Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Silviu Lupusavei, fundașul echipei CSM Oradea, se află la cel mai consistent sezon din carieră la nivel de Divizia A. Jucătorul în vârstă de 31 ani este o piesă de bază în angrenajul echipei pregătite de către Cristian Achim.
Sportivul de 1.81 metri este unul dintre cei mai periculoși țintași din România. El a demonstrat acest lucru pe tot parcursul sezonului actual. Astfel, după 22 de meciuri disputate în actuala ediție de campionat Silviu a ajuns deja la 60 de reușite de la distanță. Acest lucru a fost realizat dintr-un număr total de 123 aruncări efectuate. Cu alte cuvinte are un procentaj de excepție la acest prcedeu: 48.7%! (incluzând statistica jocului cu CS Otopeni)
Aflat într-o formă fizică excelentă, de care nu s-a putut bucura la o vârstă mai fragedă în cariera sa, Lupusavei a dovedit în acest sezon că este un jucător de care defensiva adversă trebuie să țină cont. De fapt acest lucru a fost vizibil în mai multe partide, precum cele cu U Mobitelco Cluj și BC Timișoara, când i s-a acordat atenție specială pe toată durata perioadei în care s-a aflat pe parchet.
Jocul său are anumite probleme, în special pe parte de pătrundere atunci când vorbim despre joc ofensiv, respectiv despre dificultatea de a se apăra în relația om la om. Din acest motiv, antrenorul Cristian Achim are nevoie de un jucător mai puternic din punct de vedere fizic și înzestrat cu anumite calități atunci când vine vorba despre jocul defensiv. În plus, din moment ce nu are putere de pătrundere șansele ca Lupusavei să facă mai multe vizite la linia de pedeapsă, acolo unde este o mână extrem de sigură, sunt destul de mici.
Pe de altă parte, chiar dacă nu se insistă pe acest aspect în sistemul de joc al orădenilor, Lupusavei este îndemânatic cu mingea și capabil să distribuie mingea pe spații înguste. Totuși, atribuțiile de coordonare a jocului îi revin fie lui Nemanja Maric, fie lui Gediminas Navickas. De altfel sunt foarte rare situațiile în care Lupusavei se află pe parchet fără niciunul dintre ceilalți doi fundași din rotația de bază.
Nu trebuie omis faptul că vorbim despre un jucător cu o atitudine extrem de sănătoasă. Într-un campionat ce dispune de o mulțime de baschetbaliști care sunt în stare de absolut orice pentru a obține un fault la adversarul direct, mai multe vizite la linia de pedeapsă sau chiar greșeli tehnice nemeritate în contul adversarului (jucători pe care îi știe toată lumea și pe care îi întâlnim la mai toate echipele), Lupusavei este un exemplu pozitiv. Asta în condițiile în care, subliniez, Silviu Lupusavei are anumite probleme din cauza fizicului. Și de obicei aceștia sunt jucătorii care forțează, uneori, nota. Este un aspect ce merită verificat atunci când îl veți vedea pe Lupusavei în teren.
Experiența și maturitatea la care a ajuns, precum și faptul că se află sub comanda unui antrenor foarte atent la orice detaliu, l-au responsabilizat pe Silviu în așa fel încât el se află într-o formă fizică ce poate doar să îl ajute în ceea ce privește constanța din joc. Un aspect la care a avut probleme în trecut fie datorită sistemului din care a făcut parte, fie prin prisma rolului încredințat ori din cauza unor probleme la capitolul condiție fizică. O bună parte din aceste probleme au fost rezolvate în mai puțin de un an. Ceea de este foarte bine. Desigur că există loc de mai bine și mizând pe mentalitatea sănătoasă de care dispune, respectiv de o gândire pe măsură a staff-ului tehnic cu care lucrează, există șanse ca Lupusavei să continue să crească. El este o dovadă că un jucător poate progresa și la această vârstă.
Pe de altă parte e limpede, și cred că toată lumea e conștientă, cu precădere Silviu și antrenorul său, că adversarul tratează în cu totul alt mod apărarea la numărul 6 de la CSM Oradea.
De notat că deși petrece în teren peste 22 minute în medie pe meci și aruncă de șase ori la coș, având multe atribuțiuni pe faza ofensivă, chiar dacă cu precădere pe cea de finalizare, Silviu are o medie excelentă la capitolul posesii pierdute (0.8).
Lupusavei are medii de 9.8 puncte, 1.8 recuperări, 1.6 pase decisive, 1.0 intercepții și 0.8 posesii piedute în 22.2 minute pe meci pentru un coeficient de 10.2 la eficiență.
Cu siguranță sistemul ofensiv în care joacă, unul extrem de bine pus la punct, are darul de a pune în valoare calitățile letale ale acestui jucător din afara semicercului. Foarte probabil Lupusavei ar putea arunca mai mult, dovadă fiind câteva meciuri în acest sezon (la Mediaș, cu Dinamo și Mureș sau cel de cupă cu Timișoara), dar sistemul ofensiv în care evolueză, pe care îl înțelege foarte bine și în care își însușește rolul, nu îi permite să arunce mai mult chiar dacă din anumite motive ar putea să o facă.
Foto: Răzvan Chiriac
Foto 2: Jeff Warder
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Jeffery Taylor, transfer cu nume realizat de U-BT Cluj-Napoca
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
CS Vâlcea 1924 și-a asigurat serviciile lui Amedeo Casale
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!