Stiri Cupa României Masculin

Power Ranking LNBM, luna noiembrie – U-BT Cluj pare de neclintit, după un debut de sezon excelent

Power Ranking LNBM, luna noiembrie – U-BT Cluj pare de neclintit, după un debut de sezon excelent

Din curtoazie pentru campioana en-titre, în primul power ranking al acestui sezon am pus CSM CSU Oradea pe primul loc, urmat de U-BT și CSU Sibiu. După o primă lună în care clujenii au mers ceas pe front intern și cu o singură înfrângere în Europa, tocmai în Siberia, vârful ierarhiei se va schimba în power ranking-ul făcut după primele 5 etape.

*Cuvânt înainte: În alcătuirea acestui clasament se iau în considerare palmaresul echipei, forma de moment dar și alte lucruri intangibile, precum accidentările, programul echipelor, șamd. Dacă o echipă apare în top înaintea alteia, nu înseamnă că acea formație este mai bună, ci doar mai în formă.  

1. U-BT Cluj 

Trupa lui Silva a început cu un excelent 5-0, fiind singura echipă fără înfrângere în actuala stagiune și arătând pe alocuri un baschet excelent. Mai mult, clujenii au reușit două victorii importante, pe teren propriu, cu Oradea și CSU Sibiu. Darko Planinic este unul dintre cei mai galonați jucători care au evoluat vreodată în LNBM, dar și unul dintre cei mai controversați. Patrick Richard este o mașină de înscris coșuri (16,8 puncte pe meci) iar Nandor Kuti tocmai ce s-a întors după o accidentare. Urmează o partidă dificilă pe terenul Craiovei, acolo unde oltenii sunt neînvinși în actuala stagiune.

2. CSM CSU Oradea 

Campioana en-titre s-a repus pe picioare după debutul de sezon cu înfrângere împotriva Stelei. Bihorenii merg ceas în Europa (4-0) și nu au mai pierdut de cinci partide, ultima înfrângere fiind un 82-89 pe terenul Clujului. În continuare nu se pot baza pe Bobe Nicolescu, dar Tudor Fometescu a arătat un progres foarte bun în acest sezon, chemistry-ul este unul foarte bun la bihoreni, iar Aaron Broussard a intrat excelent în echipă (11,8 puncte, 3,2 pase decisive, 3,2 recuperări, 58,3% de la 3 puncte). Următorul duel pentru bihoreni va fi în deplasare, pe terenul Timișoarei.

3. SCM U Craiova

Craiova are 3-0 acasă și 0-2 în deplasare, pierzând partidele de la Timișoara și Dinamo Știința, unde în ambele cazuri au avut o prestație teribilă în prima repriză (-21 la pauză pe Bega, -15 la pauză contra dinamoviștilor). Dacă excludem primele 20 de minute din partida contra bănățenilor și primele 10 minute contra „câinilor”, atunci Craiova ar arăta excelent. Așa, oltenii arată ca o echipă care încă nu s-a coagulat încă suficient. Însă experiența în plus a unor veterani precum Porter Troupe, Mo Pratt sau Tyler Laser a adus cele trei victorii, toate la o diferență de maxim 6 puncte. Oltenii vor fi greu de bătut în Bănie, dar vor da un test foarte dificil runda viitoare, contra lui U-BT Cluj, iar antrenorul oltenilor, Aco Todorov, a avut un mesaj de transmis arbitrilor înaintea acestei partide.

4. CSA Steaua

Urmează patru echipe care au palmares 2-3, dar dintre toate acestea Steaua mi se pare cea mai în formă. Roș-albaștrii vin după victoria în fața Piteștiului, scor 94-81. Înainte de asta au suferit trei înfrângeri, toate la maxim 6 puncte, inclusiv un thriller cu Timișoara în care Burlacu a decis să faulteze și să aibă ultimul atac, ratat pe sirenă. Keith Clanton este un adevărat monstru sub panou (15,6 puncte, 13,8 recuperări), Rado Spasojevic are 17,6 puncte iar Andrei Mandache joacă mai mult de 22 de minute pe întâlnire, lucru rar pentru jucătorii români peste 23 de ani, și continuă prestațiile bune din sezonul precedent. În ultimele meciuri Steaua a jucat fără Cătălin Burlacu pe bancă, despre care se spune că ar fi bolnav. Următorul duel este cel contra concitadinei Dinamo Știința.

5. Dinamo Știința

După ce în primele trei etape a întâlnit cele mai bune trei echipe din sezonul precedent, Dinamo a reușit să „respire” cu SCM Timișoara, meci în care au câștigat în deplasare la 17 puncte diferență (81-64). Forma bună a continuat și în primul sfert al partidei cu Craiova (27-12), avantaj ce le-a adus în cele din urmă a doua victorie consecutivă elevilor lui Tudor Costescu (80-73). Andreja Milutinovic arată foarte bine (19,2 puncte pe meci), la fel ca Mladen Jeremic (18 puncte), în timp ce Ouszy Barro este cel mai eficient jucător al formației (+18,6), bifând toate categoriile statistice. Progresul lui Marcu Badiu este unul evident (8,6 puncte, 41% de la 3 puncte). În momentul în care vor reveni Dani Ioniță și Andrei Calenic, echipa aceasta va fi și banca necesară să cocheteze cu top 6.

6. CSU Sibiu

Un debut de sezon nu tocmai fericit pentru sibieni. Accidentările numeroase nu au permis echipei să se adune așa cum trebuie. De asemenea, stilul acesta cu multe aruncări de la 3 puncte nu pare să se plieze pe ceea ce joacă de obicei echipele lui Dan Fleșeriu. Pierderile lui Mo Pratt și Kevin Hardy au făcut ca galben-albaștrii să piardă din versatilitatea și calitatea atletică. Sibienii au suferit deja 4 înfrângeri la rând în fața bihorenilor în actuala stagiune, lucru care sigur trebuie să doară, mai ales după finala LNBM de anul trecut. Însă trei dintre înfrângeri au fost la limită și tot trei au fost în Sala Toni Alexe. Mai usturătoare a fost înfrângerea suferită pe terenul lui U-BT la 28 de puncte (92-64). Partea bună este că pentru sibieni urmează acum meciuri ceva mai ușoare în campionat, în timp ce în Europa pot să joace mai relaxați, după ce au fost eliminați deja din competiție. Transferul lui Radu Paliciuc ar trebui să fie un plus de moral pentru ardeleni, care vor juca următorul meci în deplasare, contra Piteștiului.

7. SCM Timișoara 

Poate că bănățenii ar fi meritat să fie mai sus. Au pus probleme reale clujenilor în deplasarea din etapa precedentă. Asta chiar dacă veneau după o înfrângere dureroasă acasă cu Dinamo Știința (64-81). Timișoara are 2-3 grație unui efort colectiv impresionant, cu cinci jucători având medii între 10 și 15,2 puncte pe întâlnire, cu Troy Franklin fiind principalul marcator. Urmează însă două dueluri dure pentru trupa lui Dragan Petricevic, acasă cu CSM CSU Oradea și în deplasare, la CSU Sibiu. Dacă vor reuși prestații bune, atunci cu siguranță bănățenii se vor afla mai sus în power ranking-ul nostru.

8. BCM U Pitești

Ce a început foarte bine, cu o victorie în fața Timișoarei, s-a transformat destul de repede într-un debut foarte slab de sezon pentru argeșeni. Două înfrângeri la limită contra lui U-BT (83-85, după prelungiri) și Craiovei (76-80) au fost urmate de două meciuri pierdute la scoruri mai drastice cu Oradea acasă (71-83) și pe terenul Stelei (81-94). Astfel, Florin Nini a fost demis de către club. Nu este totul chiar atât de negru pentru Pitești. Devin Searcy, Danilo Tasic și Goran Gajovic arată foarte bine (între +16,8 și +20,6 la eficiență) și asigură o rotație bună pe pozițiile 4/5. Asta în timp ce Mihai Măciucă a devenit titular, în absența lui Tudor Gheorghe (accidentat) și și-a putut relua forma bună pe care a avut-o când juca la Phoenix Galați, în urmă cu două sezoane. Ar ajuta pe următorul antrenor dacă Justas Tamulis ar putea să înscrie mai mult de 2,6 puncte și să bage mai mult decât 21,4% de la 3 puncte! Dar hai să o luăm pas cu pas. Iar primul pas ar fi punerea unui antrenor. Deocamdată interimatul e asigurat de fostul secund Theodosios Paralikas.

*foto: Manases Sandor / facebook U-BT Cluj-Napoca

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!