Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Șerban Sere anunță că Kris Richard, Bobe Nicolescu, Enzo Vescan și Luca Năstruț rămân la Oradea

Șerban Sere anunță că Kris Richard, Bobe Nicolescu, Enzo Vescan și Luca Năstruț rămân la Oradea

Astăzi, 8 iunie, CSM Oradea a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia s-a discutat sezonul 2022-2023 pentru trei secții ale clubului: baschet, handbal și polo. Șerban Sere, directorul clubului a vorbit atât de stagiunea proaspăt încheiată, cât și de ce urmează pentru cele trei secții.

Legat de baschet, Sere a declarat că patru jucători sunt încă sub contract cu CSM Oradea:

Kris Richard are contract în continuare. El evoluează pe poziția de jucător român. Bobe Nicolescu rămâne, are contract. Juniorii rămân, Luca Năstruț și Enzo Vescan. Tudor Gheorge și Baciu sunt în afara contractului și vom discuta cu ei. Practic, după cum bine știți, întotdeauna am încercat, în primul rând,  să ne asigurăm nucleul de jucători români.

Bugetul clubului CSM Oradea, redus cu 10% din cauza unei ordonanțe de urgență

În legătură cu baschetbaliștii străini, situația este mai complicată din cauza OUG nr. 34/2023 care prevede „o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii în instituții publice”, cât și „interdicția ca acestea să achiziționeze autoturisme, mobilier și birotică”, conform economedia.ro:

Având în vedere, cum bine știți, că a apărut o ordonanță „minune” care cere reducerea cu 10% a bugetelor tuturor instituțiilor publice, ne aflăm în situația în care trebuie să reducem cu 10% bugetul clubului. Ceea ce înseamnă aproximativ 20% din bugetul per sport pentru că, dacă vorbim de bugetul clubului, vorbim de cheltuieli cu salarii administrative care nu pot fi tăiate. Numa de pe sport putem să tăiem fiindcă dacă tăiem de pe cheltuieli de funcționare, salarii și toate cele, nu mai putem face partea de administrare, contabilitate, etc.

În aceste condiții, efortul meu, ca director de club, va fi să încerc să umplu acest minus cu aducerea banilor din privat pentru a încerca, la secția de polo și de baschet, să menținem măcar aceleași bugete. La handbal nu este cazul pentru că, din cauza retrogradării, indiferent dacă ar fi existat această tăiere, bugetul s-ar fi redus corespunzător. Dar nu dorim să ajungem în situația altor cluburi și să spunem „asta este situația și ne vom lupta pentru accederea în playoff că ne acceptăm soarta”. Va trebui să găsi soluții să rămânem competitivi. Îmi doresc ca și echipa de baschet, cât și cea de polo să se bată la obiectivele declarate în fiecare an, adică câștigarea titlului de campioni. Sigur că nu cunosc bugetele oponenților nici la baschet, nici la polo, dar îmi doresc să rămânem măcar la bugetele pe care le-am avut în acest an.

Ni s-a redus bugetul cu aproximativ 2.400.000 de lei, adică 400.000 de euro.  De-aici pornim orice fel de discuție, să știm la ce ne setăm așteptările și ce întrebări puteți pune. Dar este foarte clar că efortul nostru va trebui să fie foarte mare și vom încerca să echilibrăm bugetele, să reducem cheltuielile care, oricum, consider că au fost bine echilibrate pe celelalte capitole și să găsim resursele ca să ne batem la titlu. Avem sursa de venituri private care, o spun încă o dată, a nu știu câta oară, reprezintă jumate din bugetul echipei de baschet. Răspund a 1000-a oară de ce se dorește numai baschet în oraș, că am auzit extraordinar de mult acest lucru. Jumătate din bugetul echipei de baschet este buget privat, iar cel public este la fel sau chiar puțin mai mic decât cel al echipei de polo. Cred că este foarte important să lămurim odată pentru totdeauna acest aspect. Pentru că foarte multe întrebări și voci merg în aceleași direcții. Vă repet a 100-a oară, a 1000-a oară că nu există niciun fel de diferențiere, din punctul de vedere al conducătorului clubului. Eu, personal, îmi doresc să avem sport și, la toate disciplinele sportive în care sunt implicat, să aibă rezultate bune, atenție, în măsura bugeteleor disponibile. Eu pot să îmi doresc să avem o promovare, de exemplu, la un sport cu un buget de ultimul loc. Este foarte greu”, a explicat directorul CSM Oradea.

În aceste condiții, discuțiile cu Donatas Tarolis, Erick Neal și Mark Ogden, principalele ținte ale bihorenilor, sunt complicate:

Cu jucătorii străini este o problemă mai delicată. Așa cum spunea și domnul Achim, am avut discuții preliminare cu unii dintre ei. Am ținut neapărat să audă de la noi dorința de a rămâne pentru că, în general, în baschet și în alte sporturi, se discută foarte mult prin agenți. Nu eram foarte siguri care este mesajul pe care îl transmit agenții jucătorilor. Am dorit să audă din gura noastră jucători precum Tarolis, Neal și Ogden că sunt doriți în continuare la Oradea. Nu înseamnă că ceilalți nu sunt doriți dar cu ei am vorbit, ne-am manifestat intenția, urmând ca, așa cum domnul Achim a specificat, să demarăm discuțiile în perioada următoare. Dacă bine știți și vă aduceți aminte din sezonul trecut, dau exemplul lui Ogden. El a stat până în ultimul moment și a analizat oportunitățile. Și-a dorit să evolueze la un nivel mai înalt, la fel ca orice alt jucători. Sigur că unii dintre ei vor dori mai mulți bani. Va trebui să vedem, în condițiile pe care vi le-am spus la început, cum ne putem încadra cu ei și să închidem discuțiile. Sigur că este mult mai ușor o negociere la echipe de mijlocul clasamentului sau jos unde jucătorii sunt de un anumit nivel și discuțiile sunt mult mai simple. În schimb, la echipele care se bat la titlu și au jucători de un alt calibru, discuțiile sunt mai grele, aspirațiile acelor jucători sunt mai mari. Aici nu este vorba doar de bani. Implică foarte mult și partea sportivă și ce li se oferă. Dar suntem conectați și încercăm să rezolvăm cât de repede. Dacă ar fi după noi, cele trei nume vehiculate erau semnate acum.

Ei vor să își vadă partea sportivă și ce opțiuni mai au. Unii pot renunța la o parte din bani doar ca să joace la un anumit nivel. Aici sunt calculele. Depinde și de vârsta pe care o au, ce își doresc ei, agenții lor, familiile lor. Așa a fost și cu Broussard. El și-a dorit foarte mult să rămână, noi ne-am dorit foarte mult. A primit mai mulți bani și o viață bună în Lisabona și niște condiții foarte bune. Am rămas în relații excelente cu el dar asta a fost viața. Eu cred că jucătorii cu care am discutat așteptau să vadă și unde mergem, în ce cupă vom evolua.”

Bihorenii își propun să evolueze în preliminariile BCL

Sere a declarat că CSM Oradea își propune și a făcut solicitarea de a evolua în preliminariile Basketball Champions League în stagiunea 2023-2024, însă decizia depinde de FIBA:

„Sunt șanse 50-50, din punctul meu de vedere. Este o decizie în afara regulamentului oarecum pentru că FIBA a dat locul de BCL campioanei României. Ca să dea echipei clasate pe locul al doilea este o decizie de board pe care trebuie să o ia ei intern. Noi am prezentat condițiile, facilitățile pe care le avem noi ca oraș, ca echipă, ca infrastructură, urmând ca ei să decidă. După ce am observat, cred că ei analizează și câte echipe se înscriu, care e potențialul financiar. Atât BCL, cât și EuroCup caută echipe care au stabilitate financiară pentru a crește nivelul competiției. Probabil că în 28 iunie va fi tranșat. Le-am spus celor de la BCL de numărul mare de spectatori, le-am arătat niște filmulețe cu publicul din finală și eu cred că dacă noi vom fi acceptați în BCL, vor fi foarte mulți spectatori. Știți cum e, când te lupți cu un club de tradiție cum e Clujul...ăștia au 50 de sezoane în spate. La noi, din păcate, e foarte multă lume nouă care trebuie educată, trebuie să înțeleagă procesul. Foarte mulți reduc discuția la faptul că am pierdut, că ne-au bătut cu 4-2 dar în spate este un background, o istorie. Astea nu se pot cultiva decât în timp. Sigur că toți ne dorim să fim campioni în fiecare an dar sunt multe alte lucruri care trebuie luate în ecuație decât dorința unor suporteri care vin prima oară să vadă un spectacol sportiv”, a spus liderul roș-albaștrilor.

În cadrul conferinței de presă, Șerban Sere a vorbit și despre finala Ligii Naționale, pierdută cu scorul de 4-2 în fața lui U-BT Cluj-Napoca. Iată subiectele abordate de fostul baschetbalist:

Despre diferența la capitolul jucătorilor autohtoni:

Nu vreau să jignesc dar hai să ne uităm la jucătorii români. Noi îl aveam pe Kris Richard contra Patrick Richard. Să zicem că era egalitate. Dar apoi, al doilea român la Cluj e Cățe. Nu discutăm de buget. Sau hai să ne uităm că Meindl a fost primul coșgheter al campionatului Spaniei în urmă cu doi ani. Să ne uităm la Jones care vine din NBA/Euroligă. Nu vreau să discut de factori colaterali, nu vreau să discut de nimic altceva. Sunt și ei o organizație foarte bine pusă la punct, cu o rotație, cu un buget corespunzător.

Despre evoluția din ultimele patru meciuri ale finalei:

Știu că asta dezamăgește cel mai mult – evoluția și punctele marcate în ultimele meciuri. Pur și simplu, atât s-a putut. În niciun caz nu poate fi vorba de non-combat sau lipsa de dorință a jucătorilor. Am fost în vestiar, am văzut atmosfera, știu discuțiile care au fost. Pur și simplu, au clacat. Motivele sunt foarte multe.

Despre Erick Neal și modul în care acesta a jucat în ultimele patru partide:

Este adevărat, au schimbat abordarea. Gândiți-vă la Neal că are doar 28 de ani, sunt aproape sigur că este la cea mai mare provocare a carierei lui – să se bată la titlu într-un campionat. Nu a fost ușor de gestionat și a jucat unor jucători cu experiența de care v-am zis. Sigur că, probabil, și pe el a apăsat miza finalei și au fost extrem de agresivi cu el. A clacat și el. Presiunea crește proporțional cu apropierea de finală. Eu cred că Clujul a avut o echipă mai experimentată și mai călită în lupte de acest gen. Inclusiv jocurile din EuroCup au fost de mare intensitate pentru ei, au jucat mai multe „finale” înainte de noi. Și noi am avut dar nu atâtea și nu de nivelul acela.

Despre arbitrajul din finală, care a fost criticat de Cristian Achim:

N-aș mai vrea să discut despre subiectul ăsta. E mai bine să nu-l mai discutăm. Sigur, am avut discuții, sunt frustrări. Cu siguranță s-ar crea din nou o rumoare despre acest subiect. Mi-aș dori ca cei care analizează arbitrajul să fie corecți și să îl analizeze așa cum a fost el. Sigur că noi putem avea doza de subiectivism sau putem fi acuzați de treaba asta dar să se analizeze și să se joace pe teren. Este singurul mesaj pe care vreau să îl transmit.

Nu în ultimul rând, Șerban Sere a spus și câteva cuvinte despre strategia de ticketing a CSM Oradea în stagiunea 2022-2023:

„Nu a fost strălucită pentru că am avut prețuri foarte mici. Am avut cele mai mici prețuri la bilete din țară, dacă vorbim de baschet, plus copiii clubului care au avut acces gratuit. Am încasat în jur de 25.000-30.000 de euro doar în finală, ceea ce nu știu dacă e mult sau puțin. Sigur, nu am avut prețurile Clujului și nici capacitatea sălii lor. Dar nu am pus acest lucru pe primul plan. Am încercat să mergem cu o strategie de ticketing cu bilete mai ieftine în acest sezon pentru a atrage cât mai multă lume, a crea emulație. Nu ne-am focusat pe a crește numărul biletelor în mod deosebit. Eu cred că am atins acest punct pe care ni-l dorim. Dar, cu siguranță, trebuie să înțeleagă toată lumea că partea de ticketing face parte din strategia de elaborare de buget a unui club și trebuie să conștientizăm lumea că, prin plătirea unui bilet sau a unui abonament, ajută clubul în mod direct, mai ales în condițiile pe care vi le-am spus de la început.”

Întreaga conferință de presă poate fi urmărită la următorul LINK.

Citiți și:

*foto: csmoradea.ro

16 comentarii la aceasta stire:
  • bela57 :

    Ajutor !
    Am uitat matematica, ajutati-ma sa aflu cat a fost bugetul clubului daca acum va fi cu 400.000 euro mai putin, ceea ce din spusele lui Sere reprezinta 20% din buget. Deci ?

    cu 10 luni în urmă (08.06.2023)
    • CSM CSU Oradea north.finder:

      Greu in viata
      Nu stiu ce a fost asa de greu de inteles, chiar daca exprimarea nu a fost cea mai fericita, mie mi se pare destul de clar ce a vrut sa spuna, reducerea bugetului va fi undeva la 20% (se refera la bugetul pentru salariile jucatorilor), pentru ca de salariile celor din administrativ nu se pot atinge, ceea ce inseamna prin deductie matematica faptul ca admistrativul reprezinta cam 50% din restul cheltuielilor de care nu se pot atinge. Cu riscul de a te simti jignit, chiar cred ca incerci sa faci pe desteptul, doar ca sa creezi discutii.

      cu 10 luni în urmă (08.06.2023)
    • gabriel.eftimie:

      Buget
      Ce e asa greu? 2mil euro bugetul pt partea sportiva. Aici întra toate secțiile clubului plus Academia. Asa cum s-a vehiculat la început în mod sigur baschetul ia partea leului : 1-1.2mil. Din păcate tot baschetul va fi acum și cel mai afectat.

      cu 10 luni în urmă (08.06.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca U 66 :

    Buget
    2 mil euro

    cu 10 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Respect, Sere
    Discurs realist, axat pe problemele reale ale echipei, analiza lucida a finalei, razbate dorinta de a mentine nivelul in ciuda dificultatilor. Cu o astfel de mentalitate, cu astfel de oameni, Oradea poate sa ramana acolo sus, amenintand pozitia, aparent inexpugnabila, dupa cum zic unii, a Clujului. Bravo!

    cu 10 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • bela57 :

    Clarificari .
    N-am facut pe desteptul, chiar nu am inteles cat a fost bugetul trecut, daca acum e mai mic cu 400.000 euro, care inseamna 20% din cheltuielile sportive ( toate, nu numai salariile sportivilor ) . Cele administrative sunt mici, chiar nesemnificative fata de cele sportive, aici e grosul la toata lumea .
    Cred ca U 66 are dreptate, matematic vorbind, dar pot fi desigur si alte pareri .
    Mai pot fi intrebat de ce ma intereseaza cat au avut altii . Raspunsul e simplu, daca Sere a venit cu cifre concrete, facem socoteli cu materialul clientului, nu ?

    cu 10 luni în urmă (08.06.2023)
    • varu silvois:

      plictis maxim
      .....am ajuns sa facem analiza pe text, la declaratiile lui Sere!!!. Microbul nu ne da pace, vrem actiune, forfota, barfe si susanele. Mai avem de asteptat. Vacanta frumoasa tuturor.

      cu 10 luni în urmă (08.06.2023)
    Raspunde
  • cristi_g :

    Calcule
    Dl. Sere are o prima eroare de calcul: 2 400 000 Lei = 480 000 €
    Nu 400 000 €, cum spunea dansul.
    Daca s-au taiat din banii publici 10% adica 2,4 mil Lei, inseamna ca CSM Oradea (cu toate ramurile sportive) a avut un buget total (administrativ +sportiv) doar din bani publici, de 4 800 000 €.
    De aici pornesc toate calculele.
    Cum a impartit dl. Sere banii PUBLICI intre baschet, polo si alte sporturi, nu vrea sa ne spuna.
    Sa presupunem ca 1 500 000 € bani publici au mers la baschet. Din spusele dinsului jumate din bugetul echipei de baschet vin din bani publici, jumate din buget bani privati. Asta ne duce la un calcul simplu de inca 1 500 000 € buget din bani privati la sectia de baschet. Totalul: 3 000 000 € la echipa de baschet CSM Oradea.

    cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • CSM CSU Oradea TheOptimiser:

      @cristi_g
      Matematica ta e greșită, nu înțeleg unde e așa de dificil.
      Omul a spus-o cât se poate de clar. Bugetul CSM redus cu 10%, adică 400.000 euro(lasă partea de RON), înseamnă că bugetul total al CSM(pentru toate ramurile sportive și include tot ce înseamnă CSM, de la director la femeia de serviciu care spală pe jos la arenă după meciuri) a fost în sezonul recent încheiat de 4 milioane de euro!
      Bun. Următorul pas: reducerea aia de 10% înseamnă 20% din bugetul exclusiv sportiv, aia înseamnă că 50% din buget merge exclusiv pe partea sportivă și 50% pe partea administrativă, adică 2 milioane de euro pentru partea sportivă și 2 milioane de euro partea administrativă... Dar cei 2 milioane de euro nu înseamnă exclusiv secția de baschet, înseamnă toate ramurile sportive, și polo, și handbal și tenis și ce o mai avea CSM...
      Deci de aici poți trage mici concluzii și să îți dai cu părerea cam cât ar fi avut secția de baschet în sezonul recent încheiat...
      P.S. Chiar dacă mulți îl consideră nesuferit, totuși respectele mele maxime pentru el pentru că a fost singurul care, în ultimii ani, a vorbit public despre bugetul echipei de baschet, chiar dacă nu direct, dar suficient cât să ne facem opinii aproximative legate de buget..m

      cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • U BT Cluj-Napoca soybean:

      2
      2019: "bugetul secției de polo este de circa 50% față de cel de la baschet, iar cel a secției de handbal de circa 25-30%." Deci cam 1.1mil baschet, 600k polo, 300k handbal. Dacă mai vin încă 1mil de la sponsori atunci nu au un buget deloc mic. Dacă 1 mil e bugetul atunci pretențiile de campioană sunt cam nerealiste

      cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • cristi_g:

      @TheOptimiser
      ok, fie cum zici tu si Sere: 2,4 mil RON = 400.000 EUR

      cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • CSM CSU Oradea TheOptimiser:

      @soybean
      Cam pe acolo estimez și eu, secția de baschet cu tot cu banii de la sponsori pe undeva pe la 2 mil de euro aș aproxima că a fost, în cel mai fericit caz...

      cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    Raspunde
  • bela57 :

    cristi-g,
    Cum sa se imparta bugetul in mod egal intre partea sportiva si cea administrativa ?! Nici nu intru in amanunte, te rog sa te gandesti putin si ai sa vezi ca partea sportiva e grosul, cea administrativa fiind neglijabila fata de partea sportiva !

    cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • cristi_g:

      @bela57
      Ai adresat gresit mesajul. Normal ca nu se imparte jumate, jumate ... nu ma obosesc sa verific cine a emis aberatia asta. Nici macar femeia de serviciu de la Oradea Arena nu e platita de CSM ci de proprietarul arenei, care e Primaria Oradea din cate stiu, iar CSM probabil plateste chirie catre Primarie. In fond conteaza bugetul general (administrativ + sportiv la un loc) al echipei de baschet, ca asta e subiectul. E inutil sa le spargem pe bucati pt ca daca e sa comparam bugetul CSM cu bugetul altor echipe din RO, se compara bugetele generale ale echipelor, iar bugetul general la baschet al CSM se pare ca n-a fost deloc mic, asa cum s-a vehiculat.

      cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu clamun :

    Vivat Sere
    Tot ceea ce as spus stimabilul, este că să înțeleagă tot orădeanul, că de la nul e nașpa. Bani pentru arbitrii nexam, pentru echipa la fel, alții au istorie, noi ne chinuim sa o facem, cam nașpa viața la club. Daca cumva mă retrag, sa știți că sunt cel mai bun din istoria clubului. In rest toate cele bune. Va pup pe portofelul care mi-a adus atâta prestigiu.

    cu 10 luni în urmă (09.06.2023)
    • CSM CSU Oradea sup.OR.ter:

      Buget si echipa
      Tot respectul pentru conducerea CSM care a prezentat o scurta analiza a clubului si a modului cum a fost gestionat bugetul.
      Asteptam ca exemplul lui Sere sa fie urmat de cei de la Cluj,Sibiu si celelalte cluburi din tara.
      In ceea ce priveste echipa,eu nu inteleg cum poti prelungi contractul unor jucatori care mai mult au frecat banca decat au jucat.Totul numai pentru conceptul de continuitate promovat de Achim.

      cu 10 luni în urmă (11.06.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!