Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
BC Timișoara a avansat în turul al doilea în playoff-ul Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Leii din Banat au trecut de CSM București cu scorul general de 3-2 după victoria la 14 lungimi repurtată în meciul decisiv al seriei pe care aceste formații au disputat-o.
Partida a fost la discreția formației gazdă care a știut să trateze cu maturitate situația creată. Timișoara s-a folosit de faptul că a fost echipa care venea din urmă și care a întors soarta seriei pe fondul unei prestații solide în fieful adversarului chiar la meciul precedent. În plus, trupa lui Badnjarevic a folosit în propriul avantaj faptul că a susținut partida decisivă în fața propriilor susținători. Leii din Banat au intrat în meci așa cum se face de obicei într-o confruntare de asemenea miză. Au jucat hotărât și fizic, având mintea limpede și au executat magistral din punct de vedere ofensiv chiar de la început.
Nivelul de execuție, precizia, a scăzut treptat în jocul Timișoarei însă nu la un nivel alarmant. Asta cu atât mai mult cu cât CSM București nu a reușit să răspundă. Echipa din capitală a părut afectată de ratarea șansei din Meciul 4, dar a și resimțit, mai mult decât în jocurile precedente, absența lui Virgil Căruțașu. Echipa lui Șapera nu a avut replică în primul sfert, defensiva oaspeților fiind prinsă deseori pe picior greșit. Acest lucru fiind însă explicabil, deși este ceva foarte grav și nicidecum explicabil, prin faptul că de cele mai multe ori oaspeții s-au apărat în patru oameni. În plus, problemele cu greșelile personale, survenite încă din primul sfert, au înclinat și mai mult balanța în favoarea Timișoarei.
În prima repriză, cu precădere în sfertul 1, CSM-ul a avut mari probleme din punct de vedere defensiv. Apărătorii echipei bucureștene au fost mai mereu cu un pas în urmă adversarului, iar acesta a avut suficient spațiu, dar și inspirație pentru a expune neînțelegerile în defensiva adversă. E foarte greu să joci în condițiile în care singurul tău pivot clasic are trei greșeli personale în minutul 5. Se poate destabiliza tot sistemul defensiv. Pivotul are sarinicile sale proprii pe faza defensivă, dar în același timp are datoria de a bloca spargerile fundașilor adverși. La început McKenzie a fost fizic și s-a văzut, administrându-i două capace de apărător adevărat lui Popescu.
În schimb, Martinic a rămas din nou dator în apărare. A fost extrem de șters și inactiv în defensivă, fiind foarte static în zona căciulii în vreme ce Gallimore sau Fometescu au făcut un efort fizic extraordinar în apărarea pe semicerc. El a compensat din punct de vedere ofensiv însă a făcut-o cu adevărat doar pe parcursul primelor 10 minute de joc efectiv. Apoi numărul reușitelor sale a scăzut în mod vizibil.
Timișoara a împins mingea la interior încercând să profite de dispunerea mai scundă datorată titularizării lui Fometescu în detrimentul lui Urucatu. Leii din Banat au trăit pe pick and roll cu Jovanovic, primă vioară pe construcție, dar acesta a și transformat extrem de bine de la distanță, respectiv cu Cuic foarte activ în ambele faze și util la ultima pasă însă expus în apărarea la Martinic (în primul sfert). Popescu a jucat extrem de fizic și a fost iarăși foarte activ într-un meci deosebit de important. El a provocat mai multe faulturi la McKenzie, printre care și cea de-a 4-a greșeală a americanului, una fluierată cu prea multă ușurință și care a provocat revolta jucătorului american.
În prima parte a reprizei a doua CSM-ul a avut mai multe încercări de a reveni pe tabela de marcaj, dar acest lucru i-a reușit doar parțial. Lipsa de inspirație din punct de vedere al jocului de construcție, dar și finalizările imprecise, coroborate cu imposibilitatea de a mai limita mingile către Popescu în spațiul de trei secunde au contat decisiv până la urmă. Antrenorul oaspeților a încercat să surprindă folosindu-l câteva minute în repriza a doua pe Daniel Tudosă, fost jucător al Timișoarei. Această mișcare a oferit câteva momente de respiro lui Martinic, care ar fi putut exploda la revenirea pe parchet după ce și-a tras puțin sufletul. De asemenea, Tudosă a dobândit puțină experiență în meciurile de acest gen sub comanda lui Dragan Petricevic. Însă a fost o seară în care nimic nu i-a surâs CSM-ului.
Timișoara a jucat mai exact chiar dacă mult sub nivelul din primul act, a comis mai puține greșeli și totodată a avut capacitatea de a contabiliza pe erorile adversarului. Astfel se explică faptul că Branko Cuic a fost din nou magistral sub coșul advers. El a obținut patru recuperări ofensive. Cel mai important este că sârbul a izbutit acest lucru la capătul unor faze defensive solide ale CSM-ului. Dar ele nu au fost completate de recuperarea defensivă.
Elevii lui Șapera nu au avut răbdare pe parcursul întregului meci. Nu a jucat pozițional dar cel mai important este faptul că a fost neglijentă la posesie. Numărul mare, pentru un meci decisiv, de mingi pierdute, a venit să completeze o seară cu adevărat grea pentru CSM din punct de vedere ofensiv. Oaspeții au alergat după rezultat însă nu și-au așezat atacul. Circulația mingii a fost mai precară decât în general, iar Martinic a fost periculos cu adevărat doar în primul sfert. El a înscris doar 9 puncte în ultimele 30 minute ale partidei și cel mai important este că nu a marcat deloc în sfertul al 3-lea. Atunci când CSM-ul ar fi avut nevoie de niște reușite pe tabela de marcaj, care să fi limitat diferența de o parte, respectiv să fi oferit un plus din punct de vedere moral.
Însă reușitele de moral au venit în contul gazdelor. Jovanovic a marcat primele patru aruncări ale sale de la distanță, chiar dacă apoi nu a mai înscrise deloc din afara semicercului deși a continuat să arunce. Cuic a recuperat ofensiv, iar Popescu a prestat imperial pe toată durata meciului. Archie nu a fost foarte precis la finalizare, însă atât el cât și Sarovic au avut momente în care au ajutat echipa, chiar dacă nu neapărat cu puncte.
În acest meci Popescu a dat o lecție celor care se grăbesc să vorbească și să lanseze acuzații. O serie de playoff se poate câștiga scurt, dar tot victorie este și după una completă.
În cele din urmă seria a fost decisă de avantajul oferit de terenul propriuș Chiar dacă acest lucru nu a fost tocmai adevărat după disputarea primelor patru meciuri. Faptul că Virgil Căruțașu a lipsit în această serie poate să fi contat enorm. Pentru că el nu este doar un apărător redutabil. El putea să ofere idei pe un joc mai organizat și așezat al CSM-ului pe faza ofensivă într-un meci precum cel decisiv. Cine știe ce s-ar fi întâmplat cu el sănătos? Cu siguranță ar fi fost câteva dueluri, Popescu - Căruțașu, așa cum adevărații iubitori ai baschetului din țara noastră regretă că nu au avut loc.
BC Timișoara merge mai departe datorită succesului meritat din meciul decisiv. În urmă rămâne CSM București, una din echipele inteligente și formațiile cu o evidentă schimbare în bine față de sezoanele precedente.
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Nathan Mensah, din Euroligă direct la U-BT Cluj-Napoca
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Kadre Gray a semnat cu Slask Wroclaw și va juca în BKT EuroCup
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!