Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

10 ani baschet.ro: Cum s-a schimbat NBA-ul în perioada 2011-2021

10 ani baschet.ro: Cum s-a schimbat NBA-ul în perioada 2011-2021

Săptămâna aceasta proiectul baschet.ro by totalbaschet a împlinit zece ani. Motiv pentru care v-am pregătit o serie de articole speciale, în care vorbim despre ceea ce s-a petrecut în baschetul românesc și nu numai în această perioadă.

NBA a rămas în continuare cea mai bună ligă din lume (ce șoc!), dar baschetul de peste ocean s-a schimbat foarte mult în acești zece ani. Revoluția analytics și stilul pace & space au făcut ca multe dintre echipele din zilele noastre să joace precum o făcea Phoenix Suns-ul lui Steve Nash și Mike d’Antoni. Care, apropo, acum sunt antrenorul principal (Nash) și antrenorul secund (d’Antoni) al celor de la Brooklyn Nets, unde vedete sunt Kevin Durant și James Harden. Plus enigmaticul Kyrie Irving, care a revenit pe parchet la ultimele meciuri, după ce a stat în carantină în urma deciziei de a petrece alături de familie de ziua tatălui și surorii sale.

Durant și Harden au fost două dintre numele importante ale NBA în ultimii zece ani. Cei doi și-au început cariera la Oklahoma City Thunder, alături de un alt nume mare din ultimii zece ani din NBA, Russell Westbrook.

În 2011, când se lansa proiectul totalbaschet, KD, Harden și Russ jucau finala de Conferință în Vest, împotriva celor de la Dallas Mavericks, formație condusă din teren de legendarii Dirk Nowitzki și Jason Kidd. Texanii aveau să se impună însă cu 4-1 iar în finală au întâlnit superteam-ul lui Miami Heat, condusă de LeBron James, Dwyane Wade și Chris Bosh. La acel moment LeBron suferea enorm la capitolul simpatie populară din cauza deciziei de a părăsi Cleveland Cavaliers și a merge în Florida, iar momentul în care a decis să râdă alături de Wade de faptul că Dirk Nowitzki era răcit avea să îi aducă un plus de hate din partea presei americane. Iar legendarul german avea să se răzbune, cu o performanță de zile mari care a adus titlul formației sale, scor 4-2, într-una dintre marile surprize ale finalelor NBA.

LeBron & Co aveau să își ia revanșa în 2012. Într-o finală contra tinerei echipe a lui Thunder, cu Durant, Westbrook și Harden, Miami Heat nu a mai dat nicio șansă campioanei Vestului și s-a impus cu 4-1. LeBron James avea să fie astfel „iertat” și să primească atât trofeul de MVP cât și cel de MVP al Finalei.

Miami Heat avea să facă dubla sezonul viitor, dar de data aceasta după o finală mult mai dificilă, în compania celor de la San Antonio Spurs. Miami a revenit de la 3-2, a câștigat meciul 6 datorită unei aruncări legendare a lui Ray Allen, iar Heat a câștigat finala din 2013 în cele din urmă în șapte meciuri.

În sezonul 2013/2014, San Antonio Spurs avea să își ia revanșa și să obțină al cincilea titlu din palmaresul legendarilor Tim Duncan și Gregg Popovich, după cele din 1999, 2003, 2005 și 2007. De data aceasta trio-ul Tim Duncan – Tony Parker – Manu Ginobili au avut parte de o mână (uriașă) de ajutor din partea tânărului pe atunci Kawhi Leonard, care a devenit și MVP-ul finalei.

Următorii cinci ani în NBA au fost însă umbriți de dominația celor de la Golden State Warriors. „O echipă de aruncători nu are șanse să câștige titlul NBA”, era narativa în liga de peste ocean, până la ieșirea în lumina reflectoarelor a tandemului Steph Curry – Klay Thompson. Alături de expresivul apărător Draymond Green și de numeroși veterani NBA valoroși (Andre Iguodala, Leandro Barbosa, Shaun Livingstone, Andrew Bogut, David Lee sau Javale McGee), Golden State a reușit să se califice în cinci finale consecutive. În patru dintre ele adversar a fost Cleveland Cavaliers, după ce LeBron a decis să se întoarcă la formația din orașul său natal în vara lui 2014.

Prima finală a fost câștigată în 2015 de GSW, cu Andre Iguodala numit MVP al finalei. Cavs a jucat atunci fără Kevin Love și Kyrie Irving, accidentați.

 A doua finală a fost una de poveste. Warriors venea după ce reușise cel mai bun bun record din istorie, 73-9, peste acel 72-10 reușit de Chicago Bulls al lui Michael Jordan în 1996. GSW a trecut de OKC Thunder (în formula Kevin Durant și Russell Westbrook) în 7 meciuri, după ce au revenit de la 2-3. De partea cealaltă, Cleveland a dominat Conferința de Est, iar cu tripleta sănătoasă, a reușit să devină prima echipă din istoria finalelor NBA care întorcea un 1-3 în ultimul act. În meciul șapte rămâne legendar capacul lui LeBron la Iguodala și coșul de 3 puncte transformat de Kyrie peste defensiva lui Iguodala, pentru ca apoi, la ultima fază, Kevin Love să se apere excelent și să îl închidă pe Steph Curry.

După această finală, fostul MVP al ligii, Kevin Durant, avea să treacă la Warriors, fapt ce a iritat mai tare lumea NBA decât trecerea lui LeBron la Miami, din urmă cu șapte sezoane. Cu KD în formație și cât timp a fost sănătos, Warriors au fost de neînvins. Atât în 2017 și 2018 adversari au fost cei de la Cleveland Cavaliers, iar finalele s-au terminat cu victoria lui Warriors, scor 4-1, respectiv 4-0.

Cel mai aproape de a-i elimina pe Warriors au fost cei de la Houston Rockets, în finala Estului din 2018, când James Harden și Chris Paul au avut 3-2. Dar după accidentarea lui CP3, Warriors s-a impus cu 4-3, după o prestație mizerabilă de la 3 puncte în meciul șapte. Avea să fie momentul în care Harden, unul dintre cei mai buni marcatori ai ultimului deceniu, s-a apropiat de titlu.

Vara lui 2018 a adus un nou moment de referință pentru NBA. LeBron James avea să treacă în Conferința de Vest, la Los Angeles Lakers. Primul său sezon la Stapples Center a fost însă unul mai puțin reușit, din pricina unei accidentări la coapsă. Astfel, Golden State Warriors a marșat din nou spre titlu în Vest, în ciuda unor tensiuni care apăruseră în sânul formației. În finală s-au întâlnit cu Toronto Raptors. Canadienii, lipsiți în sfârșit de LeBron James, s-au calificat avându-l ca principală armă pe Kawhi Leonard, plecat cu cântec de la Spurs. „The Klaw” avea să fie principalul jucător al lui Toronto și în finala din 2019, câștigată de Toronto în șase meciuri, și pe fondul accidentărilor lui Kevin Durant și Klay Thompson.

A urmat ultimul sezon, în care LeBron James l-a avut ca ajutor pe Anthony Davis, LA Clippers i-a avut în formație pe Kawhi Leonard și Paul George iar dinastia Warriors a părut că are parte de o pauză, după accidentarea lui Klay Thompson și trecerea la Nets a accidentatului Durant. Principalul oponent în Est părea a fi Giannis Antetokounmpo și Milwaukee Bucks. Sezonul a fost întrerupt de pandemia de covid-19, nu înainte însă ca lumea baschetului mondial să își ia adio de la Kobe Bryant, care și-a pierdut viața într-un tragic accident de elicopter, pe 26 ianuarie 2020. După mai multe luni de pauză, competiția s-a reluat cu 22 de echipe în bula din Orlando. Acolo unde LA Lakers a reușit să se impună după o finală câștigată împotriva surprinzătoarei echipe a celor de la Miami Heat. LeBron James avea să câștige al patrulea trofeu din carieră, dar și al 4lea Finals MVP. LA Clippers, cotată drept favorită la începutul sezonului după ce și-a asigurat semnătura a doi dintre primii cinci jucători în votarea pentru trofeul MVP, nu a trecut de semifinalele Vestului, după ce a pierdut de la 1-3 contra lui Nikola Jokic și Denver Nuggets. Tot în semifinale s-au poticnit și cei de la Milwaukee Bucks.

Așadar, au fost zece ani plini de momente incredibile în baschetul de peste ocean. Timp în care am avut parte de trei dintre cei mai buni jucători din istorie în LeBron James, Steph Curry și Kevin Durant care au schimbat fața jocului cu mingea la coș. De asemenea, în ultima decadă am văzut la lucru Hall of Fameri precum James Harden, Russell Westbrook, Paul George, Carmelo Anthony, Dwyane Wade, Chris Bosh, Kevin Love, dar și finalul carierei pentru unii dintre cei mai buni jucători din istorie: Kobe Bryant, Dirk Nowitzki, Tim Duncan, Kevin Garnett, Paul Pierce sau Ray Allen.

E greu de anticipat ce va urma în NBA în următorii zece ani. Țin minte că în 2013 unul dintre bloggerii site-ului oficial al ligii (să fie oare Sekou Smith?) anticipa că următoarea dinastie va fi cea a celor de la Memphis Grizzlies, care cu Marc Gasol, Zack Randolph și Mike Conley și stilul grit and grind erau croiți pentru baschetul din playoff. Dar apoi a venit șlefuirea talentului all-around al lui LeBron James și precizia incredibilă a lui Steph Curry din spatele liniei de 3 puncte care a schimbat substanțial felul în care se joacă acum baschetul peste ocean.

Pentru moment trendul de pace & space rămâne în picioare, dar tot mai mulți jucători mari încep să se reafirme în NBA. Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, Karl Anthony Towns, Joel Embiid sau Anthony Davis sunt/vor fi candidați serioși la trofeul de MVP. Iar cu siguranță Luka Doncic, Trae Young, Jayson Tatum, Ben Simmons sau Ja Morant vin tare pe turnantă și abia așteaptă să le ia locul lui LeBron, Curry, Chris Paul sau James Harden.

Așadar, sper ca peste alți zece ani să putem să ne vedem și să tragem noi concluzii despre baschetul de peste ocean. Până atunci vă mulțumim că ne urmăriți și să fie baschet.

--------

Sărbătorim împreună 10 ani de Baschet.ro! Avem nevoie de sprijinul tău pentru a putea continua mediatizarea acestui fenomen. Fii alături de noi și investește în baschetul românesc prin intermediul platformei Patreon la această adresă: https://www.patreon.com/Baschet . Garantăm faptul că suma de bani acordată va fi investită sută la sută în baschetul românesc! Pentru mai multe detalii accesează acest link.

*foto: USA Today

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!