Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Regula lui Eduard Novak, comentată de conducătorii din baschet

Regula lui Eduard Novak, comentată de conducătorii din baschet

Ministrul Sportului Eduard Novak a creat numeroase dezbateri în lumea sportului, după ce a anunțat că va impune din sezonului 2022/2023 o cotă obligatorie de 40% sportivi români pe parchet la competițiile naționale, în sporturile de echipă.

În așteptarea mai multor lămuriri din partea oficialilor MS, dar și a unui punct de vedere al Federației Române de Baschet, am cules mai multe opinii ale oamenilor din baschet. Aceștia au prezentat atât punctele forte ale unei asemenea decizii, cât și slăbiciunile unei astfel de reglementări.

Mai întâi am stat de vorbă cu managerul celor de la CSO Voluntari, Ionuț Georgescu, care ne-a explicat de ce, în opinia lui, o astfel de decizie nu trebuie luată pe repede înainte:

„Situația este cât se poate de clară în acest moment: competițiile stau să înceapă, fotbalul a început deja, iar celelalte echipe din alte sporturi și-au conturat deja loturile. Orice decizie de acest gen poate fi discutată, creat un cadru care să respecte aceste indicații, recomandări. Pe de altă parte se vor bate cap în cap multe lucruri, mai ales dacă o decizie este impusă cu forța, cerându-se o aliniere la noi reguli într-un timp atât de scurt. Fiecare sport ar trebui să își analizeze situația, fiindcă numărul de sportivi români eligibili este diferit de la sport la sport. Regulile de joc sunt diferite...

Sunt de acord că ministerul poate da niște reglementări și că federațiile sunt bugetate de MTS și atunci ar trebui să urmărească indicațiile venite de la “vârf”. At fi trebuit făcută o solicitare pentru prezentarea unui plan: cum poate fiecare Federație să ajungă la celebrul 40% prin modificarea regulamentului specific diviziilor de top. Ar fi minunat să vedem cât mai mulți sportivi români pe teren, fie că vorbim de baschet, volei, handbal, fotbal. Dar trecerea aceasta trebuie făcută cu cap, nu cu forcepsul.

Îmi place ideea de a avea cât mai mulți jucători români protagoniști - cred că cei mici sunt inspirați mai mult de modelele autohtone decât de străini. Românii din LNBM sunt modele palpabile, deschid niște orizonturi, motivează. Dar, în același timp, jucătorul român nu ar trebui pus într-o zonă de confort. Eu aș considera necesar ca fiecare federație să vină cu un plan pentru a ajunge la acel procent de 40% în următorii 2-3 ani. De altfel, baschetul se află într-o situație fericită, noi având în plan să ajungem cu doi jucători pe teren, dar evident nu de sezonul viitor.

Aceste hotărâri ad-hoc nu cred că pot aduce ceva bun, ci doar multă nemulțumire și frustrare. Ai nevoie de o marjă de timp ca să iei cele mai bune decizii pe termen mediu și lung, fie că vorbim de renegocierea contractelor cu sportivii străini, fie că vorbim de căutarea unor jucători români sau de dezvoltarea academiilor. Ar trebui să creștem numărul de sportivi români prin valoarea proiectelor juvenile. Asta se face prin investiții la baza piramidei, dezvoltând antrenori și aplicând standarde prin care structurile de top să își asume echipe de juniori, specialiști, infrastructură și în condiții bune pentru dezvoltarea tinerilor jucători.”

Și Branko Cuic, directorul executiv sportiv al lui U-BT Cluj, a abordat acest subiect în podcast-ul clubului clujean:

„Am avut niște discuții interne cu conducătorii altor echipe de baschet din România. Așteptăm să vedem dacă va fi oficial. După părerea mea e foarte greu să fie implementată oficial, pentru că multe echipe și-au făcut deja loturile și aici nu vorbesc numai de baschet, ci și de handbal feminin, masculin, fotbal și restul. Ca fost sportiv, crescut lângă sport, totdeauna a fost ciudat ca cineva să fie protejat de o regulă sau alta. Eu înțeleg că suntem în România și aș fi cel mai bucuros ca și din Academia noastră să iasă zece jucători români care să facă față la nivelul de seniori. Dar trebuie să fim realiști. La momentul actual nu avem atâția jucători români care să facă față și orice efort punem în baschetul românesc, în sportul românesc, regulile astea ne trag în jos.

În al doilea rând, eu cred că aceste reguli care te protejează te trag în jos ca jucător, pentru că te împing să fugi de muncă, nu mai trebuie să lucrezi atât de mult. Sunt de părere că va fi greu să treacă. E munca juriștilor și avocaților, dar regula asta va fi o discriminare mare împotriva drepturilor muncii. Vom vedea ce va fi.”

 

Dinamo București pare a fi una dintre cele mai bine poziționate echipe în cazul în care acest regulament ar intra în vigoare chiar din acest sezon. Cel puțin la secția de baschet. Însă președintele CS Dinamo nu este deloc fan al ideii lui Eduard Novak:

„Noi nu avem nicio problemă fiindcă îi avem pe cei mai buni sportivi romani la fiecare echipă în parte, dar ca o părere personală, nu cred că ar fi o decizie care să ajute sportul romanesc în general, fiindcă trebuie sportivi români de calitate care să joace datorita valorilor și nu impusi de niște reguli. 

Să joace dacă au valoare și atunci nu e nicio problemă, cum nu e nicio problemă dacă aducem sportivi străini de calitate. În momentul în care am venit la șefia clubului Dinamo nu am găsit nicio academie, iar acum avem cinci cu peste 2.000 de copii în 2 ani. Acest lucru doar prin sprijinul Ministerului de Interne și câtorva sponsori. 

Nu vreau să contest părerea sau intenția ministrului, dar dacă vrea să ajute cu adevărat, să sprijine formarea sectorului juvenil. Clubul Dinamo are formate echipele și le avem bine, dar nu știm cum se vor organiza alte grupări care trebuie să înceapă competițiile și au foarte puțini români.  Nu s-a consultat nimeni cu noi, iar clubul Dinamo e unul dintre cluburile importante ale României”, a declarat Ionuț Popa pentru GSP.ro.

*foto: Mihai Litiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!