Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Schimbare majoră în regulamentul FRB privind jucătorii români

Schimbare majoră în regulamentul FRB privind jucătorii români

La începutul stagiunii 2021-2022, noua conducere a Federației Române de Baschet a luat decizii importante. Pe lângă regionalizarea baschetului românesc și înființarea mai multor centre de excelentă, Consiliul Director a operat schimbări asupra regulamentului.

Așadar, din sezonul 2022-2023, va fi obligatoriu ca echipele din campionat să aibă doi jucători români pe teren pe întreaga durată a jocului. În prezent, formațiile din LNBM și LNBF sunt obligate să aibă un singur autohton pe teren în permanență, cu mențiunea că în prima repriză acesta trebuie să fie U23.

De asemenea, grupările românești vor avea voie să aibă maxim șase jucători străini pe foaia de joc și pe rosterul L16. Reamintim că, din actuala ediție, regulamentul permite ca fiecare echipă să aibă maxim un jucător naturalizat.

Deocamdată este neclar ce reguli vor exista pentru utilizarea autohtonilor U23 din sezonul 2022-2023.

*foto: Facebook – BC CSU Sibiu

23 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    daca tot
    is putini si slabi valoric, macar sa joace, nu?

    audientele vor fi in crestere, sponsorii vor arunca cu sume exorbitante. ce mai, in 8 ani ne batem la titlul olimpic. la oina...

    cu 2 ani în urmă (27.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Corect spus
      De ce să ne dezvoltăm natural , prin valoare ?
      Aș adăuga, că din cîte cunosc există o taxă piperată pentru naturalizați. Și atunci onor FEB de ce să nu facă niște bănuți din această taxă ? Cel puțin echipele participante în Cupe Europene vor fi aproape nevoite(obligate) să ia cîte un naturalizat, care ar fi al șaptelea străin. Iar în play-off și echipele care vor dori să urce în clasament, asta dacă va exista vreo ambiție din partea lor.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • Csm.O :

    O decizie proasta
    Jucătorii români oricum sunt puțini și slăbuți, nu vor avea o creștere valorică prin aceasta decizie. Plus că vor crește pretențiile lor salariale ceea ce va duce ca majoritatea echipelor să și aducă jucători străini mai slabi cu pretenții mai mici decât acum. Spectacolul baschetbalistic va scădea, drept dovadă meciurile de Cupă. Poți lua acesta decizie după cel puțin 4 ani, după ce vedem ce se întâmplă cu Centrele Regionale și de Excelență, dar tare mi e că va fi doar apă de ploaie..

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Mai tare decât legile țării
    FRB este mai tare decât legile țării. Dacă este voie numai cu un jucător naturalizat și numai 6 jucători străini pe lista de 16, ce se întâmplă cu unul dintre cei doi, Watson și Richard. Din puțul gândirii FRB unul dintre ei nu mai este român că așa „vrea mușchii lor”. Dar nu este nici străin, că are cetățenie. Dar dacă devine străin, în conformitate cu dispozițiile FRB atunci mai poate fi pus pe lista de 16? Cred că d-na PREȘEDINTE Carmen Tocală va trebui să dea un decret prin care să retragă cetățenia unuia dintre cei 2, sau chiar la amândoi. Că doar este mai presus decât legile țării.

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Vizionari
      Trebuie neapărat să felicit conducerea Voluntariului pentru puterea de anticipație de care au dat dovadă atunci când și-au făcut lotul!

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      Regulament
      Regula cu 6 straini pe lista de 16 e din sezonul viitor deci nu are probleme Clujul
      Problema e ca va scadea spectacolul, vor fi mai putini sponsori si in 2-3 ani o sa avem din nou cateva sute de spectatori in tribune.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • YMCA fanb :

    Federatia lu'peste
    Jucatorii naturalizati sunt ROMÂNI. Punct
    Doamna Tocala va primi o amenda de o va ustura fundul

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca M F :

    Astept reactia clubului
    Astept cu ingrijorare reactia celor de la Cluj. Nu cred ca lucrurile pot sa ramana asa, mai ales cazul Diaby. Cu siguranta nu vor accepta kkturile astea. Boicotarea cupei in contextul asta pare destul de probabila... Pana atunci ramanem si la nivel organizational in lumea a 3-a a baschetului, o tara bananiera.

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      Protest
      Nu stiu daca e o solutie boicotarea CR... Madam "FIBA" e cam razbunatoare si se poate trezi Clujul cu cine stie ce sanctiuni. Pe de alta parte nu e normal ce se intampla si daca se accepta tot (vezi decizie unanima) fara memorii va fi nasol. Nu vreau sa intru acum in speculatii, cum ca s-ar face jocurile pt o anumita echipa, dar e pacat ca toate aceste decizii duc la nervozitate in sanul echipelor si mai ales in randul suporterilor. Daca o sa o tina pe aceasta directie FRB-ul va reusi sa anuleze toata emulatia asta care s-a creat de cativa ani in jurul echipelor romanesti de baschet. Si aici ma refer in principal la public si la numarul tot mai mare de copii care vor sa faca baschet.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Ai impresia
      că interesează pe cineva din FRB treaba cu emulația ? Pentru ei înseamnă bătaie de cap în plus. Cu cît mai mulți cu atît mai multe probleme. Și vorba aia s-a cam umplut litoralul și Poiana. Doar n-o să facă turnee de minibaschet la Mănăstirile din Moldova !
      FRB a rezolvat simplu : impunem cîți jucători autohtoni să joace, la ce vîrstă să fie titulari. Bifat ! Ei au încercat , alți nu pot !
      Trăiască șprițul ! Îți dai seama acum paranghelii la vizitele prin ”sucursale” !

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Mă lămurește cineva?
    Să înțeleg că de la anul este obligatorie prezența a doi români pe teren din care unul să fie Vlad Moldoveanu și că echipele care nu au un Vlad Moldoveanu vor trebui să joace cu patru jucători?
    Notă: Întrebarea de mai sus este o glumă și orice asemănare cu realitatea nu este deloc întâmplătoare.
    PS Sper că nu am dat idei d-nei președinte.

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @CS
      Eu cred că că i-ai dat idei și poate mai mult. La anul Vlad Moldoveanu va cîștiga trofeul Vlad Moldoveanu pentru Titlul național, trofeul VM pentru cel mai bun jucător, trofeul VM 21 pentru cel mai bun jucător peste 21 ani. Deasemenea trofeul VM 55 pentru cel ani bun jucător sub 55 ani. Și boborul Ferebist avînd imaginație bogată mai poate contribui la panoplia de trofee a lui Vlăduț.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Cum de am uitat
      Trofeul Vlad Moldoveanu pentru cel mai bun jucător de baschet pe care îl cheamă Vlad Moldoveanu !

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • pipzn:

      Mda
      Pe cand regula de taxare suplimentara pentru jucatorii romani care au varsta mai mare decat VM?

      Acum, serios vorbind, poate regula cu 2 jucatori romani permanent pe teren si-ar avea logica ei dar ma intreb daca vom ajunge vreodata sa vedem si rezultatele pozitive ale masurii pentru ca pana atunci:
      -jucatorii romani (nenaturalizati) valorosi sunt prea putini; deci echipele vor trebui sa supraliciteze (fata de valoarea reala)
      -jucatorii tineri si cu adevarat potential cauta sa plece cat mai repede oriunde in strainatate (si nu prea pot sa-i condamn, asa cum nu pot condamna pe nimeni care isi gaseste locul emigrand)
      -oarecum pe langa: Daca am inteles bine din regulile noi, ce motiv ar avea Diaby sa mai ramana la "U" din punctul de vedere al clubului si nu numai? La nationala nu poate juca, ca jucator strain (intr-un lot care va trebui subtiat la acest capitol) nu prea are deocamdata loc pentru ca e prea tanar iar pe masura ce creste probabil va primi oferte mai bune, ca jucator roman nu poate evolua, deci?
      -cu o echipa obligata sa joace in putini jucatori straini se va pierde (asa cum au spus deja si altii) din calitatea jocului si a rezultatelor. Nu stiu cat de atractiv va ajunge campionatul nostru pentru jucatorii straini.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      Diaby
      Diaby este considerat jucator roman nu naturalizat

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      .....
      Tot ce reuseste sa faca regula cu doi romani in teren este cresterea salariilor unor jucatori romani medioccri..... Asa s-a intamplat si cand a fost introdusa regula cu unul permanent in teren, regula care nu a crescut valoarea jucatorilor romani ci doar a crescut pretentiile.....erau jucatori(vorba vine) platiti cu 8000 euro lunar doar pentru ca erau romani si nu se putea juca fara ei si asta chiar daca erau doar niste sontorogi.....

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • uplifter :

    Frb
    Din punctul meu de vedere este o decizie foarte bună și normala dacă vrem sa încercăm sa avem o echipa națională cât de cât decenta în viitor.
    Este și un aliniament cu alte tari care acum 10-15 ani erau de aproximativ de nivelul nostru, dar care acum ne-au luat-o în fata, gen Polonia, Ungaria sau Cehia, unde din câte știu este aceeași regula, implementata de mai mult timp.
    Pana la urma este și logic, ca să crești jucători, ei trebuie sa joace. Îmi amintesc ca dl Zare Markovski a fost printre primii care a propus asta când a fost antrenorul nationalei, dar s-a izbit atunci de zidul celor mari și tari... Omul știa ce zicea, a făcut și văzut multe la viata lui.

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Referitor la schimbări
      Precizez că nu am considerat normală și nu consider normală utilizarea a doi naturalizați. Problema este că drepturile obținute prin dobândirea cetățeniei nu pot fi încălcate. Vine apoi problema lui Diaby. Păi ce imbold vor mai avea cluburile să caute posibile talente (așa cum fac cluburile mari), să le crească și să le folosească din moment ce tu, federație, blochezi această posibilitate. Măsura referitoare la trecerea pe lista de 16 a numai 6 jucători străini îmi este greu să o înțeleg din moment ce FIBA acceptă 7 jucători străini. Aici nu mă refer doar la „U” la care Petrică ar fi considerat străin, dar și la celelalte cluburi care vor juca în cupele europene. Măsura cu doi români pe toată durata partidei este posibil să fie benefică, dar, din păcate, valoarea actuală a jucătorilor români nu o susține. Eventualele beneficii le vom vedea în viitor. Problema principală este modul și perioada în care s-au luat deciziile pentru acest sezon și, de ce nu, pentru sezonul următor.
      Prea sunt cu tendință clară împotriva lu „U” și în folosul altor echipe, din punctul meu de vedere, mai mult decât Oradea fiind avantajat Voluntariul.

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      Diaby
      Este considerat jucator roman nu naturalizat, poate sa joace si la U23

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Vorbe goale
    Sunteți o GLUMÂ pe care o citesc când sunt obosit. Acum 2 ani Grasu, anul âsta Colceag ia adus Clujul şi Diaby a stat pe bancâ, dar voi dati vina pe FRB?!Gavriloaia a stat pe bancâ la Sibiu 2 ani la Craiova a primit minute şi a fost printre cei mai buni. Ieri la Galati Sturanovic a fost eliminat şi Stan(2 ani curâțat banca la Sibiu) cu pivotul de 19 ani a eliminat bronzul de anul trecut din LNBM. Badiu(MVP in finala cupei datoritâ regulii)cum juca la Dinamo dar la Voluntari nu este jucat pe postul lui?!deci fârâ reguli nui joacâ nimeni pe români şi fârâ sâ joace nu ştii ce pot. Aveți puținâ râbdare şi vom vedea. Scuze ptr gramaticâ şi pârerea mea diferitâ

    cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      U
      Ai vazut meciul cu Steaua? Cate capace a aplicat Colceag? Vorbim doar ca sa ne aflam in treaba..... Regula cu U23 desi imi place nu a creeat nici un mare baschetbalist si nu a crescut nivelul campionatului cu absolut nimic...... Nu reguli si romani in teren trebuie pentru a creste campionatul ci mentalitati schimbate, metode de antrenament schimbate la juniori, antrenori care sa creeze caractere si atunci nu vom mai avea nevoie de reguli pentru jucatorii romani, vom avea jucatori romani implicit in teren! A, si sa nu uit, o federatie care este pentru sport si nu pentru buzunar, o federatie capabila sa tina arbitrii in frau si sa sanctioneze echidistant derapajele...... Concluzie, nu de reguli ducem lipsa ci de mentalitate si caracter asta ca sa nu reamintesc onestitatea care lipseste acestei organizatii criminale denumita generic frb unde B vine de la Borfas.....

      cu 2 ani în urmă (28.09.2021)
    • YMCA fanb:

      Ti-as da like dar nu merge
      Ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui
      Ai văzut Dinamo - Galati?
      Iti vine sa plângi

      cu 2 ani în urmă (29.09.2021)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Colceag
    Am spus câ este slab ?!citeste mai atent şi dupâ aceea dâ ti cu pârerea. Voluntari anul trecut tot campionatul in primii 5 erau tot timpul 2 români (Moldoveanu şi Garbea sau Badiu),deci ei de atunci stiau câ vor fi alegeri şi cine va câstiga şi cum se va schimba regulamentul?!Dacâ Obradovic ar veni presedinte nici de el nu var place, vâ place sâ fiti impotriva nu conteaza cine şi ce face. Antrenori slabi la juniori (poate aveți dreptate) bun,in fiecare an pleaca cate 5 juniori in europa unde sunt?!bâiatul ala de la Cluj care a plecat anul trecut in america cu un viitor fenomenal, stiti unde este acum?!Uta popa olah la real madrid şi in america au crescut ,nu au avut antrenori slabi români, unde au ajuns?!

    cu 2 ani în urmă (29.09.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!