Partida dintre CSU Sibiu și SCM Timișoara din precedenta etapă a Ligii Naționale de Baschet masculin a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru a stabili învingătoarea. La finalul timpului regulamentar, Chris Cooper a reușit un three point play care a permis echipei sale să egaleze situația la 84 și să ducă meciul într-o repriza suplimentară. Imaginile video au suprins faptul că jucătorul american a pătruns în suprafața de trei secunde, ulterior aruncării libere și înainte ca mingea să atingă inelul, iar astfel și-a creat un avantaj ce i-a permis să recupereze mingea și ulterior să o introducă în coș.
Comitetul central al arbitrilor de baschet de pe lângă Federația Română de Baschet a emis astăzi un comunicat de presă prin care a precizat că intr-adevăr Cooper a pășit în spațiul de 3 secunde, însă când mingea mai avea de parcurs o distanță foarte mică până să atingă inelul, aproximativ 0.2 secunde, fiind foarte greu de sesizat pentru ca în final să constate că greșelile de arbitraj nu au influențat soarta meciului. Practic comitetul forului românesc costată o abatere de regulament, însă consideră că nu a influențat soarta meciului, deși CSU Sibiu a împins meciul în prelungiri grație coșului marcat de Cooper.
O altă variantă pentru care CCAB consideră că decizia arbitrilor nu a influențat soarta meciului poate fi legată de justificarea transmisă, faptul că mingea mai avea de parcurs 0.2 secunde pentru a atinge inelul, fiind foarte greu de sesizat abaterea. Practic CCAB invocă o eroare umană pentru a justifica o greșeală de arbitraj, fiind de părere că nu este imputabul arbitrului o marjă de eroare de 0.2 secunde. Toate aceste aspecte ne duc cu gândul la arbitrajul video implementat în Euroligă cât și în alte campionate din lume, precum cel din Spania. Este nevoie de arbitraj video în România pentru ca astfel de erori să nu se mai repete?
I-am adresat această întrebare tehnicianului Dragan Petricevic care ne-a declarat că introducerea sistemului de analiză video ar fi un lucru foarte benefic.
“Daca asta este concluzia CCAB, eu unul nu pot decât să mă conformez. Cu siguranță vor mai exista asemenea situații, care vor fi foarte greu de observat cu ochiul liber, chiar și atunci cand e vorba de arbitri experimentați. Greșeala este umană și dupa cum ați observat, din partea noastră nici nu s-a vorbit de vreo intenție rea, ci despre o greșeală care a afectat echipa noastră. Oameni greșesc, este normal, doar Dumnezeu nu greșeste. Întocmai ca să nu se mai repete asemenea situații, consider că introducerea unui sistem de analiză video în timpul meciurilor este mai mult decât necesar. Avem un campionat foarte echilibrat și disputat. Doar 6 echipe din grupa valorică A se califică mai departe, iar celealte două de pe locurile 7-8 merg in grupa 7-12. Ulterior două echipe revin în play-off, și implicit fac parte din grupa valorica A si în sezonul viitor. În aceste condiții orice meci în această grupă este ca o finală. Avem 14 meciuri în prima faza care îți pot decide soarta ca și club, antrenor, jucator etc. Presiunea este foarte mare și asupra arbitrilor, care cu siguranta nu doresc să greșească, așa ca introducerea sistemului de analiză video în timpul meciurilor ar fi un lucru foarte benefic pentru toți.”
Ce părere aveți? Este nevoie de arbitraj video în România?
PS: Reamintim că Adrian Voinescu, președintele Colegiului Central al Arbitrilor, a anunțat că speră ca sistemul instant replay să fie disponibil începând cu partea a doua a sezonului în curs, atât în LNBM cât și în LNBF.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!