Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vlad Moldoveanu: „Nu e numai datoria clubului să pregătească jucătorul”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.03.2023

Vlad Moldoveanu: „Nu e numai datoria clubului să pregătească jucătorul”

Discuțiile despre ordinul ministrului Eduard Novak, privind ponderea obligatorie de 40% de jucători autohtoni în cadrul competițiilor sportive continuă să reprezinte unul dintre punctele de interes din lumea baschetului românesc. După ce în ultimele zile am avut șansa să aflăm părerile unor antrenori precum Cristian Achim, Tudor Costescu, Dragan Petricevic sau Mihai Silvășan, de data aceasta am stat de vorbă cu Vlad Moldoveanu. Veteranul lui Dinamo București este primul jucător autohton care ne vorbește despre această regulă.

„Avem destui sportivi pentru toate echipele din țară?”

În primul rând, ce aș vrea să spun este că nu pot să mă pronunț dacă este o regulă bună sau rea. Nu pot deoarece cred că trebuie să existe o bază de date, o statistică în spate, pentru că dorința de a ridica sportul românesc este cu siguranță una normală. Cred că orice țară își dorește să ridice ramurile sportive, să ridice sportivii autohtoni. Dar pentru a îți da cu părerea sau pentru a știi dacă o regulă este bună sau rea, trebuie să avem o bază în care ne uităm la câți sportivi sunt în spate. Avem cel puțin necesarul de sportivi? Nu vorbim numai de calitate. Cred că aici se refereau conducătorii, la una dintre problemele cu această regulă. Avem destui sportivi efectiv, fizic pentru toate echipele din țară? Pentru că avem un campionat cu 18 echipe plus Divizia B, deci îți trebuie foarte mulți sportivi profesioniști și cred că de acolo pleacă discuția.

„Antrenorul depinde de victorii și înfrângeri tot timpul”

În a doua parte, înțeleg și punctul de vedere al conducătorilor. Antrenorul teoretic depinde de victorii și înfrângeri tot timpul, deci mi se pare normal să își vadă interesul de a câștiga meciuri. Dacă dezvoltă jucătorul român, dacă îl bagă în teren, dacă se ocupă de el, nu știu ce să zic. Eu înțeleg că ei sunt plătiți pentru a câștiga meciuri. În momentul în care ei nu câștigă destule meciuri, nu au o clasare bună , nu sunt în obiectiv, sunt dați afară. Și avem destule exemple pentru a ne susține cauza asta. Eu îi înțeleg pe o parte. Nu cred că există conducător român în țară care să spună că regula asta va crește salariile și că nu vrea să plătească sportivul român, pentru că au fost atâția sportivi în țară, străini, care au venit și au plecat, au uitat și unde e România și nu e ca și cum banii au rămas cumva în economia românească sau ceva. Refuz să cred că acesta ar putea fi cazul.

„Fiecare jucător trebuie să muncească să își atingă potențialul, indiferent că i se dau sau nu minute.”

De partea jucătorilor, e o regulă bună dacă știm să o folosim. Acest „știm” e relativ pentru că eu mai am două luni de jucat. Eu m-aș bucura să văd un jucător român motivat, care să își dorească în primul rând să investească în pregătirea individuală pentru că pe la toate echipele profesioniste pe la care am jucat, nu era numai datoria clubului de a pregăti jucătorul. Aici am câteva exemple, la Benetton, la Le Havre, la Zielona Gora, unde jucătorii cereau antrenamente în plus. Nu cred că un antrenor a spus vreodată „nu”. Unde jucătorii plăteau să se pregătească vara. Unde fiecare își dorea să ajungă mai sus, să își atingă potențialul. Poate la unii însemna NBA, Euroligă, Eurocup, poate la unii potențialul de a juca într-un alt campionat. Fiecare jucător trebuie să muncească să își atingă potențialul, indiferent că i se dau sau nu minute. Cu timpul, eu cred că valoarea fiecăruia va crește și antrenorii vor vedea asta. Acum, că există varianta ca jucătorul să se mulțumească pentru că are minute garantate, nu știu ce să zic. Asta ar însemna ca toți cei șase jucători români să se mulțumească. „Nu joc eu, joacă alt român.” Adică nu cred în astea. Cred că toți baschetbaliștii români sunt competitivi, își doresc să evolueze, să crească valoric, își doresc să joace la un nivel cât mai bun și până la urmă să aibă venituri mai mari. De asta sunt jucători profesioniști, nu? Nu cred că unui român i-ar conveni să joace alt român dacă el nu joacă. Tot timpul sunt variante ca să fie schimbări în echipă când cineva nu dă randament, când cineva nu se antrenează cum trebuie sau, nu știu, are altă atitudine decât ar trebui să aibă sau decât ce vrea antrenorul. Aici revine întrebarea: Sunt destui jucători sau jucătoare în țară ce pot face pasul la seniori?

„Înțeleg situația în care se află baschetul românesc și trebuie să ne dorim mai mult”

Ca o ultimă părere, mie mi-a plăcut mult sistemul francez, sistemul Espoirs. Fiecare echipă de Pro A avea o echipă de Espoirs, de U23, în care aveam și jucători care se antrenau cu noi, care prindeau minute. Jucau chiar înaintea noastră. Da, sunt echipe cu buget mic. Când eram la Le Havre, aveam cel mai mic buget din Pro A. Asta însemna că echipa de Espoirs mergea de multe ori cu opt jucători, dintre care trei sau patru erau de la noi, pentru că noi mergeam cu același autocar. Da, sunt costuri mult mai mari, dar per total, acei jucători erau obișnuiți cu niște meciuri tari, în anumite săli, în anumite condiții. Efectiv erau aproape de meciurile de Colegiu. Erau ca meciuri de Colegiu din State. Mie unul mi-ar plăcea să vad un astfel de sistem în România. Cred că ar crește mai mult unde cluburile ar fi obligate să investească în aceste echipe, să crească jucătorii, iar pasul spre seniori ar fi mult mai ușor pentru juniori. Altfel, nu știu cum putem crește. Trebuie să ne dorim să creștem cu toții. Echipele înțeleg că își doresc performanțe europene, înțeleg aceste lucruri. Pe de altă parte, înțeleg situația în care se află baschetul românesc și trebuie să ne dorim mai mult. Și noi ca jucători, și ca echipă națională. Cum am spus mai devreme: că regula este bună sau rea, nu știu, nu pot să îmi dau seama sau să mă pronunț pentru că nu am cifre până la urmă. Nu am niște proiecții pentru câți juniori termină U18 anul viitor, câți pot face pasul, câți își doresc să facă pasul către seniori, câți muncesc să facă pasul spre seniori, câți se antrenează individual (forță și tehnică) pentru a fi pregătiți. Cred că acolo e cheia la această regulă, cel puțin pentru baschet, nu știu pentru celelalte sporturi, dar eu așa o văd. Nu am o părere dacă regula e bună sau rea, dar per total, cam asta e părerea mea de anasamblu.

„Minutele trebuie să vină suplinite de o muncă individuală a jucătorilor”

Din punctul meu de vedere, nu se poate doar cu minute. Minutele trebuie să vină suplinite de o muncă individuală a jucătorilor. Asta înseamnă că ori roagă antrenorul de la club, ori își găsesc un antrenor care să îi pregătească tot timpul, în special vara. Trebuie să muncească foarte mult vara, să vedem ceva nou. O mișcare nouă de la an la an, un plus valoare și altceva. Dar dacă vedem același jucător... Ce faci tu mai bine decât ai făcut anul trecut? Nu știu, poate dai o pasă cu mâna stângă, orice. Dar dacă jucătorul nu muncește mai mult, nicio regulă nu îl va ajuta niciodată. E cu dus și întors.

Mai citiți și:

Mihai Silvășan: „Este o aberație să spui că ai volumul necesar de jucători pentru a umple cele 18 echipe”

Dragan Petricevic: „În sport, noi vrem să livrăm calitate... Este un ordin populist”

Tudor Costescu, despre regula Novak: „S-a umplut un gol uriaș cu nimic”

Gânduri despre baschetul românesc. Și nu numai.

*foto: fiba.basketball

12 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Foarte frumos
    De aplaudat părerea lui Vlad. Și îmi place că dă și un exemplu de soluție. În același timp e clar că nu poate avea o poziție tranșantă anti-ordin atît timp cît mama lui este Președintele ferebeului. Aici vreau să fac o remarcă : totuși ferebeui arată o atitudine de tergiversare a luării unei hotărîri în sensul ordonanței Novak. Pentru cine poate citii printre rînduri citatul : "Minutele trebuie să vină suplinite de o muncă individuală a jucătorilor” cam spune încotro înclină opinia lui Vlad. Dar cum limba română este extrem de permisivă în ceea ce privește interpretarea, unii vor spune că Vlad aprobă cu tot sufletul aberația Ministerului.

    cu 1 an în urmă (05.03.2023) Raspunde
  • bun :

    opinie
    Parerea lui VM cred ca este cea mai obiectiva, el fiind un jucator cu o cariera deosebita, in prag de retragere, care insa va continua in fenomen, de aceea a fost finut in exprimare si anumite fapte le-a lasat sa se citeasca printre randuri.
    Eu sunt doar un suporter care urmaresc baschet de mult, m-am uitat si la NBA odata, acum doar ;la Euroliga, cupe si mai ales la LNB.
    As vrea sa spun urmatoarele:
    1. interesul cluburilor nu este si nu va fi niciodata convergent cu cel al echipelor nationale.
    2.majoritatea cluburilor traiesc din bani publici, chiar si Cj are cateva sute de mii de euro..
    3.federatia este la mijloc intre interesul de a creste baschetul romanesc si interesul cluburilor, federatia totusi reprezinta statul si este finantata si ea preponderent din bugetul acestuia.
    In concluzie eu consider ca trebuie facut ceva, pentru ca a fost deranjant sa vad ca ne chinuim sa batem Albania sau ca Portugalia a venit la Bucuresti sa ne salute din mers.
    Eu vad ca acum fiecare echipa are 2 romani care joaca mai mult (deobicei peste 20 minute) si inca unul sau doi care joaca mai putin (deobicei nu mult peste 10 minute). Daca intra regula cu 80 minute toti acesti romani care joaca intre 10-17 min circa vor juca vreo 5-6 min in plus si ceilalti care jucau plus 20 min vor juca plus 25 minute.
    Practic, la Cluj joaca patrick, Cate-mult, Kuti sub 20 acum-va juca mai mult
    Oradea joaca Kris-mult, Bobe, Baciu sub 20 min, Tudy-putin-va juca mai mult
    Rapid joaca Olah, Garbea -mult, Dorneanu- va juca mai mult (Badiu era primul insa accid.)
    Voluntari joaca Tohatan, Torok-mult, Vida-va juca mai mult
    Dinamo joaca VM. Mandache-mult, Grasu si Varna (la revenire)-vor juca mai mult
    Craiova juca Watson mult, vor juca Tibirna, Blaj-Voinescu si Coconea mai mult
    Pitesti joaca Maciuca, Fometescu-mult, Andries sau.. va juca mai mult
    Sibiu joaca dragoste, Uta-mult, Gavriloaia, Ionescu-vor juca mai mult
    Timisoara joaca Lazar, Nasturescu -mult, Petrescu si ?-vor juca mai mult
    Nu mai continui pana la sfarsit, insa jucatori dpdv cantitativ ar fi, sigur calitatea lor poate fi contestata..
    Sigur ca schimbarea regulii in timpul desfasurarii campionatului este foarte neplacuta, mai ales dpdv financiar, pentru ca ramin doar 120 minute disponibile strainilor, deci doar 5 ar putea juca.
    Pana la urma se ajunge tot la bani! de ce sa ne ascundem dupa deget.
    O intrebare imi pun eu, oare Meindl (un jucator f bun) merita 20.000 euro/luna, sau daca el isi merita acest salariu, jucatorii romani care joaca pe 2.000 euro (sunt mai multi care joaca peste 15 min) sunt
    subapreciati salarial?
    Cine vrea sa vada o parere din anul 2012 cand s-a scos regula cu 1 roman pe parchet, sa citeasca articolul de pe totalbaschet DIVIZIA A Masculin- 92 straini sub contract! 49 dintre ei la debut.Cese intampla cu romanii?
    Este chiar foarte interesant.
    Nu doresc sa fac polemica cu vreun alt comentator, respect parerea oricui, inteleg ca oamenii sunt diferiti.
    Am vrut sa imi exprim si eu opinia.

    cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      OK " bun"
      Sa stii ca din polemici s-au nascut multe idei care au dus la progresul omenirii. E drept ca asta era de mult, acum practic totul este ploarizat.
      Apreciez opinia ta si sunt de acord cu punctele 1, 2 si 3, asa este in tot sportul mondial nu numai in baschetul romanesc ( poate mai putin chestia cu banii publici).
      Categoric trebuie facut ceva ca sa ridicam evolutiile NATIONALELOR. Eu sunt in tabara celor care vor o dezvoltare naturala, meritocratic si nu prin coercitie ( care din cite citesc, nu a dat rezultate nici in Rusia, Polonia sau Ungaria, in cel mai bun caz au dat rezultate mediocre ca altfel nu renuntau ).
      Referitor la salariul lui Meindl, am un contra exemplu din handbal. Cristina Neagu la CSM are salariul mai mare ( pe merit, cred) decit colege de echipa care sunt Campioane Mondiale si Europene. Sau alt exemplu la indemana, salariul lui Cristiano Ronaldo este jenant de mare ( in opinia mea ) in comparatie cu alti sute de jucatori care la ora asta sunt mai buni de cit el. Eu zic, ca chestia salariilor nu ar trebui sa ne preocupe, pe noi chibitii.
      "bun " bun venit printre "polemisti" ! Sa speram ca iese ceva. Am observat ca suntem cititi si chiar bagati in seama de catre cei care activeaza in fenomen.

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @ bun
      poate ne dai un link cu articolul sau poate redatia ne improspateaza memoria cu acel articol. Chiar ar fi interesant sa vedem daca s-a schimbat ceva sau am ramas ancorati in Caragiale.

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • Istrate David:

      Articol
      https://baschet.ro/liga-nationala-de-baschet-masculin/stiri/divizia-a-masculin-92-straini-sub-contract-49-dintre-ei-la-debut-ce-se-intampla-cu-romanii - acesta este articolul la care face referire Bun

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      multumim
      pentru link.

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Am pariat pe Caragiale !
      Si am cistigat !
      Opinia autorului e clara , argumentata. Reactiile cititorilor sunt, normal, impartite. Aceiasi dilema : nationala vs spectacol. Meritocratie vs mediocritate ( in cel mai bun caz ). La fel numar mic de potentiali jucatori valorosi. Lipsa de implicare a antrenorilor, dar si lipsa de dorinta de progres din partea jucatorilor. Lipsa banilor, a riscului etc.
      Iar cireasa de pe tortul numit " Caragiale " : acelasi ferebeu ! S-a luat o masura anul acela, ca peste un an sa se reintroduca. La fel ca acum , marim numarul de echipe la 18 ca peste 3 ani sa ajungem la 14. Desi avem jucatori si buget pentru 10, cu ingaduinta 12 ( vorba aia , sa nu pierdem centre- adica voturi).
      Ce sa zici altceva decit : BRAVOS NATIUNE !

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • bun:

      Nu-i deloc asa Acs Titi
      Eu nu stiu cum ai citit acel articol de pe ttb din 2012, de ai postat concluzia ....imi calc pe inima si polemizez, dar promit ca nu mai fac...:))
      Prin masura luata nimeni nu se va mai uita la jucatorii tineri romani....nu vom mai bate pasul pe loc..vom face unul inapoi in ceea ce priveste viitorul baschetului si pentru practicantul nascut in tara.... citez aprox... ce zicea autorul.
      Eu zic ca a avut gura aurita-desi nu era asa greu de prevazut viitorul !

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @ bun
      Nu am nicio problema cu polemica.
      Sa stii ca citesc de la stinga la dreapta si de sus in jos :)
      Nu inteleg care este dilema ta referitor la ce am citit si cum am interpretat ! S-a schimbat ceva ? S-au rezolvat problemele de atunci ? Autorul si-a schimbat pozitia ? Ferebeul a luat o masura corecta ? Sau mai bine zis, cind a luat masura corecta cind a luat sau cind a dat ? Eu ramin la parerea mea ca traim intr-un Caragiale perpetuu... din pacate. Ca sa fiu si mai clar iti dau citatul din Caragiale : „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Sa-mi spui te rog daca ferebeul s-a schimbat sau s-a revizuit !

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    • bun:

      ..
      Totusi s-au schimbat multe de acum 11 ani si FRB are si merite zic eu in dezvoltarea baschetului in general si a tinerilor jucatori in special....ca se putea face si mai mult spre binele basachetului ro, f. adevarat.
      Dar ideea este: ajutam/fortam tinerii jucatori ro in interesul cresterii valorice a lor si implicit a nationalei sau empatizam cu cluburile, care isi vad interesul lor.
      Aici fiecare are o parere, bineinteles fiecare persoana care si-a expus-o are propriul lui interes, in mod direct sau indirect.
      Eu personal inclin sa fiu de partea FRB-ului in aceasta speta.

      cu 1 an în urmă (06.03.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Bun
    succes dar adresa ptr polemicâ este greşitâ. Titigram este unul din profi de românâ de pe forum(pe tine te a luat cu caragiale,un bun cunoscâtor al baschetului), trebuie sâ l gâseşti pe gyke el se pricepe cel mai bine pe aici. Scuze de intervenție.
    Ps.tot respectul (sincer)tuturor pasionaţilor de baschet de aici (excluşi profi de românâ şi cei lipsiți de respect)

    cu 1 an în urmă (06.03.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Despre merite
    Eu nu văd cum arată dezvoltarea baschetului românesc, cu precădere a tinerilor baschetbaliști, ca să pot acorda merite cuiva în poziție de decizie. Nu am văzut apărând jucători ca Ghiță Mureșan, Cristescu, Barna, Roschnavski, ca să mă raportez la o epocă nu prea îndepărtată. Azi ne batem cu Albania și Cipru. Deci despre merite...
    Oricum, apreciez luarea de poziție a profesioniștilor din baschet, antrenori, jucători, conducători. Discuția la acest nivel, chiar în contradictoriu, poate genera ceva bun și nu măsuri autocratice luate de un ministru ajuns printr-un accident politic într-o funcție pe care nu o înțelege. Iar FRB trebuie să se consulte cu cei ce se pricep la baschet si chiar să analizeze părerile unora ca noi care vrem in cele din urmă să ne bucurăm de spectacol.

    cu 1 an în urmă (06.03.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!