Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Andrei Talpeș, răspuns pentru Mihai Silvășan după ultimele declarații ale antrenorului lui U BT Cluj-Napoca

Andrei Talpeș, răspuns pentru Mihai Silvășan după ultimele declarații ale antrenorului lui U BT Cluj-Napoca

Andrei Talpeș, managerul lui Athletic Constanța, a postat o scrisoare deschisă pe Facebook adresată lui Mihai Silvășan. Totul a venit după ce tehnicianul lui U BT Cluj-Napoca a acuzat nivelul slab al unor echipe din LNBM. (vezi declarația aici)

 

Scrisoare deschisă către Mihai Silvășan. Scrisă cu suflet! Dragă Silvă, În general, finalurile de an ne ajută să avem o...

Posted by Andrei Talpes on Thursday, December 31, 2020

Scrisoare deschisă către Mihai Silvășan.
Scrisă cu suflet!
Dragă Silvă,
În general, finalurile de an ne ajută să avem o perspectivă asupra trecutului, să apreciem prezentul așa cum este el – chiar și din simplul fapt că îl putem trăi - și să ne gândim la viitor cu o notă de optimism, cu gânduri bune și inima deschisă. Poate tocmai de aceea reacția ta a fost una greu de digerat și de înțeles, indiferent dacă ai citit ”Micul Prinț” sau dacă ți-a plăcut ”Om bogat, om sărac”.
Deși aș putea să iți răspund la fel de arogant și să te intreb câte meciuri ai jucat sezonul astă in cupele europene, de ce acum vă pregătiți pentru dezechilibratele turnee 4 și 5 și nu pentru grupele FIBA Europe Cup, sau cum ați reusit să pierdeți câteva campionate și trofee având cel mai mare buget din ligă (iar nivelul era unul ridicat și nu scăzut – adică nu-ți stricai mâna că jucai cu echipele astea slabe rău), nu o să o fac.
Tu nici măcar nu ai vorbit direct despre echipa din Constanța, că, deh, n-ai avut timp să mături cu noi pe jos (ne-a ”ajutat” COVID-ul) dar o să incerc să te fac să ințelegi ce insemnă pentru o echipă așa ,,slabă” participarea in Liga Națională de Baschet Masculin și ce eforturi se fac in special anul ăsta, pentru a putea evolua pe prima scenă a baschetului românesc.
Mi-aș dori să ai timp să ajungi la Constanța 5 zile măcar, să stai alături de noi și să vezi cât de mult muncim, cât timp petrecem departe de familiile noastre, cât timp dedicam acestui sport minunat, baschetul. Și facem asta știind cât de departe suntem încă. Succesul nu ne este garantat. Doar lipsa pregătirii pentru succes ar fi pregătirea pentru eșec. A zis-o Wooden, nu Talpeș. De cărți mai avem și noi bani. Investim în noi așa cum știu că și tu o faci în dezvoltarea ta profesională și ești de apreciat pentru asta.
Spui despre echipele astea mici ,,nu cred că ele ridică foarte mult nivelul campionatului. Dimpotrivă, îl trag mult în jos. ”. Păcat că ai uitat faptul că acum ceva timp ai evoluat in calitate de jucător la Carbochim (sper sa nu ma inșel dar parcă așa se numea) sau U Mobilteco (in primii ani). Oare faptul că ai evoluat la echipele alea mai ,,slabe” nu te-a ajutat să devii jucatorul Mihai Silvășan, un lider, un jucător determinant?!


Eu nu sunt de foarte mult timp in fenomen, insă atunci când am decis să mă implic mai mult am facut-o și datorită Clujului, lundu-vă exemplu, ba chiar etalon. Chiar discutam zilele trecute cu staff-ul de la Constanța și le spuneam cât de bine arată Clujul din toate punctele de vedere: marketing, PR, baschet, tot. Și că trebuie să muncim mai mult sa ne ridicăm și noi la nivelul vostru. Ne-am dori să fim la un moment dat tot ceea ce voi Oradea sau Sibiul sunteți azi, să reușim lucruri pe care doar Târgu Jiul sau Ploieștiul le-au izbutit, să învățăm câte ceva de la fiecare partener de întrecere, dar un singur lucru am vrea din tot sufletul să îl evităm. Să avem o poziție cum ai avut tu astăzi față de ceea ce noi eram odată.
Spui că meciurile astea nu ajută pe nimeni. Eu iți spun ca ajută pe toată lumea. Și, mai ales, ajută baschetul românesc. Practic, binele comun. Nici nu ai idee ce bucurie și onoare simți când întâlnești forțe ale baschetului românesc. Nu există un ambasador mai bun pentru pentru baschet. Ne-am fi dorit ca fanii și partenerii noștri să poată vedea live, din tribune, luptele noastre cu granzii. Pentru că ne arată spre ce trebuie să tindem, cât mai avem de muncit, cât am progresat... Cred cu tărie că dacă incepeam proiectul asta de ligă unică acum 2 ani, nivelul era și mai bun acum.
Mi-aș dori să ințelegi ce inseamnă să ai un buget mic și totuși să faci totul ca să indeplinești rigorile Ligii Naționale. Să vezi cât de greu este. Dacă ai schimba pantofii cu cizmele de cauciuc și ai coborî puțin de pe acel nor pentru a atinge pământul ți-ai da seama că nu suntem chiar atât de slabi.
Ai fost jucător, acum ești antrenor și trebuie să ști că de multe ori tabela nu reflectă totul.
Așa cum nici această declarație a ta nu se identifică nici pe departe cu ceea ce tu ești ca om.
A vorbit probabil adversarul extrem de competitiv. Nu partenerul de întrecere care reprezintă - mai bine decât oricine altcineva! - un club pe care toată lumea ar trebui să îl respecte și să îl urmeze.
Îți doresc un 2021 la nivelul așteptărilor tale! Vom încerca să nu te mai dezamăgim.
Team is everything!

foto: BC Athletic Constanța (facebook)

10 comentarii la aceasta stire:
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Respect!
    Foarte bine spus! Chiar nu are rost sa adaugi nimic.

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    ...dar...
    Nu înțeleg... a vorbit cineva despre Constanța de a simțit tipul ăsta nevoia s-o dea așa de tare în patetic?...

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Silva,
    a zis un mare adevar, campionatul s-a diluat nepermis de mult, sunt meciuri care intr-un campionat normal n-ar trebui sa existe, de ex ultimul nostru joc cu M. Ciuc, in care desi in sfertul 4 au evoluat numai copiii , am castigat si acest sfert, e drept, doar cu un punct, dar totusi ! Cheltui pe deplasari ca sa ce, sa vezi ca adversarii nu pun nici o problema, nici macar ca la un antrenament , care este infinit mai tare ?! Daca se doreste nivelarea campionatului in jos, pai federalii sunt pe drum bun ! PS . Bai Talpes, pt tine Silva este dl Silvasan, ca sa nu mai zic despre tampeniile scrise de tine , adica un neica nimani se trage de bracinari cu o somitate din baschetul nostru ?! Te crezi smecher, loserule ?

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Ca de obicei
    Se analizează semantica, că de ce a declarat Silvă ce a declarat. De ce acum în prag de sărbători ? Pai nu-i frumos...
    Dacă s-ar dori ceva constructiv aș analiza dacă are sau nu dreptate. Nu dacă e aroganță de Crăciun. Cei care citesc și comentează pe acest site de mai mult timp știu că nu sunt un admirator necondiționat al maestrului Silvă, dar stric la obiect ( baschetul românesc ) de data asta are dreptate. Sunt curios cu ce creștea nivelul baschetului românesc dacă ar fi declarat cu limbă de lemn : " mulțumim partenerilor noștri de joc care ne-au dat posibilitatea ca acum în ajun de Crăciun, An nou, să putem creștinește să odihnim titulari ( neobosiți ) și să dăm ocazia copiilor să zburde precum în curtea școlii. "
    Văd că dacă cineva analizează corect situația din SPORTUL românesc, nu convine multora, în schimb la rezultate dezastruoase dar toți că așa și pe dincolo, că nimeni nu observă groapa în care cădem încet, încet.
    Democratic, eu zic să votăm : are dreptate Silvă ( dar nu e singurul care crede și spune așa ) sau să respectăm sfintele sărbători.
    P.S. Totuși cluburile mai slab sponsorizate nu au nicio vină. Atît se poate și chiar sunt de apreciat pentru eforturi.
    AN NOU MAI BUN PENTRU TOATĂ LUMEA.

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021) Raspunde
  • CSM Oradea 2 bulcul 1 :

    Va rog,
    Pentru Cluj sa se faca o liga separata numai cu echipe de minim jumate de meleon buget, ca altfel e prea mare diferenta si se plictiseste silva. Ma intreb ce performante ar obtine el daca ar antrena la constanta.

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      @bulcul
      Constanța a pierdut toate meciurile, nu ar fi avut cum să aibă rezultate mai slabe Silva.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Mihai Silvășan
    Daca stai si analizezi declaratia lui Silvasan poti spune ca are o tenta de aroganta,insa si cu aceasta aroganta are perfecta dreptate. Imi voi spune parerea in cele ce urmeaza ca simplu iubitor de baschet, al suporterului in general pt baschetul romanesc. Acest sezon competitional s-a diluat foarte mult. De laudat este faptul ca s-a sarit in sprijinul echipelor mici oferindu-le sansa sa evolueze pe prima scena si astfel sa aiba ocazia sa joace impotriva unor echipe/jucatori cu un CV bogat in Romania, insa acest ajutor oferit a diminuat din intensitatea campionatului. Desi fiecare turneu are programat cate 6 meciuri,cu noroc poti gasi 2 maxim 3 meciuri interesante/zi, restul fiind doar meciuri de bifat,meciuri in care echipa castigatoare se stie cu mult inainte de a se juca partida respectiva. Faptul ca au fost promovate fortat peste noapte 6 echipe pare sa nu fie o alegere inteleapta din mai multe puncte de vedere. In primul rand se spune ca promovand aceste echipe ajuti baschetbalistii romani sa creasca,...teoretic DA,practic NU! Exista intr-adevar romani de perspectiva in astfel de echipe,dar cand alegi sa aduci straini in lot pe bani mai multi,dar talent mai mic niciodata nu vei ajuta tanarul baschetbalist roman sa progreseze dimpotriva se plafoneaza. In alta ordine de idei, fiind o perioada dificila cauzata de criza, introducerea acestor echipe in peisaj forteaza pe toata lumea la niste cheltuieli suplimentare din bugetele si asa destul de mici pt acest sport. (ma refer strict la cazare,deplasare etc). Ce nu inteleg este rolul postarii a acestui individ de la Constanta. Mihai Silvasan in urma declaratii sale nu a numit pe absolut nimeni,vorbind la general despre acest campionat, insa in Romania asa se intampla de obicei,cand nu esti bun intr-un domeniu,cand esti printre ultimii sau chiar ultimul intr-o competitie( cum este in cazul de fata),iar singura ta sansa de afirmare este CANCANUL ,te bagi singur in scandal fiindca doar asa te poti face si tu cunoscut si totodata presa iti va acorda o atentie sporita. Observ ca daca cineva analizeaza corect situația din SPORTUL ROMANESC, apar diversi gladiatori peste noapte....Sper ca 2021 sa fie unul bun pt toata lumea,sa ne bucuram in continuare de baschet,sa ni se permite noua suporterilor accesul in sali pt a ne sustine favoritii si sa ne bucuram cand o echipa romaneasca ne reprezinta in Europa ,fiindca acest aspect devine din ce in ce mai dificil !

    cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • BC CSU Sibiu /z/z/z:

      :(
      Cu ce a ajutat pana la urma baschetul romanesc sistemul ala inedit cu 3 grupe valorice si cu 3 culori?
      Meciurile din anii trecuti au fost intr-adevar mai echilibrate si mai intense. Din asta doar publicul a avut de castigat pentru ca a vazut meciuri mai spectaculoase, interesante si palpitante.
      Jucatorii romani au avut si mai putine sanse de a intra in teren, pentru ca antrenorii nu prea sunt dispusi sa riste victorii in meciuri asa de echilibrate.

      Niciun meci nu era castigat dinainte, iar echipele care jucau in cupele europene erau nevoite sa-si transfere 7-8 straini doar ca sa faca fata pe ambele planuri. Cum a zis autorul intr-un alt articol, meciurile acestea dezechilibrate pot fi avantajoase daca joci in competitii externe, daca ai accidentari. Ai putea sa le dai 20-30 de minute la juniori sa prinda incredere si sa experimentezi lucruri noi pentru meciurile tari.

      Clujul se putea inscrie in Eurocup, sau in FEC... de ce nu s-au inscris pana la urma? Oare refuzul lor de a participa in FEC face bine baschetului romanesc?
      La jucatorii pe care ii are putea sa ajunga foarte departe. Cu o performanta notabila in FEC poate isi asigurau participarea in BCL anul viitor si puteau sa ofere inca un loc pentru o echipa romaneasca.

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca vass bela:

      z/z/z,
      lasa tu conducerea lui U sa stabileasca ce e mai bine pt echipa, nu te ...grija pt altii !

      cu 3 ani în urmă (01.01.2021)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Pârere
    Citesc de ceva vreme comentariile de aici şi numai rezist sâ vâd atıtâ râutate (sau prostie).De ce a râspuns Talpeş câ Silva nu a spus nimic de Constanța?!pe ultimul loc este Constanța deci nu trebuie sâ fi ft inteligent de ce. Vâ plângeți de sistem câ sunt multe echipe slabe?!Clujul a jucat 2 meciuri cu Voluntari (grupa 2 valoricâ anul trecut)unul pierdut unul câştigat la 5 puncte. Tg jiu (gr 2 valoricâ) a umilit pe Steaua (locul 5). Galați sa bâtut de la egal cu Piteşti şi Dinamo ın Cupâ. Deci au râmas 3 echipe mai slâbuțe 11 echipe bune,deci 20 meciuri bunicele ptr Cluj şi doar 6 uşoare. Silva dacâ chiar vrea sâ ajute baschetul românesc de ce nu joacâ cu 2 români tot timpul,vezi exemple Piteşti şi Dinamo, de ce nu se ınscrie ın eurocup sau liga adriaticâ (dacâ este posibil)jucând cu 2 români. De 5 ani la Cluj la bugetul pe care la avut nu prea a arâtat ft multe dar dacâ banca este multumitâ de rezultate nu este treaba mea. Unii sunt de pârere câ sunt cheltuieli mai mari cu bulele astea?!hotel şi mâncare la fel dar nu faci un drum dus ıntors jucând 2 meciuri ın acelaşi loc. Cu respect ptr toate comentariile Un an nou sânâtos plin de baschet şi mai multâ ințelegere ıntre oameni

    cu 3 ani în urmă (02.01.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!