Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U Mobitelco Cluj - Lungimea rotației nu s-a schimbat, dar campioana are mai multe soluții

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.04.2012

U Mobitelco Cluj-Napoca conduce pe BC Mureș cu scorul general de 2-0 în primul tur al playoff-ului Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Formația campioană și-a apărat avantajul terenului propriu pentru a se impune de două ori în fața echipei pe care nu a reușit să o învingă în sezonul regulat.

Sezonul actual este unul în care foarte multe aspecte nu au corespuns la echipa pregătită de către Marcel Țenter. U Mobitelco a participat în cupele europene și chiar dacă nu în mod direct, dar evident a influențat, această aventură nu a ajutat prea mult echipa în campionat. Este o dovadă că pentru a putea juca în cupele europene și în campionat cu șanse de a te lupta la victorie este nevoie de o rotație lungă și care să cuprindă jucători capabili să ajute echipe pe ambele faze ale jocului.

Fără să detaliem prea mult ce alte lucruri s-au petrecut la Cluj, trebuie spus faptul că U Mobitelco a jucat din luna decembrie fără Mihai Silvășan și Paul Chetreanu. L-aș adăuga și pe Tyler Morris, dar el a fost înlocuit cu Jerome Lagrange. E cu totul altă discuție faptul că cel din urmă, extrem de experimentat, este un jucător foarte bun în faza de apărare, dar dintr-o sumă de motive nu a dat randamentul scontat sau cel puțin nu l-a putut face uitat (deși aceasta afirmație este ridicolă după ce Morris a marcat coșul ce a adus titlul pe Someș după 15 ani) pe conducătorul de joc cu care campioana a început acest sezon. Însă Clujul a avut o variantă de schimb la american. La cei doi români nu au putut găsi înlocuitori pe măsură ca și productivitate, intensitate și timp de joc.

În condițiile în care cei doi români nu au putut fi înlocuiți, Țenter a forțat cu Mihai Paul și Alex Pop. Practic nu a avut altă variantă de jucător român pe termen lung. Astfel, pozițiile 3, 4 și 5 au fost complet descoperite și echipa nu a avut jucător român decât la pozițiile 1 și 2.

Dacă este să fim corecți, Clujul nu are nici acum un român de nădejde la poziția 5. Szabolcs Santa este un baschetbalist autohton, care a început să practice această disciplină sportivă cam târziu, dar indiferent de acest lucru, el nu poate fi o soluție pe termen lung. Nu este un jucător pe care putem să-l numim ca făcând parte din rotația obișnuită a Clujului.

După revenirea lui Silvășan, foarte târzie - în penultima etapă din sezonul regulat, U Mobitelco are o rotație obișnuită de șapte oameni. Acest lucru s-a întâmplat și în returul sezonului regulat.

Există câteva exemple. Cum ar fi meciul cu CSU Ploiești din prima etapă a returului. Atunci când Dykes a avut o problemă medicală și datorită ei a început meciul pe bancă. A intrat pe parcurs și a adus 18 puncte pe tabela de marcaj, iar rotația a cuprins șapte oameni. Țenter a folosit o rotație de șapte oameni și la Timișoara, acolo unde a pierdut, iar banca a produs 11 puncte. Lucrurile păreau să continue în aceeași notă, datorită celor 20 de puncte aduse de garnitura a doua în victoria asupra lui CSM București. Având o rotație de șapte oameni, Jones și Lagrange au punctat generos pentru campioană.

Apoi lucrurile au continuat să meargă mai prost pentru U Mobitelco. A venit dușul rece cu BC Mureș cu o rotație de șapte oameni, dar care nu a fost suficient de productivă. De asemenea, acest eșec a fost unul extrem de dureros ținând cont de faptul că U Mobitelco a avut mari probleme pe rotație. Au fost prea multe meciuri în care banca nu a avut puncte și nu a produs nici în alte aspecte ale jocului. A învins la Oradea, dar apoi s-a chinuit la Miercurea Ciuc și Giurgiu, pierzând fără drept de apel meciuri precum cele cu Piteștiul sau Energia Rovinari. A încheiat sezonul regulat cu o serie de rezultate bune, pe fondul unui joc care a lăsat de dorit pe faza ofensivă. Explicabil însă prin suprasolicitarea senatorilor de drept, a lipsei unei rotații mai generoase respectiv a faptului că unii jucători nu au putut fi utili pe ambele faze ale jocului.

Campioana a jucat de cele mai multe ori cu Pop, Paul, Lagrange, Lawrence, Dykes, Mijovic și Krstanovic. Cu unele excepții când, prin rotație, Jones a luat locul unuia dintre străinii de bază.

În playoff ea s-a cam schimbat. Țenter joacă cu Paul și Lagrange pe postul 1, cei doi având destul momente în care s-au găsit concomitent pe parchet. De asemenea, Dykes, Lawrence și Silvășan evoluează pe pozițiile 2,3 și pentru câteva momente chiar 4. În fine, Mijovic și Krstanovic schimbă la interior.

Astfel, în Meciul 1 banca a produs 11 puncte, dar a oferit soluții și creat oportunități titularilor așa cum nu s-a întâmplat în absența lui Silvășan. Am văzut cum Lagrange sau Lawrence, doi oameni care nu aveau prea multă libertate de exprimare și nici încredere în propriile forțe, au adus puncte importante. Nu neapărat datorită prezenței lui Silvășan. Sau în orice caz nu exclusiv acestui lucru. Dar cu siguranță acest lucru a fost important. Și până la urmă cei doi americani au experiență suficientă în astfel de meciuri pentru a deveni mult mai motivați și determinați. De aici este un pas până la productivitate și utilitate în folosul echipei.

Apoi, în Meciul 2, Silvășan a bifat mai multe minute de joc, a prestat în mod evident mult mai bine din punct de vedere individual și a pedepsit echipa adversă. Astfel, seara mai dificilă a lui Dykes la finalizare a fost suplinită cu brio de Silvășan și același Lawrence, care a făcut meciul sezonului din punct de vedere personal. La final garnitura a doua a avut 19 puncte, mai multe decât a adversarului.

Cert este că U Mobitelco nu are o rotație mai lungă în acest punct al playoff-ului decât a avut în sezonul regulat. Însă revenirea lui Silvășan a adus un plus evident echipei și astfel campioana poate găsi mai multe variante pe faza ofensivă. Un lucru extrem de important. Dovadă jocul constant bun pentru David Lawrence. Acesta este un prim plus evident. Rămâne de văzut dacă acesta va putea rămâne la fel de bun și în continuare, iar Lagrange, Silvășan, Mijovic și Paul pot să profite de faptul că joacă într-o echipă în care e greu de prevăzut de unde vine pericolul.

Un aspect extrem de important în echipa campioană este banca tehnică. Marcel Țenter are întotdeauna soluții. Ajunge să privim la timeout-uri în ceea ce privește atenția și spiritul de observație al acestui antrenor, respectiv al staff-ului său tehnic, pentru a ne face o idee despre cine este cel mai energic și influent om din garnitura campioanei.

U Mobitelco Cluj este în continuare limitată din punct de vedere al variantelor disponibile. Dar în campionatul nostru nu sunt prea multe formații care să abunde de experiență în playoff și să dispună de armele necesare pentru a câștiga o serie sau un titlu. Iar cu Marcel Țenter pe bancă, respectiv cu Mihai Silvășan pe parchet, înconjurat de Dykes, Lawrence, Mijovic și Krstanovic, U Mobitelco rămâne o echipă periculoasă pentru orice adversar în România.

Foto: Manases Sandor & Nagy Melinda (www.u-mobitelco.ro), Andor Marton 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!