Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ploieștiul a folosit avantajul terenului propriu. Merge la Oradea având 2-0 la general

Adrian Micinic

Adrian Micinic
14.04.2012

CSU Asesoft Ploiești și-a apărat avantajul terenului propriu în prima confruntare dublă de meciuri din playoff-ul Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Fosta campioană are 2-0 în seria cu CSM Oradea înainte ca aceasta să se mute în vestul țării.

De notat faptul că Asesoftul a învins datorită valorii extraordinare a nucleului de bază. Cătălin Burlacu, Levi Szijarto, Arvydas Cepulis, Darius Hargrove și Vladimir Tica. Ajutați de Aleksandar Vlahovic.

Primii doi în enumerarea de mai sus au câștigat cinci respectiv șase titluri naționale pentru echipa prahoveană, iar Cepulis și Hargrove au bifat câte trei campionate la rândul lor. Să nu uităm de faptul că în sezoanele în care Cepulis și Hargrove au jucat în Divizia A titlul s-a dus la Ploiești. Fără excepție.

Cu siguranță se pot face completări. Că doar nu singuri au cucerit acele campionate. A mai existat Virgil Căruțașu. Sau Rashard Griffith. Și așa mai departe. Dar să fim cinstiți și să admitem că Cepulis și Hargrove sunt doi dintre jucătorii străini care au dus nivelul campionatului nostru mai sus. Ar fi frumos ca fiecare echipă să aibă jucători de calitatea lor.

Datorită valorii acestor jucători, dar și a altor aspecte, CSU Ploiești a jucat ordonat și a strâns doar 15 posesii pierdute în cele două meciuri cu CSM Oradea. Până la un anumit punct acest lucru se explică prin faptul că echipa a fost atentă la controlul mingii și ce a făcut cu ea atunci când a avut-o în posesie. Pe de altă parte, acest lucru este completat de faptul că Oradea nu dispune de jucători puternici din punct de vedere fizic sau care să dispună de calități necesare pentru a juca la intercepție. Echipa lui Cristian Achim se apără organizat și în Meciul 2 a folosit un sistem defensiv pe care nu prea îl putem vedea la nivel de Divizia A. El a anihilat oamenii de bază ai adversarului, dar nu a putut provoca greșelile pe faza de construcție. Însă a împiedicat adversarul să marcheze.

Oradea a fost la rândul ei ordonată și a avut doar 2 posesii pierdute în prima repriză a Meciului 2 după ce în prima partidă a irosit 14 aruncări libere și s-a chinuit din punct de vedere ofensiv. Totuși, profitând de un joc foarte solid din punct de vedere defensiv, coroborat cu o evidentă problemă a adversarului, CSM-ul a fost foarte aproape de a obține prima victorie din istorie în deplasare împotriva Asesoftului. O șansă cu care foarte rar se întâlnesc bihorenii.

Revenind la CSU Ploiești, trebuie notat faptul că a învins în două meciuri deși a avut procentaje mai slabe decât adversarul la aruncările de două puncte. În schimb, a compensat la aruncările de pe semicerc. Acolo unde Oradea are 5/26 după două meciuri.

Angajamentul fizic a fost evident în favoarea Asesoftului. Acest lucru se explică prin agresivitatea caracteristică a formației pregătite de către Dado Arnautovic. Este ceva predat de către Mladen Jojic și care s-a moștenit în mandatul lui Arnautovic. Apărarea este identitatea Ploieștiului în baschetul românesc.

Din punct de vedere individual, chiar dacă nu a excelat Darius Hargrove a arătat că este un om esențial și un jucător care trăiește pentru meciurile de playoff. Cepulis a executat, chiar dacă ponderat, pe finalizare, iar Levi Szijarto a fost senzațional din punct de vedere defensiv. În primul meci nu s-a sfiit să facă două faulturi foarte dure, iar în finalul celui de-al doilea a avut contribuții foarte mari, la fel de importante precum coșul decisiv al lui Cepulis. De notat că Vlahovic, un jucător a cărui aruncare nu este recomandat să o copiați, a fost singurul jucător al Asesoftului cu 50% la aruncările din acțiune în Meciul 2.

Oradea a jucat organizat, iar anumiți jucători au avut momente foarte bune. Printre acestea se evidențiază faptul că Maric nu a pierdut posesia mingii atât de frecvent cum a făcut-ode multe ori în sezonul regulat. Sasha Topcov a prestat foarte bine pe faza ofensivă, Bogdan Țibîrnă a jucat bine în primul meci, iar Laci Lazar, cu excepția erorii de la final, a făcut-o excelent pe apărarea pretențioasă a CSM-ului în al doilea joc.

În statistică superioritatea fizică a gazdelor nu s-a văzut. Fie că vorbim despre raportul general al recuperărilor sau despre alte aspecte. Însă, dacă tot vorbim despre recuperări, chiar dacă ambele echipe au strâns câte 40 în Meciul 2, după ce Oradea a avut mai multe în Meciul 1, CSU Ploiești a strâns 15 mingi sub coșul advers în cursul serii de joi. Aproape dublu față de ce a adunat Oradea în respectivul joc. De aici, precum și din posesiile pierdute în sfertul decisiv, când nivelul de intensitate pe apărarea gazdelor a fost la cele mai înalte cote, au rezultat mai multe aruncări din acțiune pentru amfitrioni. Rezultă și mai multe șanse de a pune puncte pe tabela de marcaj.

Revenind la valoarea extraordinară a jucătorilor ce compun rotația de bază a Asesoftului, trebuie precizat, cu toată stima pentru baschetbaliștii echipei adverse, că Arnautovic are soluții în orice situație.

O altă discuție se poate purta pe seama deciziilor pe care antrenorii le-au luat în timpul meciurilor. Arnautovic a folosit o rotație de nouă oameni în Meciul 1. Dar Santana a jucat atunci când scorul a luat proporții. În meciul următor, când Oradea a avut inițiativa pe tabela de marcaj, iar Ploieștiul a alergat în permanență după adversar, Santana nu a mai fost folosit, iar Căpușan a bifat două minute de joc. Astfel rotația a scăzut la șapte oameni. Iar Santana și Căpușan au jucat finale de cupă, au participări în playoff și sunt jucători cu reale calități, care pot fi utili Asesoftului în cursa spre un nou titlu. E clar că nu sunt jucători de 40 de minute, dar ei au suficiente calități pentru a aduce câteva minute intense în așa fel încât Burlacu, Tica, Cepulis sau Hargrove să nu fie epuizați înainte de vreme. Dar e posibil ca Ploieștiul să fi forțat pentru victorie în primele două meciuri cu acest preț și de săptămâna viitoare să îi vedem mai des în teren pe cei doi. Sau chiar pe Dzambic dacă antrenorul va considera oportună o schimbare tactică ce ar implica eliminarea de pe lista de meci a lui Albijanic.

În schimb, Cristian Achim a pregătit echipa din Oradea în mod exemplar din punct de vedere defensiv. Ofensiv formația bihoreană a jucat bine doar o repriză la Brazi. În prima jumătate a Meciului 2. În rest au fost probleme cu precădere pe finalizare în condițiile unui joc pozițional. I se poate reproșa lui Achim faptul că a insistat cu Pesic. Dar adevărul este că Oradea are un singur jucător capabil să evolueze pe poziția 4. Dacă tot se fac reproșuri, acestea ar trebui să se lege de selecția de la începutul sezonului. Cu alte cuvinte de ce nu are CSM Oradea schimbare la Pesic? Nicidecum că s-a insistat cu singurul jucător clasic de poziția 4, atunci când Oradea insistă să joace organizat, să presteze baschetul clasic. Sau un alt reproș care i se aduce este faptul că CSM-ul nu a jucat mai ritmat. Dar atunci când nu ai jucători capabili să susțină pe termen lung un joc (mai) în viteză e imposibil să forțezi pe această latură. E sinucidere curată. Și aici, dacă ar fi să imputăm ceva antrenorului ar fi din nou selecția. De ce nu și-a asigurat serviciile (încă) unui jucător puternic pe latura atletică?

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!