Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tudor Costescu, exemplul antrenorului modern

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.02.2012

Baschetul românesc are parte, în momentul de față, de o generație de antrenori tânără însă extrem de ambițioasă, harnică și care dovedește mult potențial. Câteva exemple ce se impun a fi menționate sunt: Marcel Țenter, Florin Nini, Cristian Achim, Hristu Șapera, Dragoș Curtifan și așa mai departe. 

În aceeași categorie se încadrează și Tudor Costescu, antrenorul principal al echipei BCM U Pitești. Bucureșteanul care va împlini vârsta de 38 ani pe 27 februarie este unul dintre antrenorii în vogă ai momentului la nivel de Divizia A masculin.

Cariera de antrenor a lui Costescu cuprinde experiențe la nivel juvenil, unde a pregătit echipa BC Slam București, respectiv echipa națională de cadeți (U16). De asemenea, Tudor a fost antrenor asistent al echipei naționale universitare la Jocurile Mondiale Universitare din anul 2009, unde România a obținut locul 13 cu un bilanț pozitiv.

În ceea ce privește prima divizie actualul antrenor al Piteștiului a avut un prim angajament pe parcursul sezonului competițional 2008/09, pe banca tehnică a formației BC Târgoviște. La primul sezon pe banca tehnică a unei primdivizionare Costescu a strâns șase victorii și a ajutat gruparea dâmbovițeană să evite retrogradarea. Acest lucru a fost inutil în cele din urmă echipei din Târgoviște întrucât acest club s-a desființat.

Însă, înainte ca acest lucru să se întâmple, Costescu a fost numit în funcția de antrenor principal al echipei CSM București, club care tocmai promovase în prima divizie. Costescu a petrecut o jumătate de sezon la echipa din capitala țării după care a făcut rocadă cu mult mai experimentatul Mladen Ostojic.

Astfel, din returul ediției de campionat 2009/10, tehnicianul echipei din Pitești este Tudor Costescu. Acesta a bifat prima calificare în playoff în cariera sa de antrenor alături de această formație după ce i-a antrenat pe Mihai Paul sau Josh Jackson alături de veteranii aflați și acum în lotul echipei.

În stagiunea 2010/11, Piteștiul a repetat, calificându-se în playoff la capătul unui sezon solid, primul complet pentru Costescu pe acest post.

Vorbim despre un antrenor extrem de implicat în această meserie. Costescu nu contenește să se informeze și să se perfecționeze în această branșă. De altfel, el este, alături de Marcel Țenter și Dragoș Curtifan, printre primii trei antrenori români care au absolvit cursurile Mastermind Coaching Clinic.

Este vorba despre un curs de perfecționare al antrenorilor de pe întreg cuprinsul Europei care s-a desfășurat pe parcursul unei jumătăți de an. De fapt Costescu, alături de tandemul care conduce campioana României la ora actuală, a luat parte la cursurile organizate de antrenori celebri precum Zeljko Obradovic, Ettore Messina, Aito Garcia Reneses sau Xavi Pascual.

Pentru ochiul format meciurile echipei BCM U Pitești sunt o plăcere. Din punct de vedere tactic echipa argeșeană practică un baschet foarte inteligent, care evidențiază latura mai puțin popularizată a sportului cu mingea la coș. În realitate acest sport este al oamenilor inteligenți. Este o confruntare de măiestrie și iscusință între doi oameni aflați pe băncile tehnice și completate de calitățile jucătorilor cu care lucrează.

Nu vă lăsați induși în eroare de afirmațiile lui Costescu care susține că echipa sa învinge urât. Din contră. Piteștiul joacă atractiv din punct de vedere al celor care înțeleg în profunzime tactica în baschet.  El dispune de un efectiv de jucători înzestrați din punct de vedere intelectual, capabili să joace într-un sistem organizat și bine pus la punct. Formația argeșeană prestează extrem de bine în special pe faza defensivă pe poziții prestabilite.

Ofensiva denumită generic "coarne" este una pe care Costescu o folosește foarte des pentru că se pretează pe profilul jucătorilor de care dispune și este o schemă ce poate fi extrem de utilă împotriva mai multor sisteme defensive. Din punct de vedere defensiv Costescu mizează des pe apărare zonă respectiv pe un stil agresiv în apărarea om la om.

În aceste condiții campaniile de transferuri ale echipei din Pitești nu au fost cele mai reușite în ultima perioadă. Costescu a avut câteva experimente eșuate, tocmai pentru că oamenii respectivi nu s-au pretat pe sistemul de joc al echipei. În schimb, îmbucurător este faptul că Tudor a izbutit să-l disciplineze pe Octavian Popa Calotă, un jucător care în perioada petrecută la Sibiu a avut parte de foarte multă libertate de exprimare. Una de care au avut parte mai mulți jucători. Din acest motiv trecerea la Pitești, într-un sistem bine organizat și în care cuvântul antrenorului este literă de lege, a fost oarecum surprinzătoare. Însă, după muncă serioasă pe parcursul unei jumătăți de sezon, Calotă și Costescu par să fie pe aceeași lungime de undă.

Tudor Costescu face parte din noua generație de antrenori și este un produs extrem de prețios pentru baschetul românesc. Fiind foarte tânăr dar extrem de harnic și dornic de a imprima un baschet tactic extrem de bine pus la punct și care este la mare preț în Europa baschetbalistică, el este un om de care sportul cu mingea la coș în țara noastră are neapărată nevoie.

1 comentariu la aceasta stire:
  • teo 01 :

    catalin tanase
    Un antrenor care merita sa stea alaturi de cei sus numiti in articol este si CatalinTanase absolvent si el al cursurilor mentionate si posesorul unui palmares bogat cu echipele din tgv atat la masculin cat si la feminin.

    cu 12 ani în urmă (12.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!