Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Top juniori sub 22 de ani - Clasamentul final

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
17.04.2012

Chiar dacă cu puțină întârziere, a sosit timpul să vedem cum arată ediția finală a Topului Juniori sub 22 de ani.

În sezonul regulat al actualei ediții de campionat, echipele angrenate în competiție, au folosit, în total, 50 de jucători născuți după 1989. Dintre aceștia doar 16 au reușit să adune peste 5 minute de joc pe etapă, însă doi dintre ei nu au prins clasamentul final din cauza faptului că a doua parte a campiontului nu i-a mai găsit în lotul niciunei echipe. este vorba de Ciprian Mihai, care atât timp cât a jucat pentru CSȘ Giurgiu a fost o prezență constantă în topul nostru, și Mădălin Pintilie, jucătorul Iașiului retrăgându-se din echipă la finalul turului.

În topul echipelor care au oferit cele mai multe minute tinerilor jucători români cu vârsta de până în 22 de ani sunt Politehnica Iași, cu 46,5% din timpul total de joc (200 minute per etapă) alocat juniorilor. Urmează în acest clasament Dinamo București, care a alocat 20% din timpul total de joc pe etapă tinerilor români, însă această valoarea este una nerelevantă, deoarece echipa din București, știind că nu are cum să retrogradeze, a renunțat la străini în ultimele etape și a oferit minute consistente românilor din lot. Pe locul 3 este Energia Rovinari, cu 8.3%, majoritatea minutelor fiind cele ale lui Adrian Guțoaia.

Două echipe nu au folosit jucători născuți după 1989. Este vorba de CSM București, care nu are în lot niciun astfel de baschetbalist, și Gaz Metan Mediaș, care a înscris la începutul sezonului pe lista transmisă FRBaschet un jucător (Mihai Moșoiu), dar nu l-a introdus nicio clipă pe parchet.

Revenind la topul nostru, iată cum arată clasamentul la finalul sezonului 2011/2102.

  Foto Nume/
Echipă
Minute/
Etapă

Eficiență/
Etapă

Comentariu
1 Bogdan Țibîrnă
(CSM Oradea)
22:41
12.00

Pivotul lui CSM Oradea este, în opinia TotalBaschet.ro, Juniorul (Cel mai bun tânăr jucător, cum doriți) sezonului.

Mediile trecute în coloanele din stânga sunt chiar cele ale sezonului pentru Țibîrnă, el nelipsind la nicio partidă din actualul campionat.

A fost desemnat de 6 ori Juniorul etapei.

A evoluat în prima parte a campionatului la CS Otopeni, iar după desfințarea echipei s-a transferat la Oradea. Cel ami bun meci al său a fost în tur, contra lui BCM U Pitești, când a punctat pentru un indice de efciiență de 35 (30 d epuncte, 10 recuperări).

2 Vlad Popovici
(Politehnica Iași)
29:39 8.31

Evoluția sa în acest sezon a fost analizată aici.

3   Bariș Aktaș
(Dinamo București)
21:39 5.24

A fost nominalizat de 3 ori drept cel mai bun tânăr jucător al etapei. Primele trei sferturi ale sezonului l-au prins în postura de al doilea român de la Dinamo din punct de vedere al minutelor primite. În ultimele etape a fost folosit, în schimb, aproape 40 de minute pe meci, iar rolul său în teren s-a transformat din fundaș ofensiv în conducător de joc. Cifrele sale în postura de conducător sunt mai bune decât în cea de shooting guard însă acest lucru se datorează minutelor în plus primite și responsabilității superioare, nu și a unui joc de un nivel mai înalt.

Un jucător cu o mână bună și cu o pătrundere decentă, care, în prima parte a sezonului nu a fost folosit la adevărata sa valoare, iar în cea de-a doua a fost folosit pe o poziție ”ingrată” unde orice greșeală este imediat sancționată de adversar.

Cel mai bun meci al său a fost cel cu Politehnica Iași, în turul campionatului, când a acumulat 22 de unități la eficiență (7 puncte, 8 pase decisive și 8 intercepții)

4   Adrian Guțoaia
(Energia Rovinari) 
16:33
 4.79

Transferul la Energia Rovinari a fost un pas înainte în cariera sa. Sub comanda lui Slobodan Nickolic, eExtrema originară din Galați a devenit un apărător foarte bun iar prestațiile lui Kyndall Dykes sau Calvin Watson din meciurile directe cu Energia stau mărturie.

Cea mai bună prestație a sa în actualul sezon a fost contra Iașiului, în tur, însă memorabilă rămâne evoluația din meciul de la Cluj, când a reușit să trimită partida în prelungiri și apoi a contrubuit decisiv la victorie.

A fost desemnat de 3 ori Juniorul etapei.

A câștigat concursul de slam dunk de la All Star Game 2012.

5    Cătălin Petrișor
(SCM Craiova)
15:47
2.48

Fundașul Craiovei a început bine sezonul, iar TotalBaschet.ro îl considera pariul lui Mandic pentru actualul campionat.

Prestațiile sale au scăzut ca valoare în a doua parte a sezonului când pe postul de conducător de joc a fost transferat Donte Gennie.

Cea mai bună prestație a sa a fost contra CSM București, meci în care a acumulat 12 unități de eficiență (10 puncte, 4 pase decisive).

6 Iosif Pârlog
(Dinamo București)
9:01 2:21

Pârlog a ajuns atât de sus în clasament datorită prestațiilor sale din ultimele etape, când Dinamo a aliniat o echipă formată numai din jucători români.

A fost desemnat de două ori Juniorul etapei, iar cea mai bună prestație a sa din actualul sezon a fost în partida din ultima etapă, cu CSM Oradea, când a marcat 14 puncte, a recuperat 4 mingi și a pasat decisiv de 3 ori pentru 16 în dreptul eficienței.

7  Adrian Roșu
(BC Perla Harghitei)
 
7:22
2.10

A avut o evoluție sinusoidală pe parcursul acestui sezon, iar la acest lucru cred că a contribuit și faptul că meciuri în care a fost titular au fost urmate de altele în care nu primea decât două-trei minute de joc.

Performanțele personale ale sezonului au venit în meciul tur cu Dinamo (17 puncte, 17 eficiență), aceasta fiind și partida în care a fost folosit cele mai multe minute (25).

A fost desemnat o singură dată Juniorul etapei.

8      Dan Ioan
(Dinamo București)
8:27 1.86

Ca și Pârlog, Dan Ioan a profitat de minutele primite în ultima parte a sezonului și acces în clasament.

Nu a fost desemnat în nicio etapă drept cel mai bun junior.

Cea mai bună prestație a sa a venit în meciul cu Oradea, când a marcat 19 puncte și a recuperat 4 mingi pentru 13 la eficiență.

9
 
 Vlad Cobzaru
(Politehnica Iași)
18:49 1.83 Evoluția sa în acest sezon a fost analizată aici.
10    Alexandru Pop
(U-Mobitelco)
7:02 1.31

Pop a profitat de accidentarea lui Don Paul Chetreanu și a primit peste 10 minute pe meci etapă de etapă cât acesta a fost indisponibil.

 

 11  Florin Dăscălescu
(Politehnica Iași)
 8:00 0.76
Evoluția sa în acest sezon a fost analizată aici.
12 George Surugiu
(Politehnica Iași)
 7:14 0.55
Folosit aproape 10 minute pe meci, pivotul Iașiului nu s-a remarcat printr-un progres la nivelul jocului precum au făcut-o alți coechipieri ai săi. Acest lucru este demostrat și de faptul că maximum la capitoul eficiență în actualul sezon a fost de 5.
13

  Marian Necșanu
(Politehnica
Iași)  

 5:25 0.14
A primit mai puține minute decât Surugiu, iar evoluția sa nu a reușit să impresioneze.
14   Liviu Rotariu
(Politehnica Iași)
12:20 -0.10 Evoluția sa în acest sezon a fost analizată aici.

    NOTĂ
1. Clasamentul este întocmit după fiecare etapă în funcţie de media indicilor de eficienţă a fiecărui jucător şi de media de minute jucate pe etapă. Astfel, pentru a evita situaţiile în care un jucător evoluează doar într-un singur meci şi are un indice de eficienţă mare decât unul care evoluează meci de meci vom întocmi clasamentul doar cu jucătorii care au, în medie, cel puţin cinci minute jucate pe etapă.

2. Deoarece meciul dintre Gaz Metan Mediaș și CSU Ploiești din turul campionatului s-a terminat cu victoria ploieștenilor prin ”neprezentare” nu vom lua în considerare această etapă în calcul mediilor de minute și eficiență ale juniorilor din loturile celor două echipe. De asemenea nu vom lua în calcul etapele în care echipele nu au programat meci din cauza retragerii lui CS Otopeni din campionat, însă am ținut cont de statisticile meciurilor din tur contra echipe din județul Ilfov.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!