Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Primii absolvenţi din România ai Euroleague Basketball Institute (EBI)

Dragoş Curtifan, Labradors Basketball

Dragoş Curtifan, Labradors Basketball
05.07.2011

Marcel Ţenter (U Mobitelco BT Cluj), Tudor Costescu (BCM Piteşti) şi Dragoş Curtifan (Labradors Basketball Tg-Mureş) sunt primii absolvenţi din România ai Euroleague Basketball Institute. Cei trei au participat la cursuri alături de antrenori veniţi de pe mai multe continente, urmărind cu interes pe unii dintre cei mai titraţi antrenori din Euroligă, Aito Garcia Reneses, Ettore Messina, Zeljko Obradovici şi Xavier Pascual. Acest curs a încheiat de fapt un ciclu de seminarii “on line” (învăţământ la distanţă via Internet). Iată şi câteva declaraţii ale lui Dragoş Curtifan după revenirea de la curs:

Aş dori în primul rând să menţionez că acest curs a fost cel mai bun curs de antrenori la care am participat până acum, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din punct de vedere al conţinutului. Ca şi concluzii din calitatea mea de preşedinte de club, subliniez că voi face tot posibilul ca şi în viitor antrenorii clubului să meargă la cât mai multe stagii de pregătire atât în ţară cât şi în străinătate. Clubul pe care îl reprezint şi-a încheiat primul ciclu de 5 ani atingându-şi toate obiectivele administrativ-organizatorice, reuşind în paralel să îşi creeze şi o infrastructură de invidiat. 

Acum urmează să ne stabilim obiective sportive mai îndrăzneţe în care prioritatea absolută va fi formarea de jucători (deci nu goana după medalii încă de la vârste foarte mici). Formarea jucătorilor de performanţă este strâns legată de calitatea antrenorilor de copii şi juniori, dar în acelaşi timp depinde şi de alţi factori care sunt foarte mult influenţaţi de cadrul general oferit de club. Cadrul general trebuie să aibă un standard profesionist, în care antrenorul să facă munca de antrenor şi nu diverse munci administrative de genul să adune taxele lunare, să caute sponsori, să imprime echipamentele de meci etc.

Voi face tot posibilul ca Labradors Basketball să asigure şi în continuare un cadru general cât mai profesionist pentru toţi antrenorii clubului deoarece rezultatele sportive de termen lung apar doar dacă se munceşte corect şi cu multă dăruire. Pentru a munci corect, un antrenor trebuie să fie şcolit/informat atât în baschet, cât şi în domenii colaterale dar direct legate de meseria de antrenor (psiho-pedagogie etc.). În plus informarea impune cunoaşterea, cel puţin, a unei limbi de circulaţie internaţională şi bineînţeles folosirea calculatorului în mod responsabil şi cu obiectivul clar de dezvoltare în meseria îmbrăţişată. Dezvoltarea resurselor umane rămâne aşadar unul din obiectivele prioritare ale clubului Labradors Basketball, iar participarea la astfel de cursuri mă ajută să nu pierd firul roşu al viziunii clubului pe care îl reprezint.

Din calitatea mea de antrenor, sunt la fel de mulţumit de cursul pe care tocmai l-am absolvit. Chiar dacă nu sunt antrenor de divizia A, este foarte util să mă informez continuu despre ce se întâmplă la cel mai înalt nivel. Pentru a putea forma baschetbalişti de Euroligă, antrenorii de copii şi juniori trebuie să ştie clar ce profil de jucători se cere la nivelul cel mai înalt (nivel de atleticism, tehnică individuală specifică baschetului, ritm de joc etc.). Cum la majoritatea seminariilor lectorii folosesc grupe de juniori pentru demonstrarea schemelor şi exerciţiilor, am avut ocazia să văd la lucru selectionata Cataluniei de U16. A fost impresionant nivelul de tehnică individuală al acestor puşti, iar pe partea de tactică au pus în practică, după doar câteva explicaţii, TOATE cerinţele pe care le-au avut antrenorii de Euroligă. Atenţie, cerinţele erau scheme şi exerciţii folosite la nivel de Euroligă, dar chiar şi aşa aceşti copii au făcut faţă cu brio.

Nu pot decât să trag concluzia că acolo se lucrează zi de zi la acest nivel de detaliu şi astfel nici cei mai mari antrenori din Euroligă nu au putut cu nimic să ”surprindă” nişte jucători de doar 15 ani. Acesta trebuie să fie şi obiectivul nostru principal, formarea jucătorilor care să fie capabili să joace în sistemul oricărui antrenor, dat fiind faptul că au bine însuşite elementele de tehnică şi tactică individuală. Aş încheia prin a traduce un celebru citat: ”Champions are made, not born”, ceea ce în traducere liberă înseamnă “Campionii nu se nasc, ci se formează”.

Câteva curiozităţi legate de cursul de la Barcelona:

- Atmosfera generală a fost una serioasă, dar relaxată. Ziua de curs era de circa 12-14 ore, dar timpul trecea extrem de repede datorită subiectelor abordate şi în special datorită lectorilor de excepţie. Cursanţii erau foarte atenţi pe toată durata cursului, iar pauzele se respectau cu stricteţe. Toţi îşi luau notiţe fără să fie luaţi în derâdere de colegi, iar fiecare curs se termina cu o sesiune de întrebări.

- Traducerea simultană şi sonorizarea au fost perfecte. Aceste probleme tehnice sunt deseori omise la multe cursuri, fapt pt care calitatea unui curs poate să scadă dramatic (chiar dacă lectorul este foarte bine pregătit). Sesiunile teoretice se ţineau în sala de conferinţă, transportul de la hotel la sala de antrenamente era oferit de organizatori, era APĂ PLATĂ la discreţie, iar mâncarea a fost foarte bună.

- Lectorii deşi foarte valoroşi (atât ca oameni cât şi ca antrenori) erau tot timpul deschişi la dialog ori de câte ori cineva îi solicita. Au lucrat cot la cot cu cursanţii şi nu au beneficiat de tratament special în timpul cursurilor (au băut aceeaşi apă plată ca şi cursanţii, au mâncat în acelaşi loc cu cursanţii etc.).

- Antrenorul selecţionatei Cataluniei de U16 este plătit de Federaţia Spaniolă de Baschet să facă 2-3 acţiuni/cantonamente pe luna cu acest lot. Interesant de subliniat că acesta este unicul lui venit şi remuneraţia îi permite să se axeze exlusiv pe acest serviciu. În fişa lui de post intră şi monitorizarea jucătorilor pe care îi are în vedere (30 de jucători din care 12 au participat la acest clinic), cu alte cuvinte ţine legătură cu antrenorii jucătorilor, urmăreşte jucătorii în campionat etc.

- Ettore Messina (în sezonul următor consultant în staff-ul echipei LA Lakers) sublinia faptul că în NBA, fiind vorba de superstaruri foarte bine plătite, se pare că se necesită o abordare mai specială a antrenorului, al cărui rol trebuie centrat mai mult pe relaţia cu fiecare jucător în parte decât pe rolul determinant de team manager specific echipelor din Euroligă.

- Marcel şi Tudor au primit o veste cât se poate de bună în timpul şederii la Barcelona şi anume: Pablo Laso (prietenul şi mentorul lor la un curs anterior organizat de FIBA) a fost numit antrenor principal la Real Madrid. Le urez să aibă şi ei acelaşi parcurs în cariera lor de antrenori. Şanse sunt, mai ales că şi Xavi Pascual a fost acum caţiva ani cursant la Euroleague Basketball Institute.

Material preluat de pe site-ul www.labradors.ro.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!