Stiri

Ionuț Georgescu: „Suntem o ligă care suferă ca unitate, transparență și reprezentativitate”

Ordinul ministrului Novak, prin care se impune obligativitatea unei ponderi de minim 40% a jucătorilor români în competițiile sportive, continuă să stârnească reacții. După ce au vorbit pe acest subiect cinci antrenori din Liga Națională (Cristian Achim, Tudor Costescu, Dragan Petricevic, Mihai Silvășan, Tomas Rinkevicius) și un jucător (Vlad Moldoveanu), am aflat și opinia unui manager. Este vorba de Ionuț Georgescu, managerul general al lui CSO Voluntari, care a mai avut, de-a lungul anilor, funcții executive și la CSU Asesoft Ploiești, CSA Steaua Eximbank București și BC CSU Sibiu. Iată ce a spus managerul ilfovenilor:

Nu era nicio problemă pentru absolut nimeni să vorbim despre orice fel de regulă în favoarea autohtonilor dacă aveam mai mulți jucători români pregătiți să livreze mai mult, în condiții mai bune pentru ei. Haideți să ne uităm puțin în topul marcatorilor români din Liga Natională: Vlad Moldoveanu (locul 20, 13.6 puncte pe meci, 35 de ani),  Emi Cățe (locul 21, 13.4 ppg),  Amedeo Casale (locul 37, 12.2 ppg), Szabolcs Santa (locul 40, 12.1 ppg, 36 de ani), Titus Nicoară (11.9, locul 46, 35 de ani), Andrei Mandache (11.3 ppg, 36 de ani, locul 50). În afara lor mai este doar Calenic, pe locul 58, cu 10.3 ppg, dintre românii care marchează în medie peste 10 puncte pe meci. Câți dintre cei mai buni marcatori ai Ligii Naționale sunt la echipa națională? Unul singur. Câți dintre ei se vor retrage în 2 ani? Probabil vreo 2-3 deși, vorba aceea, fraieri ar fi să o facă, dacă ne uităm la cifre și la ce se întâmplă pe ”piață”.

„Trebuie să ai măcar 2 calități providențiale pentru a putea spune că ai o identitate”

Punctele marcate reprezintă doar un exemplu statistic. Putem să ne referim la multe alte aspecte întrucât nu cred că jucătorii români se pot plânge de minute pe regulile de acum. Am ales punctele de data asta întrucât am observat că sunt niște așteptări nerealiste atunci când vine vorba de capacitatea ofensivă a lotului național de seniori. Atât putem în momentul de față. Extra-minutele acordate de aceste reguli din ultimii ani nu au schimbat un lucru extrem de important: abilitatea jucătorului român de a fi protagonist. De a fi mai mult decât un role player sau jucător de antrenament. Asta se vede și la lot și la echipele de club. Protagonismul - capacitatea de fi asumat, de a fi consistent și de a tranșa momente cheie în favoarea echipei tale - nu se primește nici prin minute, nici prin vreo altă regulă. El se câștigă prin modul în care arăți că ți-ai depășit condiția. Că ai devenit mai skilled, că ai o identitate ca jucător și că ești măcar varianta 2 din echipă în momentele cheie. Asta e principala mea discuție cu jucătorii români tineri: trebuie să-ți creezi o identitate. Cine ești, ce faci bine și la ce ne putem aștepta de la tine în orice zi. Nu poți fi câte un pic din toate, la un nivel mediocru, pentru că nu putem avea o predictibilitate atunci când te semnăm. Ești shooter, ești 3&D, ești apărător și poți juca al doilea ball-handler, recuperezi foarte bine și ajuți prin calitatea atletică?! Trebuie să ai măcar 2 calitați providențiale pentru a putea spune că ai o identitate.

Antrenorii de seniori pot polișa, pot defini, pot adăuga o a treia calitate la identitatea de bază. Nu pot dezvolta un jucător de la zero. Este nejustificat să le cerem lor acest lucru. A, că ar trebui să ofere încredere și răbdare? Absolut! Până la urmă asta au făcut cluburile cu ei. Îmi amintesc că acum 10 ani aveam mai mulți antrenori străini decât români. Dintr-un considerent sau altul, cluburile au optat să le dea o șansă tehnicienilor români fără să aibă o restricție în acest sens. Desigur, când vorbim de identitatea unui jucător gata să treacă la seniori (pe criteriu de vârstă) intrăm în zona baschetului juvenil și mă limitez în a spune doar atât: cluburile de LNBM trebuie să aibă o piramidă proprie completă. Nu-mi place să folosesc verbul ”a obliga”. Aș prefera ”a motiva” un club să aibă această piramidă. Cum la abordarea asta motivațională stăm mai slab în baschetul românesc, mă rezum la „trebuie” fiindcă trebuie să realizăm cât de necesar este acest aspect. În condițiile în care majoritatea suntem finanțați de Primării și Consilii Județene, cu o pondere foarte mare din buget, și ținând cont de legea promulgată în octombrie 2022 prin care 30% din orice leu investit în sport din bugetul de stat trebuie să meargă către copii și juniori, piramidele complete pentru cluburile de LNBM trebuie să devină o prioritate ca investiție. Bazele sportive, antrenorii și partea de pregătire și recuperare fizică fiind în topul listei.

„Eu cred că salariile vor crește, în medie, cu 30%”

Haideți acum să ne întoarcem la jucătorul român ”senior”, fiindcă se pare că vrem să îi aducem forțat pe toți în vârful piramidei - LNBM - în loc să-i așezăm uniform, valoric, pentru o creștere sănătoasă. Mi-aș dori să cred că această oportunitate sportivă și financiară pe care LNBM le-o oferă deja jucătorilor români îi va motiva pe aceștia să investească mai mult în ei. Nu vreau să greșesc dar probabil că, în medie, un jucător român din LNBM investește în dezvoltarea sa undeva la un salariu din cele 9 sau 10 din contract. Pentru cineva care spune că vrea să facă baschet de performanță și că este dedicat 100% acestei activități, timpul și banii pe care seniorii îi alocă dezvoltării sportive nu sunt de ajuns. Am curajul să afirm că știu mult mai mulți juniori care, sprijiniți de familii, investesc mult mai mult în antrenori de individualizare, preparatori fizici, mental coach, nutriționist, mâncare și vitaminizare decât o fac mulți seniori din LNBM. Dacă jucătorii români se gândesc că toate aceste ”unelte” trebuie să vină din partea cluburilor, atunci tind să cred că au niște așteptări nerealiste și că își caută scuze.

Spun asta dorindu-mi din tot sufletul ca toate echipele de LNBM să se dezvolte pentru a le oferi sportivilor tot ce au nevoie pe durata celor 9-10 luni de contracte. Dar, chiar și dacă ajungem acolo, pentru a pune faptele acolo unde se aruncă vorbele și se bate cu pumnul în piept că vrem să jucăm baschet și să fim peste media ultimilor 15 ani, jucătorii români din LNBM trebuie să investească în ei. Și chiar au de unde. Un junior din LNBM care a intrat în lotul de seniori câștigă între 500 și 1500 de euro pe lună. Jucătorii de nivel mediu fac undeva între 1500 și 3000 euro. Sportivii de națională se duc până pe la vreo 6-7000.  Cei mai buni români fac mai mult de atât, sărind la 6 cifre la final de sezon. Pe regula de 2 români pe teren, eu cred că salariile vor crește în medie cu 30%. Nu aș avea nicio problemă cu asta dacă baschetbalistul român va investi în dezvoltarea sa undeva la 2 salarii și jumătate și, mai presus de bani, mult, mult, mult mai mult timp. Aș vrea să văd mai mulți juniori care urmăresc baschetul european, căutându-și modele pe care să le studieze zi de zi. Aș vrea să văd acei ”students of the game” între tinerii noștri, 100% angrenați în baschet. Mulți își iau ghete Kobe sau folosesc hashtaguri #mambamentality dar nu-și urmăresc nici măcar propriile meciuri, pentru a-și diseca jocul în căutarea progresului. Aș vrea ca vara ponderea de vacanță să fie 40% și cea de dezvoltare 60%. Minim și fără ordin de ministru.

„Trebuie să încetăm să mai luăm decizii populiste vizavi de bani”

Desigur, trebuie să vină și de la noi, de la antrenori, manageri și conducători, ceva în plus prin crearea unui cadru performant. Aici am două soluții pe care le voi prezenta și în prima întâlnire cu reprezentanții cluburilor și cu FRB. Trebuie să încetăm să mai luăm decizii populiste vizavi de bani. Putem începe cu drepturile TV și banii de la sponsorul de betting. Împărțite în mod egal, sumele primite nu schimbă traiectoria vreunei echipe. Din ambele venituri adunate nu plătești salariul unui jucător de nivel mediu pe un an de zile. Astfel, decât să împărțim de dragul de a zice că LNBM produce bani, haide să folosim întreaga sumă - și atunci chiar vorbim de niște bani serioși, niște sute de mii de euro - pentru crearea unui program de pregătire pe timp de vară, cu o periodizare bună. Cu toate condițiile și complet gratuit pentru sportivii care au contracte cu cluburile din LNBM. Vorbim de niște antrenori de skills de top, de preparatori fizici, mental coaches și nutriționiști, program de mentorat, scouteri și analiști video, mâncare așa cum trebuie, vitaminizare, recuperare medicală, cazare și de tot ce ai nevoie pentru ca vara să crești, să devii mai bun. Când ai mers acolo, te apuci de treabă și de focusezi pe dezvoltare individuală, pregătindu-te în beneficiul tău și al echipei la care vei merge din august și care îți monitorizează progresul.

Și de aici intrăm în cea de-a doua propunere. Chiar dacă un contract pe un sezon se întinde pe o perioadă de 9 sau 10 luni, mi-aș dori să arătăm pentru prima dată unitate și să mergem cu toții - toate cluburile din LNBM -  pe același model contractual pentru jucătorii români: unul de 12 luni, cu obligații ale sportivului pe timpul verii. Se agrează un concediu, se planifică o periodizare eficientă, iar apoi avem garanția că 100 de sportivi vor veni mai pregătiți și mai buni pentru următorul sezon. Cine nu vrea să se țină de acest program, să nu semneze și să joace în străinătate sau la Liga 1. Eu îl văd ca pe un win-win, între cluburi și sportivii dornici de muncă. Cu siguranță îl ca pe un câștig mai mare decât împărțirea unei plăcinte subțiri, de pe urma căreia nimeni nu se satură din felia sa.

Legat de loturile naționale o să menționez doar 3 aspecte:

1. Vom fi performanți când vom putea convoca la orice categorie (U16, U18, U20, seniori) minim 5 jucători români care evoluează în străinătate. Atunci se va vedea o diferență de valoare, de mentalitate și de experiență.

2. Atunci când vom naturaliza jucători pentru a face diferența pentru lotul național nu pentru echipe de club - baschetbaliști de top care să primească pașaport românesc sub niște condiții ferme printre care și imposibilitatea de a semna cu vreo echipă din România pentru un număr minim de ani.

3. Atunci când la lotul de seniori vom avea preocuparea de a angaja un staff complet care să-i monitorizeze, să-i evalueze și să-i ajute pe jucătorii de lot timp de 12 luni pe an. Discuția pe acest subiect este amplă - putem lua multe exemple din afară - dar sper că m-am făcut înțeles că nu merge cu un staff plătit/zi la acțiunile programate.

„Baschetul românesc a ținut în spate mii de jucători sârbi, americani, lituanieni și așa mai departe”

Vreau să vorbesc din punctul de vedere al unui manager angajat să recruteze, să evalueze și să vină cu propuneri financiare către jucătorii români. Baschetul românesc a ținut în spate mii de jucători sârbi, americani, lituanieni și așa mai departe. Au făcut bani buni la noi în țară și și-au susținut familiile, investind în țările lor. Nu am nicio problemă să plătim bine jucătorii români. Am fost mândru când Cătălin Burlacu a semnat acel contract multianual de 1 milion de euro. Am fost bucuros când Virgil Stănescu s-a întors în țară. Sunt impresionat de consecvența lui Mandache sau a lui Nicoară. Consider că revenirile lui Vlad și lui Emi au ajutat și vor ajuta baschetul românesc, dacă jucătorii români care lucrează cu ei vor absorbi experiența și profesionalismul acestora. Sunt jucători români tineri care au arătat progres în ultimele sezoane și cu sprijinul regulilor stabilite pentru LNBM.

La orice echipă am fost, jucătorii români au jucat un rol extrem de important, pe teren și în vestiar. La Voluntari de exemplu, nu am fi câștigat două trofee și nu am fi ajuns în Finală fără să avem români dintre cei mai buni. Doar cu străinii nu am fi putut face acest lucru. Nu am nicio problemă să plătim jucătorul autohton mai mult decât am plăti un străin de o valoare apropiată sau chiar ceva mai slab. Asta se întâmplă peste tot, financiar vorbind, și eu cred că se justifică dacă acel român este dispus să muncească. De asemenea, cluburile pot face acest efort dacă sunt sprijinite prin a avea predictibilitate, Nu putem face niciun fel de strategie - de transferuri, de buget, de programe juvenile sau de dezvoltare - dacă regulile se schimbă de la un an la altul sau în timpul jocului. Am fost la prima ședință cu reprezentanții cluburilor din mandatul doamnei Tocală, la Oradea. La acea ședință s-a decis sistemul competițional, câte echipe retrogradează - de exemplu sezonul următor ar trebui să pice 4 și să intre două pentru a ajunge din nou la 16 echipe. Tot la acea ședință, cluburile au votat că vom juca cu doi români pe teren, fără regulă de vârstă, din sezonul 2023-2024. Din punctul meu de vedere nu vorbim de o surpriză dacă din toamnă asta se va întâmpla. Între timp, cu acest ordin de ministru, vorbim de o schimbare majoră și injustă în timpul jocului, dacă Federația se va prevala de acel asterix al Regulamentului LNBM care-i permite să vină cu modificări în momentul de față.

„Ni se va spune că Liga are reprezentant în FRB. E praf în ochi.”

Mie nu îmi place să vorbesc ipoteze că la câte auzim pe zi o luăm razna. Ba că din toamnă vor fi 20 de echipe și nu retrogradează nimeni, ba că intrăm cu doi români pe teren de săptămâna viitoare că așa va interpreta FRB normele și va adapta regulamentul în acest sens... Nu este normal. De ce să discutăm de 20 de echipe dacă am agreat ca în 2024 să pice 4 și să ajungem la un număr decent de 16 echipe? De frica de a pierde ”centre”? Dacă sunt proiecte stabile nu se va întâmpla acest lucru. Să pice 4 și să ajungem la 16 în LNBM, având un sistem normal de tur-retur și playoff, ar putea fi cel mai bun lucru care s-ar întâmpla și pentru LNBM și pentru Liga 1! Ar fi 4-6 echipe în eșalonul secund cu dorință de a promova, cu un istoric, cu experiență de LNBM, cu know-how. Ar mai fi și mai mulți sateliți dacă am fi lăsați să înscriem copii fără a plăti grila de formare dacă acei sportivi nu sunt și pe tabel la LNBM. Liga 1 ar fi acea ligă a românilor unde am putea vedea o masă de jucători tineri, făcând tranziția de care au atâta nevoie.

A zis bine Silvă. Suntem într-o situație ingrată. E ca și cum vorbim neîntrebați. Am sperat că în acea ședință de la Oradea am stabilit niște lucruri clare pentru următorii ani. Am mers acolo cu ideea că s-a schimbat ceva față de fostul mandat. Știu, ni se va spune că Liga are reprezentant în FRB. E praf în ochi. Reprezentantul unei Ligi trebuie votat de către cluburi, evaluat printr-o fișă a postului cu taskuri specifice. Nicidecum numit de FRB întrucât îi ia din credibilitate și din puterea de a fi o voce reală pentru cluburi, un reprezentant capabil să negocieze aspecte importante de pe o poziție de forță. Nu una umbrită și de un conflict de interese vizibil în raport cu ”fostul” său club. Și vă rog să păstrați ghilimelele. Așadar, întrucât suntem o ligă care suferă ca unitate, transparență și reprezentativitate, nu ne putem aștepta decât la ce este mai rău. Adică să se ia în continuare decizii care ne vor influența bugetele, strategiile și posibilitatea de a performa, fără să avem ce face în această privință decât să ne expunem părerile în mediul online și pe siteuri.

Mai citiți și:

Gânduri despre baschetul românesc. Și nu numai.

Tudor Costescu, despre regula Novak: „S-a umplut un gol uriaș cu nimic”

Dragan Petricevic: „În sport, noi vrem să livrăm calitate... Este un ordin populist”

Mihai Silvășan: „Este o aberație să spui că ai volumul necesar de jucători pentru a umple cele 18 echipe”

Vlad Moldoveanu: „Nu e numai datoria clubului să pregătească jucătorul”

Tomas Rinkevicius, despre ordinul ministrului Novak: „Totul începe de la juniori”

*foto: Facebook - Ionuț Georgescu

16 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Deși
    inițial am spus că nu voi comenta spusele unui personaj marca asesoft, faptul că sunt într-o perioadă în care am ceva timp liber, m-a făcut să mă razgîndesc.
    Acum nu știu dacă l-a înțeles toată lumea pentru că se dovedește că nu mulți stăpînesc termeni ca "polișare" sau "atleticism", dar aici este deja treabă fiecăruia. Dacă vorbea printre primii probabil comentam mai mult, dar sunt multe idei deja în reluare.
    Apreciez cel mai mult faptul că apare o generație tînără destupată la minte, cu idei, chiar soluții. Rămîne de văzut dacă vor fi bagați în seamă. Mă bucur că generația Silvășan, Georgescu își dă mîna cu generația Achim, Petricevic ( în ciuda unora eu îl consider de-al nostru ). Înseamnă că, posibil să ieșim din "meandrele concretului". Ce-i drept nu se știe cînd și cu ce preț. Cu ce nu sunt de acord, este punctul 2 de la problemele naționalei. Păi legea românească pentru obținerea cetățeniei prevede exact obligația de a activa pe teritoriul României. In schimb se poate aplica regula FIBA cu un singur naturalizat. Rămîne să ne hotărîm dacă moldovenii sau ucrainienii cu limba maternă română pot fi asimilați ca români. Ungurii pentru că tot a fost invocat nuș'ce model maghiar, nu au nici o problemă cu maghiarii din România, Slovacia sau Serbia.
    Ferebeul, pe cînd ferebeul ?

    cu 2 ani în urmă (06.03.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Gyke
    sunt ft curios ce gândeşti despre reportaj. Il urai pe ionuț ınainte sâ vinâ la sibiu şi dupâ aceea ți a pârut râu când a plecat.

    cu 2 ani în urmă (06.03.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @Ciuca
      Ma tot provoci de ceva vreme... :)
      Hai sa o luam pe rand... Nu l-am urat niciodata pe Ionut Georgescu, nu ne-am intersectat in perioada Asesoft, acolo unde totusi Ghita si Iacobescu erau tartori; am avut ceva dispute pe cand era la Steaua, dar tot timpul in limita bunului simt, imi aduc aminte de una din seara in care Boone la accidentat pe Capers.
      Apoi cand a ajuns la Sibiu, l-am cunoscut personal in cele cateva intalniri avute cu suporterii si mi-a castigat respectul si admiratia pentru pasiunea si munca enorme depuse pentru baschet. Chestiile astea nu s-au schimbat, chiar daca a plecat de la Sibiu.
      Iar acum vis-a-vis de ce spune... cred eu ca e cea mai corecta pozitie, in primul rand pentru ca este coerenta, echilibrata si argumentata, si ca vine din partea unui manager de club, adica a unei persoane care trebuie sa ia decizii cu impact pentru club, nu doar conduce tehnic o echipa de 12 oameni pe teren.
      Cred ca asta e si una dintre fatetele discutiei... adica aceea ca strategiile le fac conducatorii de club si federatia, iar teoretic antrenorii ar trebui sa-si faca treaba in contextul asta, eu cred ca acestia au iesit din aria lor de atributii; sa nu fiu inteles gresit, este ok sa se exprime deoarece sunt implicati in tot procesul, dar decizia nu e si nu trebuie sa fie la ei. In plus, regula asta cu 2 romani era deja hotarata si votata pentru sezonul viitor, deci e cumva ciudat ca antrenorii reactioneaza ca si cum au auzit de ea doar saptamana trecuta.
      Regula nu trebuie aplicata sezonul asta, e evident. In plus, daca va fi aplicata fara alte masuri adiacente si schimbari care au tot fost deja multe discutate (cateva solutii sunt mentionate de IG, alta de Achim - premierea echipelor care promoveaza jucatori din pepiniera proprie) nu cred ca va ajuta prea mult la cresterea valorii jucatorului roman in general si a echipei nationale.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    De ce
    trebuie ca noi să dăm cu capul de grindă ca să realizăm că greșim ? Din discuțiile de pe acest forum am înțeles că în Ungaria, Polonia, Rusia s-a încercat implementarea sistemului de joc cu doi autohtoni în teren și a fost abandonat ca fiind fără rezultate pozitive. Și atunci de ce mergem noi pe drumul ăsta ? Ca să nu mai spun că Ordinul de ministru a fost elaborat fără consultarea cuiva dintre diriguitorii baschetului ( pentru că ne referim la baschet acum).
    Și da, cred că antrenorii din LNBM au tot dreptul, chiar obligația să-și spună punctul de vedere. În fond ei lucrează cu cei care se presupune că sunt cel mai bun produs al baschetului românesc. O decizie se ia după consultarea tuturor factorilor implicați în fenomen, ținându-se cont de părerile fiecăruia. Dacă se dorește o îmbunătățire și nu satisfacerea unor orgolii.

    cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Daca imi permiti
      un rapuns la intrebarea ta. Desi va intervenii un personaj deja mult prea celebru auto-bagat in seama si probabil te va trimite la Gyke. ( scuze Gyke stiu ca n-ai nicio vina , daca personajul viseaza absolutul ).
      Raspunsul este simplu : - pentru ca traim in tara lui "merge si asa " , si mai ales cum am mai spus in tara lui Caragiale ( acelasi personaj mult prea fericit in copilaria-i neroada considerindul insignifiant pentru cultura generala ). In tara in care submediocritatea este majoritara ( si din pacate trebuie sa ne supunem majoritatii ).
      Probabil baschet.ro la cererea unora ( de fapt ca sa nu-l flatez prea mult e vorba de UNUL singur ) va deveni primul forum din lume care se va "scrie" prin semne , ca deh , gramatica nu conteaza, logica nu conteaza, acuratetea informatiei nu conteaza. Tot ce conteaza este sa fi de acord cu "iel". Adica ca romanul s-a nascut "buricul pamintului ".
      Eu prefer sa fiu maimuta, papagal, frustrat cu copilarie nefericita dar care JUDECA cu mintea lui ( nu cu a altuia fie el chiar Gyke, scuze din nou ), care acorda atentie unei carti, unui film, opere etc. E drept ca imi place si sportul enorm, dar asta nu inseama ca celelalte nu conteaza sau ca nu trebuie aplicate reguli.

      In alta ordine de idei, antrenorii au fost intrebati daca cred ca masura este buna , nu daca sa se aplice sau nu ! Ei au fost intrebati de cei de la baschet.ro relativ la ordinul Ministrului Novak si nu de ferebeu daca sa aplice sau nu o regula in Campionat. Din ce se vede ( citeste) ferebeul nu a consultat nici managerii ( sau poate nu pe multi dintre ei). Iar ferebeul cum ne-a obisnuit cu alba-neagra, probabil va renunta in 2-3 ani, la fel cum a fost in 2012 cu-fara jucator autohton, prin 2018 cu-fara U23 obligatoriu si cum este acum cu marirea-micsorarea numarului de echipe din Campionat. Alta vorba romanesaca spune ca numai boul e consecvent ( sic , doar traim in tara mioritei ). Si cum ferebeul nu e bou, dar reprezinta Romania, trebuie sa aiba activitate in permanenta, sa inventeze ceva, la fel precum stamosii nostri au "inventat" limba latina, mersul pe jos , gaura la covrig dar mai ales apa calda ( vezi ca nu am amintit de buda turceasca :o ). E drept ca unii urmasi nu vor cu nici un chip sa respecte limba romana, dar se dau mari romani ( de fapt niste nationalisti ha.u.r.-ari ) In schimb neuronul singuratic le joaca feste de logica, dar nu numai. Cred ca trebuie sa inchid internetul vreo saptaminma ca se vor revarsa zoaiele ( noroc ca nu pripepe termenul) !

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @titi
      Cred ca nu ai citit cu atentie ce spune IG mai sus, care oricum nu sunt chestii noi, ci de mult stiute.
      A fost o intalnire anul trecut la Oradea a presedintilor de cluburi cu conducerea FRB si s-a hotarat sistemul pentru sezonul curent si cel viitor, hotarare trecuta prin consiliu director. Atunci s-a hotarat cu 2 romani din sezonul viitor. Deci nu a fost nimic ascuns sau impus, s-a discutat, s-a convenit, s-a aprobat...
      Si inca o chestie, toata discutia asta a fost declansata de Achim, care a trimis o scrisoare deschisa sau un op-ed daca vrei, nimeni nu l-a intrebat nimic, el a initiat comunicarea... :), iar apoi toti ceilalti au prelut si rostogolit bulgarele.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @titi
      Cred ca nu ai citit cu atentie ce spune IG mai sus, care oricum nu sunt chestii noi, ci de mult stiute.
      A fost o intalnire anul trecut la Oradea a presedintilor de cluburi cu conducerea FRB si s-a hotarat sistemul pentru sezonul curent si cel viitor, hotarare trecuta prin consiliu director. Atunci s-a hotarat cu 2 romani din sezonul viitor. Deci nu a fost nimic ascuns sau impus, s-a discutat, s-a convenit, s-a aprobat...
      Si inca o chestie, toata discutia asta a fost declansata de Achim, care a trimis o scrisoare deschisa sau un op-ed daca vrei, nimeni nu l-a intrebat nimic, el a initiat comunicarea... :), iar apoi toti ceilalti au prelut si rostogolit bulgarele.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Foarte corect ce spui.
      Citez din articol, implicit din Ionut : " E ca și cum vorbim neîntrebați. Am sperat că în acea ședință de la Oradea am stabilit niște lucruri clare pentru următorii ani. Am mers acolo cu ideea că s-a schimbat ceva față de fostul mandat. Știu, ni se va spune că Liga are reprezentant în FRB. E praf în ochi. Reprezentantul unei Ligi trebuie votat de către cluburi, evaluat printr-o fișă a postului cu taskuri specifice. Nicidecum numit de FRB întrucât îi ia din credibilitate și din puterea de a fi o voce reală pentru cluburi, un reprezentant capabil să negocieze aspecte importante de pe o poziție de forță. Nu una umbrită și de un conflict de interese vizibil în raport cu ”fostul” său club. "
      - cum ar zice simpatizantul tau, ca habar n-am sa citesc ( doar o maimuta nu stie sa citeasca ) - te rog sa-mi spui unde scrie ca la Oradea s-a discutat de spre hotarirea cu 2 romani ? Tu fiind mult mai bine informat ca mine si ca multi altii, posibil sa ai aceasta informatie, dar din spusele lui IG nu rezulta asa ceva cel mult : "Am sperat că în acea ședință de la Oradea am stabilit niște lucruri clare pentru următorii ani. " Nu se spune despre ce lucruri clare au discutat. Imi permit sa presupun ca a fost vorba de numarul de echipe din campionat de exemplu. Ma scuzi ca nu resusesc ( desi ma stradui, sic ) sa citesc gindurile.
      - La fel nu stiu daca Achim a scris acea scrisoare asa netam-nisam sau a fost provocat de vreun ziarist sau altcineva. Iar cei de la baschet.ro au "pacatuit " ( in mintiuca unora ) si au indraznit sa-i intrebe pe unii antrenori ce parerea au despre O.M. ( in traducere pentru dicotiledonati - Ordin de Ministru ) Novak. Si au fost pareri diferite, au avut idei, au supus atentiei solutii. Ramin surprins ( chiar papagal frustrat fiind) ca si opiniile diversificate deranjeaza. Dar asta imi aduce aminte de alta "meteahna" tipic romaneasca : daca ii intrebi de ce ii intrebi, daca nu-i intrebi de ce nu-i intrebi.
      Ca mine si ca altii ( ma bucur ca mai suntem citiva ) , antrenorii s-au bagat si ei inseamna ( stimulati de baschet.ro ) si nu stau "ghiocel " ( ca tot e vremea lui ). Asa cum am remarcat totusi , au incercat sa pastreze o nota de diplomatie fata de ferebeu. Ma scuzi, ca am raspuns neintrebat si ca probabil cineva iti va sugera sa-l intrebi mai bine pe Gyke ... :)

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • uplifter:

      Re
      Mai sus cu 2 aliniate de pasajul selectat de tine se face referire la regula cu 2 romani permanent in teren, indiferent de varsta, stabilita la Oradea.
      Te vad foarte inversunat, sunt curios, tu ai ceva cu ideea sprijinirii jucatorilor romani in general sau cu restrictiile impotriva jucatorilor straini?
      Nu reusesc sa-mi dau seama.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @uplifter
      Ai dreptate, am postat cam mult și e posibil să nu-mi fi citit toate luările de poziție. Că să sintetizez, sunt împotriva: promovării prin mediocritate, schimbării regulilor în timpul competiției, schimbării regulilor după cum bate vîntul sau după interese, lipsa de predictibilitate, lipsa consultărilor și a dialogului în timpul procesului decizional ( știu n-am fost atent 2 pasaje mai sus ) ar mai fi multe printre care impresia că noi românii le știm pe toate și n-au ce să ne învețe alții,
      In același timp sunt pentru: meritocrație, pentru dezvoltarea sportivă naturală sănătoasă, pentru ajutarea sportivilor români chiar și prin aducerea de specialiști străini, selecția mai atentă a acestora ( doar nu or fi toți Mafalda, accept ). Sunt pentru respectarea regulilor generale și specifice în cazul de față, reguli FIBA dar și ale Uniunii Europene. Sunt pentru respectarea regulilor lingvistice, de logică. Sunt ÎNVERȘUNAT ( ai perfectă dreptate , a devenit un păcat) al libertății de informare corectă, de expresie, al dreptului de a nu fi de acord cu mine și multe altele.
      Nu știu, am răspuns la întrebare?
      Eu mărturisesc că nu știu care este părerea ta, referitor la Ordinul de Ministru al lui Novak. Parcă ăsta era subiectul. Despre modificarea din Campionatul de baschet așa cum spune și Gyke știam toți cam de aproximativ un an. Vezi nici măcar nu știu data cînd a avut loc întîlnirea de la Oradea. Așa că nu mă băga în seamă că nu mă pricep.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • uplifter:

      Re
      Eu am mai zis, ca si moment ales pt implementare, este foarte prost gandit. Si ma refer la faptul ca nu ai cum sa schimbi niste reguli deja stabilite pt sezon.
      Ca si idee, n-ar fi neaparat ceva rau, dar inainte ofera cluburilor un orizont de timp de cativa ani buni in care acestea sa poata trasa strategii de dezvoltare a sectorului de juniori.
      Oricum, din ce a zis Georgescu, daca se stie ca din sezonul viitor se va juca cu 2 romani permanent, iar cluburile au votat asta, atunci subiectul este inchis. 2 romani in teren inseamna fix 40% din 5.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Re la re, nu la do de sus :)
      Practic suntem de aceiași parte a baricadei. Poate par mai înverșunat, dar am anunțat la prima postare că saptămîna asta am ceva timp liber și o să comentez luările de poziție ale oficialilor ( admițînd că și antrenorii sunt oficiali ai cluburilor). Posibil să-mi fi scăpat unele nuanțe, scuze.
      Deasemenea admit că fiind un ÎNVERȘUNAT al regulilor, dacă cel ce organizează ceva ( aici, ferebeul, o competiție) are DREPTUL să stabilească niște reguli, cei care doresc să participe ( cluburile în cazul de față) trebuie să RESPECTE aceste reguli, bune-rele cum or fi. Ferebeul poate să stabilească prezența a 4 români ( la absurd de ce nu 7 ) permanent în teren. Nici măcar nu trebuie să dea socoteală. Cine dorește să participe, respectă regulile PRESTABILITE. Problema este ce fac alții care pot mai mult sau vor mai mult sau au bani "de aruncat ". De accea salut participarea cît mai multor echipe românești în competiții internaționale. O variantă ar fi ca acele cluburi să-și facă un fel de ULEB față de FIBA. Pe principiul, dacă am bani lasă-mă să-i cheltuiesc cum vreau, în limita bunului simț.
      Așa cum spui și sunt de acord, schimbările dese ( și răzgîndirile, adaug ) nu pot avea rezultat decît haosul. Deasemenea dacă ei o hotărîre, o iei să o și aplici nu să te gîndesti cînd e oportun sau nu să o aplici. Asta se poate face chiar și cu o perioadă mai lungă pentru aplicare, pentru pregătire etc. Degeaba mai pierzi timpul cu brainstorming-ul, deși nu cred că este cazul la O.M. Novak. Eu asta combat, nu ce au hotărît ferebeul și cluburile.
      M-am declarat în tabăra celor care preferă spectacolul, a celor care apreciază meritocrația. Dar mai ales în tabăra celor care nu cred că am fi "buricul pămîntului ". Mîndria prost înțeleasă îi împiedică pe unii să admită/ceară ajutorul celor mai buni. În schimb ne mîndrim ( și este OK) că acum 40-50-60 de ani i-am învățat pe unii fotbal, gimnastică, handbal, ping-pong, volei, polo pe apă etc.
      Era să uit, apreciez exprimarea cît de cît corectă, logică, respectuoasă, argumentată, chiar și o picatură de umor sau ironie. Deci, respect, uplifter indiferent dacă ești sau nu de acord cu mine.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Gyke
    Mulțumesc. Tu tot timpul ți ai spus pârerile ıntr un mod civilizat (de 5/6 ani citesc aici).Cred câ dacâ te ai implica mai mult ar creşte mult nivelul acestui forum, cititorii de aici au ıncredere ın tine şi va creşte numârul membrilor. Cu ıncâ 3/4 cunoscâtori ai fenomenului + pasionații de baschet care sunt deja(nu cei care folosesc gramatica unde nu trebuie sau lipsiții de respect),ar deveni un forum interesant.

    cu 2 ani în urmă (07.03.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Români vs. străini
    Problema nu este dacă cineva este pentru sau împotriva ideii sprijinirii jucătorilor români. Cred că principala problemă este creșterea și educația copiilor și tinerilor în ideea devenirii lor profesionale ( vorbim de baschetbaliști profesioniști). Și aici este nevoie de un proiect de anvergură elaborat de federație și ministerele de resort, al sportului și al educației. Totul după consultarea celor implicați în fenomen: cluburi, manageri, antrenori la toate nivelurile, sportivi ( poate și a noastră, celor care ne aflăm în treabă comentând pe acest forum).
    Eu ca spectator plătitor de bilet doresc să văd un spectacol de calitate livrat de către actori de calitate. Dacă sunt în majoritate români, cu atât mai bine. Dar până atunci...

    cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Cred ca mai avem o problema.
      Asta in special politica. O vorba veche stramoseasca spune ceva de copilul cu mai multe moase. { cel intersat sa goagaleasca }.
      Noi avem asa : Ministerul Sportului, Comitetul Olimpic, Ministerul Educatiei, Ministerul Tineretului, basca mai nou Ministerul Familiei. Toate ar trebui sa-si dea cu parerea referitor la soarta si dezvoltarea ( sportiva, in cazul de fata ) a copiilor si tinerilor, de ce nu si a maturilor. Pai de la Anna la Caiafa ( goagal frateeee, se stie el ) pare o statie scurta sau mai pe romaneste , o aruncatura de bat, pe linga procesul de luare a unei hotariri in cazul sportului ( dar nu numai ) romanesc.

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Mii de scuze
      Am uita sa precizez ca Anna si Caiafa nu sunt jucatori, antrenori sau manageri de baschet. Cu atit mai putin specialisti. Nu de alta dar mi-am luato ca de ce il bag pe Caragiale in discutie, ca n-are ce cauta intr-o discutie despre baschet ( sport in general ).

      cu 2 ani în urmă (07.03.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate