Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea, în fața primului meci oficial după aproape o lună de pauză

CSM Oradea, în fața primului meci oficial după aproape o lună de pauză

CSM CSU Oradea va evolua în Polonia, pe terenului lui Trefl Sopot, miercuri seara (12.01) în cadrul etapei a 3-a din faza Top 16 FIBA Europe Cup. Bihorenii conduc Grupa K, cu 2-0 bilanț.

Vicecampioana României a jucat ultima dată pe 18 decembrie 2021, în Arena Antonio Alexe, primind atunci vizita Stelei în Liga Națională. La scurt timp după victoria cu 89-58, în lotul orădenilor a apărut un focar de Covid-19, activitatea echipei fiind oprită până în urmă cu o săptămână.

De la ultima apariție pe parchet, CSM Oradea a efectuat un transfer, aducându-l pe Mark Ogden Jr. de la Hapoel Holon. Americanul care poate evolua pe pozițiile 4 și 5 a jucat împotriva lui U-BT Cluj în acest sezon al BCL, iar înainte să ajungă în Israel a fost în lotul lui BM Slam Stal Ostrow (Polonia), formație cu care Oradea s-a confruntat în semifinalele FIBA Europe Cup din stagiunea trecută.

Tot peste o formație poloneză dau bihorenii și acum, Trefl Sopot aflându-se într-o formă foarte bună, cu 5 victorii la rând și 8-2 record în ultimele 10 meciuri din toate competițiile. Recent, Trefl a revenit spectaculos în Energa Basket Liga, întorcând de la -21 în duelul cu PGE Spojnia Stargard, pentru 72-71 la final.

Prezentarea echipei Trefl Sopot

Trefl Sopot a înlocuit în 2009 formația Prokom Assecco Sopot, care s-a mutat în orașul Gdynia, până atunci echipa din orașul în care se deplasează Oradea având o istorie în spate care a început în 1995. Palmaresul lui Trefl conține două Cupe ale Poloniei (2011-12, 2012-13), două SuperCupe (2012, 2013), respectiv câte o medalie de argint (2011-12) și bronz (2013-14) în campionat.

În privința participărilor europene, Sopot a prins sub actuala denumire a treia calificare în cupele europene, precedentele fiind în FIBA EuroChallenge (2010-11) și grupele EuroCup (2012-13). Anul acesta, polonezii au ajuns pe tabloul principal FIBA Europe Cup din postura de lucky loseri ai preliminariilor, în prima fază a grupelor terminând cu 3-3 bilanț.

Galben-negrii joacă în Ergo Arena, o sală ce poate găzdui 11.400 de spectatori la meciurile de baschet. Antrenorul lui Trefl este Marcin Stefanski, în lot regăsindu-se cinci americani, un olandez, un finlandezi și șapte polonezi.

Principalii oameni din lot

Printre baschetbaliștii din echipa lui Trefl Sopot este și Darrin Dorsey, cunoscut publicului din România de când evolua pentru U-BT Cluj-Napoca. Conducătorul de joc american a sosit în timpul sezonului, având șase apariții în campionatului Poloniei, cu 12.7 puncte, 4.6 pase decisive și 2.8 intercepții. În Europe Cup a prins ambele meciuri din Top 16 (5.0 puncte, 4.0 pase decisive).

Yannick Franke și Brandon Young sunt liderii echipei la puncte pe plan european, cu 14.6 și 14.3 în medie, în timp ce DeAndre Davis contribuie cu 6.0 recuperări. Pe lângă numele menționate, merită amintiți și Josh Sharma respectiv Karol Gruseczki, ambii având peste 10 puncte în medie în campionat pentru Trefl și cu cel puțin 54% din interiorul arcului de cerc.

Duelul din Polonia va fi mai special pentru Martynas Paliukenas, lituanianul Oradiei venind în tabăra roș-albastră în vara lui 2021 tocmai de la Trefl Sopot. De altfel, alți cinci baschetbaliști ai „leilor roșii” au jucat în Polonia în cariera lor (Richard, Green, Holt, Markovic și Ogden).

Statistica, de partea polonezilor

Trefl Sopot are procentaje mai bune în privința aruncărilor (48-42%), precum medii mai importante la recuperări (38-36) sau puncte din paint (37.4-28.0). Oradea, în schimb, marchează aproape 16 puncte după intercepții, dar comite patru faulturi în plus în medie (22-18).

Meciul dintre Trefl Sopot și CSM CSU Oradea începe la ora 20.00 și va fi transmis în direct pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: fiba.basketball/europecup (Roby Boroș)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!