Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Scandal în Turcia. O greșeală imensă comisă de către liga profesionistă de specialitate din această țară a lansat o serie solicitări din partea cluburilor care în mod normal nu pot fi aprobate. Însă forul turc a creat un precedent extrem de periculos.
Suntem obișnuiți să auzim această afirmație. "Precedent periculos". Și uneori oamenii o folosesc fără să înțeleagă cu adevărat semnificația ei reală.
Ce s-a întâmplat?
Turkish Basketball League (TBL) a decis rejucarea meciului dintre Aliaga Petkim și Anadolu Efes Istanbul bazându-se pe înregistrările video referitoare la greșelile evidente de arbitraj care au influențat rezultatul final al acestei confruntări, câștigată de către Efes.
TBL a decis rejucarea meciului din acest motiv. Cât ce periculoasă este această decizie?
Ei bine, la finele săptămânii trecute s-a jucat derby-ul dintre Fenerbahce Ulker Istanbul, campioana în exercițiu a Semilunei, și Besiktas Milangaz Istanbul, echipă care a triumfat în urmă cu o săptămână în Cupa Turciei. Victoria a aparținut lui Fener, scor 86-82.
Problema a apărut când Kaya Peker, de la Fenerbahce l-a lovit în repetate rânduri cu cotul pe David Hawkins de la Besiktas. Americanul a îndurat până la un anumit punct când finalimente a reacționat. Decizia arbitrilor a fost de a descalifica cei doi jucători. Poate o măsură drastică, dar evident cavalerii fluierului au fost acoperiți de regulament.
Antrenorul lui Besiktas, Ergin Ataman a speculat momentul pentru a protesta cu mult peste orice măsură. Reacția publicului, în majoritate susținător al lui Fener (gazda meciului), nu a întârziat să apară. Acesta a fost huiduit, fluierat și înjurat.
Ataman a continuat să facă presiuni invocând de această dată o lege oficială în Turcia menită să prevină violența, de orice fel (de la cea verbală până la fizică e un simplu pas) în sport. Desigur arbitrii nu au luat în seamă solicitările antrenorului care în cele din urmă i-a rugat pe cavalerii fluierului să îl elimine și pe el. Această cerere a avut parte de o reacție afirmativă din partea arbitrilor care au cerut evacuarea antrenorului de pe parchet și din zona băncii tehnice respectiv a mesei oficiale.
Tehnicianul lui Besiktas a postat, imediat după meci, pe un cunoscut portal de socializare, următoarele:
"Să le fie rușine celor care au adus baschetul din Turcia în această situație și rușine celor care se tem de acești oameni."
Ataman a adăugat că nu va mai antrena pe Besiktas în sala lui Fenerbahce atât timp cât este insultat de către public.
Ținând cont de cele întâmplate conducerea clubului Besiktas a cerut rejucarea partidei cu Fenerbahce. Precedentul fiind creat, orice club din Turcia încearcă să profite și să caute orice eroare de arbitraj pentru a acoperi propriile erori și greșeli, comise poate mai frecvent sau flagrant decât cele ale arbitrilor.
Tot la finele săptămânii trecute Anadolu Efes a pierdut meciul cu Banvit Bandirma și a cerut rejucarea meciului pe motiv că s-a luat o decizie împotriva echipei din Istanbul ce poate fi oricând probată cu imagini video ca fiind eronată.
Oare dacă se rejoacă meciurile respective și învinge cealaltă echipă în fiecare dintre partide ce se întâmplă apoi? Vin celelalte echipe, învinsele, cu probe concrete că s-a greșit la o decizie? De câte ori se va repeta un meci?
Haideți să facem o comparație cu România. Dacă s-ar întâmpla același lucru în țara noastră, adică s-ar decide rejucarea unui meci pe motiv că s-au comis greșeli de arbitraj, mai multe sau mai puține, mai mari sau mai mici, câte partide ar trebui rejucate? Dar cred că același lucru se poate aplica oriunde pe planetă. Orice antrenor sau echipă poate invoca o minusculă greșeală de arbitraj pentru a solicita rejucarea unei partide.
Vi se pare normal? Nu sunt avocatul arbitrilor (deși sunt conștient că prin acest text par a fi) dar mă întreb de ce trebuie rejucat un meci din cauza unor erori de arbitraj. Jucătorii și antrenorii nu fac nicio eroare pe parcursul unui meci?
Știm foarte bine care e răspunsul la această ultimă întrebare.
Că nu e normal ca anumite decizii ale arbitrilor, greșite, să înfluențeze o secvență sau mai grav o partidă ori o deznodământul unei întregi competiții sunt total de acord. Și tot ce putem să facem este să încurajăm organizațiile abilitate (federații, comisii, comitete, ligi) să lucreze cât mai mult și mai insistent în perfecționarea arbitrajelor și a cavalerilor fluierului. Dar în general, cred că sunteți de acord cu mine, o decizie de arbitru nu poate influența un meci întreg. Nu în jocul de baschet unde este atât de multă acțiune.
Se pot face foarte multe. Tehnologia a avansat atât de mult încât în multe țări există posibilitatea de a revedea la fața locului reluările și pe baza acestora se pot lua deciziile corecte. Astfel se poate evita o situație atât de delicată și de gravă. Cred că dacă sunt 10-15-20 de situații care nu pot fi evaluate cu ochiul liber fiecare dintre ele poate fi decisă corect de reluarea video.
Un sfat: nu înjurați sau acuzați arbitrii fără rost. Nu sunt lipsiți de vină, dar nici roboți nu sunt. Există regulamente, măsuri și oameni capabili să îi evalueze și să-i sancționeze dacă e cazul. Bucurați-vă de baschet. De ceea ce oferă echipele, jucătorii și antrenorii.
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Jeffery Taylor, transfer cu nume realizat de U-BT Cluj-Napoca
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
CS Vâlcea 1924 și-a asigurat serviciile lui Amedeo Casale
7 comentarii la aceasta stire:
Nu sunt de acord...
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) RaspundeD-le Adrian, dar cand vezi o brigada de arbitrii ca merg clar intr-o anumita directie, cand sunt pentru unii muma si pentru ceilalti ciuma, ce valoare mai are rezultatul sportiv?Cat despre evaluare si sanctiuni, lasati-ma sa fiu sceptic...
@realgorj
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) RaspundeTextul ăsta nu se referă la arbitraje clar părtinitoare. Se referă exclusiv la erori umane de arbitraj. La fel de umane cum sunt ratările de la linia de pedeapsă în momente critice ale jocului. Sau lipsa de reacție a antrenorului la o schimbare în jocul echipei adverse. Pe mine personal mă deranjează să stau în sală, în aceeași tribună cu niște oameni care de la primul angajament și până ies din sală doar înjură. Nici nu îl interesează sau înțelege deciziile arbitrului.
Si arbitii se impusca
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) RaspundeNu s-a gandit nimeni la pedepsirea arbitrilor? Ia sa fie cativa eliminati drfinitiv din arbitraj. Dar cine sa le faca un raport negativ? Observatorul. Ei na, doar este mana in mana cu ei.
Precedent periculos:
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) RaspundeIntr-adevar, se deschide cutia Pandorei daca se permite rejucarea unui meci datorita unei greseli de arbitraj. Departe de mine gandul sa ii apar pe arbitrii din campionatul nostru, cred ca stim cu totii nenumarate cazuri in care rezultatul unui meci a fost viciat de maniera partinitoare de arbitraj, dar solutia corecta nu este rejucarea.
Subscriu la opinia lui gregorie, dar in lipsa unui cadru profesionist e foarte greu sa avem pretentii la un arbitraj profesionist. O liga profesionista in care arbitrul este angajat si poate fi responsabilizat pentru deciziile lui gresite (intentionate sau nu) poate fi o solutie. Atata timp cat arbitrajul este guvernat de federatie, iar transparenta federatiei in legatura cu asta este aproape inexistenta (ex: notele pentru prestatia arbitrilor) nici macar solutia pedepsirii arbitrajelor nu pare posibila.
Analizarea probelor video in fazele litigioase ar fi o solutie, dar ne lipseste infrastructura necesara. Cati dintre voi va puteti imagina cum ar arata analiza video a unei faze litigioase la un meci pe teren propriu al Giurgiului ? si nu ma refer la fondul sonor...
video
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) Raspundecred ca cel mai bine ar fii ca antrenorii sa ceara reluarea ca in NBA. arbitri ar fi mult mai relaxati stiind ca daca greseste vreo decizie, ceilalti 2 o vad si impreuna se uita la reluare ca sa se convinga. in momentul de fata foarte rar am vazut ca un arbitru sa schimbe decizia celuilalt. Dar asta implica si o investitie din partea cluburilor care, eu cred ca ar trebui sa fie obligate sa asigure o inregistrare profesionista a meciurilor. si asta implica 3-4 camere eventual HD, nu 1 camera web cum am vazut la cateva meciuri (netelevizate) de div A. Cred ca reluarile astea reprezinta cea mai buna solutie in evitarea scandalurilor legate de rezultatul unui meci. Si nu numai la baschet.
*
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) Raspunde*gresesc..
proba video
cu 13 ani în urmă (28.02.2012) RaspundeIntradevar, in NBA se foloseste proba video,dar se apeleaza la ea doar atunci cand arbtrii doresc asta,nefiind obligati. Deci,aceasta devine utila cand greseala este neintentionata,iar arbitrii nu doresc sa vicieze rezultatul. La noi ,de foarte multe ori se greseste intentionat,flagrant in favoarea unei echipe. Este evident ca nu ar cere Ciulin sau Serban probe video atunci cand ei stiu prea bine care este decizia corecta . Mai mult,cei care urmariti NBA,ati vazut la ce faze se apeleaza la aceasta proba,faze atat de dificile incat le trebuie super slow motion si superHD ,ca sa decida.Asa cum scrie si Gregorie, rejucarea nu este o solutie ,ci doar sanctionarea drastica a celor ce gresesc frecvent.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!