum a fost spre jumătatea returului în sezonul regulat. Revenirea lui Silvășan a ajutat mult, find vizibilă chiar și în modul de exprimare al unor colegi. Cel mai bun exemplu fiind Lawrence, care a avut mai multe libertate întrucât apărarea adversă a avut de apărat încă un jucător periculos din punct de vedere al aruncărilor la coș. Campioana dispune de valoare individuală indiscutabilă și ea poate aduce satisfacție în momentele cruciale ale unei semifinale de campionat.

În ce măsură va conta faptul că atât străinii cât și românii campioanei au experiența mai multor semifinale și finale de campionat în Divizia A, împotriva experienței internaționale dar fără trecut în România a străinilor formației bănățene?

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!