Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Returul începe cu un duel interesant: CSM Bucureşti vs BC Timişoara. Ce părere aveţi despre Goran Martinic şi Zlatko Jovanovic?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
13.01.2012

Divizia A masculin se reia într-o zi cu noroc. Vineri, pe 13, CSM Bucureşti primeşte vizita echipei BC Timişoara. Meciul va demara cu începere de la orele 17:30 la Arena de Baschet din capitală şi este transmis în direct prin intermediul postului DigiSport 1.

Aşadar, se întâlnesc revelaţia campionatului şi liderul la zi al clasamentului. Vorbim despre o confruntare între două echipe ce prestează un baschet colectiv, atrăgător din punct de vedere al organizării şi al efortului colectiv. Ne aşteaptă un meci frumos, în care vom putea aprecia circulaţia mingii pe atac poziţional, contraatacuri tăioase cu jucători atletici şi capabili din punct de vedere fizic, respectiv defensive foarte bine puse la punct, pe diverse sisteme ori dispuneri. Toate acestea ar putea fi completate de tehnicienii celor două echipe. Cei care au instrumentat succesul din tur al ambelor şi care au dus aceste formaţii acolo unde se află la ora actuală. Dar disputa directă, de pe marginea terenului, în funcţie de ceea ce "va arunca" unul în calea celuilalt, se anunţă mai mult decât interesantă.

Meciul va avea şi o particularitate individuală. Chiar dacă nici măcar cei direct implicaţi nu se vor interesa în mod deosebit de confruntarea directă, Goran Martinic şi Zlatko Jovanovic, în mod complet involuntar, au iscat mai multe discuţii în rândul cititorilor TotalBaschet atunci când a venit vorba despre cel mai bun jucător pe poziţia 1 în Divizia A masculin. Desigur, aşa cum e oarte sănătos, părerile au fost împărţite şi printre cei nominalizaţi nu s-au numărat aceşti jucători însă după o primă jumătate de sezon cred că putem să ne facem o părere în ceea ce îi priveşte pe cei doi. Şi cu siguranţă că se numără printre cei mai buni fundaşi din campionat.

Goran Martinic, titular în angrenajul lui CSM Bucureşti şi de obicei responsabil cu organizarea jocului echipei sale în primul sfert, este un baschetbalist excelent pe finalizare. Muntenegreanul este unul dintre cei mai buni marcatori din campionat. Acest statut este demonstrat de statistica individuală dar şi de calităţile sale extraordinare atunci când se află în posesia mingii.

Baschetbalistul echipei din capitală este un jucător extrem de greu de citit şi foarte dificil de apărat de majoritatea omologilor săi din Divizia A. Deţine un arsenal ofensiv desăvârşit. Nu poate fi apărat de la depărtare pentru că e capabil să trimită mingea în joc de la 8-9 metri şi chiar de la depărtare mai mare. De asemenea, el are viteza necesară de a-şi depăşi adversarul direct prin dribling. Dependent de minge, Martinic nu este doar un jucător de finalizare. El urcă pe postul 2 atunci când în teren îşi face apariţia "generalul" Fometescu. Indiferent de atribuţiuni, Martinic are calitatea unui fin pasator chiar dacă aceasta nu a fost prea des vizibilă în condiţiile în care a marcat incredibil de mult în tur făcându-ne să ne amintim involuntar de stilul american. Chiar dacă vorbim despre un exponent al şcolii de baschet ex-iugoslave.

Zlatko Jovanovic, titularul indiscutabil al liderului la zi al campionatului - BC Timişoara, e omul care iniţiază majoritatea acţiunilor ofensive în formaţia pregătită de către Predrag Badnjarevic. Un jucător la rândul său dependent de minge, asemenea tuturor conducătorilor de joc, Jovanovic îmbină foarte bine calităţile unui organizator cu cele ale unui finalizator. Deşi nu a acceptat la fel de des un rol de primă vioară pe finalizare, Jovanovic a demonstrat în momente important pe parcursul primei jumătăţi de campionat că este un fundaş cu capul pe umeri.

Foarte sigur în dribling şi atent la posesia, Zlatko s-a integrat perfect în sistemul echipei bănăţene. El dirijează acţiunile formaţiei de pe Bega cu regularitate dar printre dezavantajele sale se numără anumite dispariţii în joc, vizibile în special pe faza ofensivă. A avut unele momente în care nu a reuşit să fie constant pe toată durata unui meci, dar rămâne indiscutabil la fel de important precum este Bogdan Popescu ori Dominique Archie în angrenajul Timişoarei.

Cei doi au câteva asemănări. Ambii se află la primul sezon în Divizia A şi au avut de-a face cu antrenori noi şi colegi asemenea. Au învăţat sistemul de joc imprimând propriul stil şi au crescut împreună cu echipa. Amândoi sunt atenţi atunci când au mingea în dribling fiind rare momentele în care au fost neglijenţi atunci când a venit vorba despre distribuţia mingii. De asemenea, ar putea da drumul mai repede ultimei secvenţe din jocul ofensiv.

Deosebirea constă în faptul că Martinic este vioara întâi pe parte de finalizare la CSM Bucureşti. Chiar dacă în ultimul meci formaţia din capitală a arătat că se poate lupta chiar şi cu un Martinic ineficient pe finalizare este limpede că echipa lui Hristu Şapera se exprimă cu totul altfel atunci când aruncarea îi funcţionează muntenegreanului aşa cum trebuie.

În schimb, Jovanovic, care împlineşte 28 de ani pe 15 ianuarie nu este omul care să fie dependent de aruncare. În orice caz nu în asemenea măsură precum adversarul său direct de vineri. Sârbul-bosniac are mingea dar o foloseşte pentru a-i pune în valoare pe colegii săi şi cu siguranţă faza ofensivă a Timişoarei este creată mai mult pentru finalizări de la interior, acolo unde bănăţenii, spre deosebire de bucureşteni, au doi jucători extrem de agresivi şi de prezenţi în ofensivă. Atunci când se apropie de coş, Zlatko aruncă cu o precizie deosebită. El are procentaje asemănătoare cu ale pivoţilor în zona din interiorul semicercului.

Un aspect foarte important pe care îl indică statistica la jumătatea sezonului regulat se referă la apărarea pe semicerc a Timişoarei. Leii din Banat stau mai slab decât orice altă echipă din prima jumătate a clasamentului la procentul coşurilor de trei puncte încasate. În schimb, CSM-ul se situează pe locul 6 la procentajul reuşitelor din afara semicercului, respectiv pe 7 la numărul reuşitelor între formaţiile situate în prima jumătate a clasamentului. Rămâne să vedem în ce măsură se vor confirma aceste statistici.

Dar să revenim la duelul nostru:

 Goran Martinic     Zlatko Jovanovic 
Muntenegru  Naţionalitate  Serbia/Bosnia
24  Vârstă  28
1.80  Înălţime  1.81
15  MJ  14
32.5  Min  31.1
23.3  Eff  15.3
23.3  P  15.4
3.8  R  2.1
4.5  PD  4.4
1.9  MC  1.0
2.1  MP  1.7
2.4  F  2.3
51.2%  2p%  62.0%
43.2%  3p%  35.9%
89.5%  1p% 91.5%

Cine este mai bun? Ce înseamnă această întrebare? Dacă ar fi să dau eu un răspuns acesta ar fi legat de utilitatea fiecăruia în echipa de care aparţine. Aş fi tare curios cum ar juca fiecare echipă care cei doi ar schimba echipamentul. Cum ar arăta Timişoara lui Martinic? Dar CSM-ul cu Jovanovic? Fiecare deţine nişte particularităţi în joc astfel încât antrenorii au ştiut să obţine multe lucruri bune de la aceşti jucători. Să rpsund la prima întrebare îmi este extrem de greu dacă nu chiar imposibil. Jovanovic îmi este mai simpatic pentru că întâlnesc la el calităţile principale ale conducătorului de joc: siguranţă şi precizie. Nu spun că Martinic nu le are, însă principala sa calitate este cu totul alta şi se referă la atracţia deosebită pentru faza de finalizare. Iar atunci când ai 43% la aruncările de trei puncte poţi să înţelegi de ce i se acordă atâta încredere pe faza de finalizare.

Revin. Cine este mai bun dintre aceşti jucători?

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!