Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ședința președinților de cluburi. Cum va arăta sezonul 2017/2018 la masculin și feminin

Radu Bărăian

Radu Bărăian
19.02.2017

Ultimele două săptămâni au pus baschetul în prim-planul sportului național, Sfântu Gheorghe și Sibiu fiind gazdele turneelor Final Eight ale Cupei României. Ambele evenimente au însemnat o reușită sportivă, cu finale parcă trase la indigo. Atât la masculin cât și la feminin echipa cotată cu șansa a doua a fost foarte aproape de o reușită istorică, însă ultimele secunde au aparținut favoritelor, Rasic și Poole marcând coșul victoriei. După opt zile cumulate de întreceri, ”U” BT Cluj-Napoca și CSM Târgoviște au ridicat trofeul Cupei României în dauna BC Mureș Târgu Mureș și a Olimpiei CSU Brașov.

Cu prilejul celor două turnee, Federația Română de Baschet a organizat tradiționala ședință a președinților de cluburi în vederea pregătirii sezonului competițional 2017/2018.

Liga Națională de Baschet Feminin

La întrunire au luat parte reprezentanții echipelor ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, Universitatea Cluj-Napoca, Olimpia CSU Brașov, Politehnica Național Iași, CSM Satu Mare, BC Sirius Târgu Mureș și Universitatea Vasile Goldiș ICIM Arad lipsind cei ai CSM Târgoviște, Phoenix Galați și CST Alexandria.

Cu privire la sistemul competițional, majoritatea cluburilor s-au arătat nemulțumite de actualul sistem competițional dorind ca începând cu stagiunea 2017/2018 să nu mai existe faza a doua, adică Top 6 și 7-10/12. Președintele ICIM Arad, Marcel Urban, a propus un sistem competițional cât mai scurt posibil, șase luni, în timp ce reprezentantul Universității Cluj-Napoca, Dragan Petricevic, a militat pentru un campionat de opt luni. S-a decis ca anul acesta să nu retrogradeze nicio echipă, ca urmare a deciziei CSU Alba Iulia de a se retrage din competiție. S-a propus ca două echipe se promoveze în primul eșalon valoric, iar ediția următoare să aibă la start 12 echipe participante.

Un subiect intens discutat, aproximativ trei ore, a fost cel al regulii privind jucătoarea autohtonă. Președintele ICIM Arad, Marcel Urban, a propus să se renuțe la regula obligativității sportivei autohtone, acestă propunere fiind susținută de toate cluburile prezente cu excepția Universității Cluj-Napoca, Olimpiei CSU Brașov, CSM Satu Mare și a președintelui FRB, Horia Păun. ACS Sepsi SIC a propus obligativitatea unei jucătoare autohtone din județul de unde provine echipa, sau chiar din orașul respectiv. Propunerea a stârnit critici, dar și comentarii ironice precum „obligativitatea purtării unui costum național/tradițional al județului de unde provine echipa, la încălzirea premergătoare jocului”. S-a mai propus obligativitatea ca în primul sfert să existe pe teren o jucătoare U21 sau U23 alături de încă o sportivă autohtonă fără limită de vârstă. Reprezentanții Olimpiei CSU Brașov au propus obligativitatea existenței unui plafon salarial pentru jucătoarele tinere, aspect criticat de cei prezenți.

Referitor la Cupa României, majoritatea reprezentanților s-au arătat nemulțumiți de actualul format al Cupei solicitând revenirea la Final Four. 

Cert este că în afară de numărul de echipe ce vor lua startul în următoarea ediție de campionat respectiv că anul acesta nu va retrograda nicio formație, nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privesc celelalte aspecte. Astfel, Federația a luat decizia de a solicita cluburilor să trimită toate propunerile existente, în scris , urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc o nouă ședință, la Târgu Mureș.

Liga Națională de Baschet Masculin

Au fost prezenți reprezentanții echipelor CSM CSU Oradea, U BT Cluj-Napoca, BC Mureș Târgu Mureș, SCM Timișoara, CSU Sibiu, BCM U Pitești, Dinamo București și SCM U Craiova, lipsind cei ai Phoenix Galați, Steaua CSM EximBank și BCM Olimpic Baia Mare.

S-a discutat despre sistemul competițional al ediției următoare, iar reprezentanții au fost de acord păstrarea sistemului actual. Se dorește un campionat cu 12 echipe, astfel că după retragerea BCM Olimpic Baia Mare nu va mai retrograda nicio echipă în timp ce două vor promova în elita baschetului românesc.

Referitor la regula jucătorului autohton au fost prezentate o serie de propuneri diversificate. Printre acestea s-au numărat propunerea privind obligativitatea unui jucător U21 sau U23 pe parchet în primele 10 minute alături de sportivul autohton, fără limită de vârstă. S-a propus nelimitarea jucătorilor străini respectiv nelimitarea jucătorilor străini doar pentru echipele ce evoluează în Europa. În acest context reprezentanții unor echipe au solicitat „taxă de lux”, adică o taxare mai ridicată a echipelor ce își doresc peste cinci străini. 

S-a mai propus înființarea unui centru de excelență, o echipă a Ligii, formată din jucători autohtoni sub 21 sau 23 de ani, iar costurile de funcționare să fie împărțite de cluburi și federație. De exemplu, taxele pentru extra străini să fie redirecționate spre această echipă.

Asemeni ședinței LNBF, Horia Păun a solicitat cluburilor să redacteze toate propunerile și să le trimită federației, urmând ca la mijlocul lunii urmtătoare să aibă loc o a doua ședință, la Târgu Mureș.

Vă reamintim că toate propunerile președinților de cluburi se vor trimite Biroului Federal, organul FRB ce va decide dacă le va pune în practică sau nu.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Energia Târgu Jiu energiafan4ever :

    Taxa de lux si centrul de excelenta
    Doua idei bune, care daca vor fi gandite in detaliu si vor fi implementate vor aduce beneficii campionatului, cat si echipei nationale. Mi se pare corect atata timp cat unele echipe vor beneficia datorita bugetelor foarte mari si probabil vor legitima mai multi straini, sa plateasca o taxa dupa depasirea plafonului, taxa aceea ajungand catre fondurile pentru centrul de excelenta, deci pentru formarea tinerilor jucatori autohtoni. Daca se doreste performanta la nivel de tara si de echipa nationala, FIECARE echipa trebuie sa se implice mai mult sau mai putin.

    cu 7 ani în urmă (19.02.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!